Muut aktiviteetit, Yleinen

Lumikenkäily – helposti talviseen luontoon

Lumikengät avaavat aivan uuden mahdollisuuden tutustua ja nauttia talvisesta luonnosta. Mahdollisuudet lajin harrastamiseen ovat erinomaiset läpi Suomen.

Lumikenkäily sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, ja tarjoaa kokonaisvaltaisen kuntoilun lisäksi oivan mahdollisuuden tutustua talviseen luontoon.

Lumikenkäily on lähiliikuntaa parhaimmillaan

Talvinen luonto kutsuu tutkimusmatkalle. Tutkimusmatka lähiluontoon lumikengät jalassa vaikka koko perheen voimin on hauska tapa ulkoilla yhdessä.

Lumikenkäily voi olla kevyttä ulkoilua ja luonnosta nauttimista, tai haluttaessa myös raskasta kuntoilua. Nykyaikaiset lumikengät mahdollistavat turvallisen ja tukevan kävelyn lisäksi myös reippaan juoksun ja jopa erilaiset ulkopelit talvijalkapalloa myöten.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vauhdin, intensiteetin ja matkan pystyy jokainen lumikenkäily päättämään itse, jonka lisäksi lumikenkäilyn kuormitukseen vaikuttavat vallitsevat maasto- ja sääolosuhteet. Jyrkässä mäessä lumikengät jalassa upottavaa puuterilunta talsiessa saa helposti kovakuntoinenkin henkilö hien pintaan ja sykkeet korkealle.

Lumikenkäilyn aloittaminen on helppoa

Lumikenkäily on turvallista ja helppoa oikeanlaisella varustuksella. Lajin saloihin pääset tutustumaan vaivattomasti, lumikengät vain jalkaan ja nokka kohti sopivaa maastoa.

Lumikenkäily ei vaadi harrastamiseen runsasta lumipeitettä tai kantavia hankia. Tuttuja lenkkipolkuja voi kulkea lumikengillä myös kovassa ja vähälumisessa maastossa. Lumikengän pohjassa olevat piikit pitävät kävelijän pystyssä liukkaammallakin kelillä. Mitä jyrkempi maasto, sitä enemmän piikkejä lumikengissä on oltava.

Nykyaikaiset lumikengät ovat erittäin helppokäyttöisiä. Lumikenkien kanssa käytetään omia kenkiä, jonka vuoksi kannattaa valita lumikengät, joissa on helppokäyttöiset ja luotettavat siteet. Jalkineeksi lumikenkään käyvät parhaiten jämäkkälestiset, nilkkaa tukevat vaelluskengän tyyppiset retkeilyjalkineet.

Sauvat tehostavat lumikenkäilyä ja tukevat tasapainoa. Sopivat sauvat ovat esimerkiksi kärkipiikillä ja sommalla varustetut teleskooppsauvat. Sopivat sauvat pituudeltaan lumikenkäilyyn ovat noin 50 senttiä käyttäjän pituutta lyhyemmät sauvat.

Lumikenkäilyn alkuun pääsee myös ohjatusti

Tutustuminen lajiin on helppo aloittaa ohjaajan opastuksella. Opastusta tarjoaa esimerkiksi Suomen Latu kurssien muodossa. Kursseilla perehdytään erilaisiin lumikenkiin, muihin varusteisiin ja harjoitellaan erilaisia tekniikoita ohjatusti.

Lumikenkäilytekniikan oppii parhaiten ohjatuilla lumikenkäilyretkillä, joissa monesti pääsee myös kokeilemaan erilaisia lumikenkiä. Lumikenkiä voi vuokrata monista ulkoilu- ja laskettelukeskuksista, kaupunkien nuoriso- ja liikuntatoimista sekä latuyhdistyksiltä.

Kotimaan hiihtokeskuksissa ohjattuja lumikenkäretkiä tai hoidettuja lumikenkäilyreittejä löytyy ainakin oheisista Pohjois-Suomen kohteista.

Tutustu myös liukulumikenkäilyyn

Lähde: Suomen Latu
Teksti: Antti Hurskainen
Kuva: Suomen Latu / Sampsa Sulonen, Shutterstock.com

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)


Avainsanat:
, , , , , , , ,
Arvostele artikkeli:
Lumikenkäily – helposti talviseen luontoon
1 tähti2 tähteä3 tähteä4 tähteä5 tähteä (4,40/5 - 5 ääntä)
Loading...

Kommentoi artikkelia tai keskustele aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.