KATSO ESITTELYVIDEO HIIHTOKESKUKSESTA

  • Trysil
    Trysil
    Trysil lumilautailija maisema Skistar Trysil
    Trysil laskettelija Skistar Trysil
    Trysil parkki
  • Trysil off-piste
    Trysil powder
    Trysil hoyfjellssenter
    Trysil off-piste hoyfjellssenter
    Trysil offpiste skihytta
  • Trysil offarit skihytta
    Trysil offari skihytta
    Trysil powder skiing
    Trysil steep powder
    Trysil off-pisteet
  • Trysil droppi
    Trysil jyrkkä
    Trysil skipaviljongen
    Trysil slopes
    Trysil skihytta stugor
  • Trysil skihytta chair lift
    Trysil skihytta slopes
    Trysil skihytta mattohissi
    Trysil skihytta ski through
    Trysil skihytta ski in out apartments
  • Trysil snow park early bird
    Trysil early bird skiing
    Trysil scenery
    Trysil knettsetra snowboarding
    Trysil hogegga black slopes
  • Trysil hogegga aamuhiihto
    Trysil hogegga skiing
    Trysil hogegga snowboarder
    Trysil hogegga lumilautailija
    Trysil hogegga lumilautailijat
  • Trysil hogegga chair lift
    Trysil hiihtokeskus
    Trysil knettsetra breakfast early bird
    Trysil knettsetra seterstua restaurant breakfast
    Trysil skihytta chairlift
  • Trysil skihytta slopes
    Trysil skihytta lumilautailu
    Trysil fjell top
    Trysil hoyfjellssenter slope
    Trysil hoyfjellssenter side
  • Trysil hoyfjellssenter rinteet
    Trysil laskettelu
    Trysil terassit
    Trysil rinneravintolat
    Trysil top stuga
  • Trysil topprunden sign
    Trysil mountains ski touring
    Trysil mountain top
    Trysil steep black slope
    Trysil hiihtokeskus
  • Trysil radisson blu resort turistsenter
    Trysil mountain resort
    Trysil velkomstsenter
    Trysil ski touring routes
    Trysil skinnailumaasto
  • Trysil backcountry skiing
    Trysil mountains
    Trysil nordic skiing tracks
    Trysil resort center
    Trysil tuolihissi
  • Trysil laskettelurinteet
    Trysil Seterstua restaurant
    Trysil town center
    Trysil ski center
    Trysil vihammerskogen

Trysil – Rinteet tunturin ympärillä

Norjan suurin ja suosituin hiihtokeskus Trysil sijaitsee lähellä Ruotsin rajaa ja vain runsaan kahden tunnin ajomatkan päässä Oslosta. Trysilsfjellet-tunturin ympärille rakennetun ja nykyisin Skistarin omistaman hiihtokeskuksen rinteet ja palvelut soveltuvat erityisen hyvin perheille ja parkkilaskijoille.

Trysilissä lasketaan pidempään kuin monessa muussa pohjoismaisessa kohteessa ja kausi kestää lokakuun lopulta toukokuun alkuun. Hiihtokauden aikana keskuksessa lasketteleville on voimassa erityinen lumilupaus: mikäli lunta ei rinteissä ole laskemiseen riittävästi, hyvittää Skistar lomailijalle sekä majoituksen että hissilipun hinnan takaisin.

Laskettavaa lunta tai rahat takaisin

Kovin todennäköistä lumilunnaiden lunastaminen ei onneksi kuitenkaan ole, sillä hiihtokeskuksessa luonnon lunta totutusti riittää runsaasti ja tätä voidaan tarvittaessa jatkaa lumitykeillä, joihin Trysilissä on viime vuosina investoitu runsaasti.

Hissijärjestelmäänkin on panostettu jonkin verran, mutta valitettavasti alueella liikutaan edelleen etupäässä ankkurihisseillä. Varsinainen hiihtoalue jakautuu neljään osaan, Trysil Turistsenteriin, Høyfjellssenteriin, Høgeggaan ja Skihyttaan.

Turistsenter ja Skihytta – Oheispalveluita ja korkeuseroa

Trysil Turistsenter on etelänpuoleinen portti hiihtokeskukseen ja lähimpänä Trysilin kylää. Rinteitä löytyy kaikille taitotasoille, minkä lisäksi monet helpot ja vaikeat laskut kulkevat rinnakkain ja päätyvät lopulta samalle aukealle, jolloin perheen kanssa laskeminen on hauskaa ja kätevää. Turistsenterissä on myös parkki, suuri lastenalue, useita ravintoloita ja kyläkorkeudella hiihtoalueen kattavimmat oheispalvelut.

Vain lyhyen hissi- tai kävelymatkan päässä Turistsenterin eteläpuolelta löytyy Skihytta, toinen Trysilin merkittävistä hiihtoalueista. Skihyttan rinteet ovat aurinkoisia ja pidempiä kuin muualla hiihtokeskuksessa, minkä lisäksi hissit vievät yli 1 100 metriin ja tunturin korkeimpaan pisteeseen. Hieman poikkeuksellisesti rinteet tuntuvat Trysilissä muuttuvan sitä helpommiksi mitä korkeampana laskettelee ja huipulta lähtevät rinteet alkavatkin molemmat vaikeudeltaan sinisinä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Høgegga ja Høyfjellet – jyrkkää ja lempeää

Turistsenterin toisella puolella Høgeggassa on kuitenkin tarjolla haastavaa laskettavaa. Lähes koko hiihtokeskuksen mustalla vaikeustasolla merkitty maasto on keskittynyt tälle alueelle ja taitavat laskijat voivatkin saavuttaa Høgeggan rinteillä huimia nopeuksia. Helppoja rinteitä ei täältä juurikaan löydy, mutta huimapäitä hemmotellaan etenkin keskiviikkoisin ja lauantaisin, jolloin rinteet avataan poikkeuksellisesti jo aamuseitsemältä.

Jos Høgegga edustaa Trysilin vaikeaa tarjontaa, on sen naapuri ja keskuksen pohjoisportti Høyfjellsenter sille täysi vastakohta. Høyfjellsenteristä löytyy toinen hiihtokeskuksen lastenmaista ja poikkeuksellisen suuri määrä vihreällä värillä merkittyjä aloittelijoiden rinteitä.

Huipulla on muutamia punaisia pätkiä ja yhteys vuoren toiselle puolelle Skihyttanin alueelle, mutta pääpaino on täällä silti selkeästi lapsissa ja aloittelijoissa. Myös ravintoloita ja muita oheispalveluita tarjotaan lähes yhtä paljon kuin Turistsenterissä.

Parkkilaskua neljässä vaikeustasossa

Trysil on perheille sopivan maaston lisäksi panostanut tasokkaisiin snow parkkeihin ja hiihtokeskuksesta löytyykin yhteensä neljä omaa aluetta new school –laskijoille. Parken Trysil sijaitsee Turistsenterin yhteydessä ja tarjoaa vierekkäin kulkevan punaisen ja mustan linjan laskettavaksi.

Alue on mustine ja punaisine hyppyreineen haastava eikä sovi aloittelijoille, mutta onneksi aivan lähettyvillä on helpompi sininen linja laskettavaksi. Blåparken soveltuu kaikille harrastajista veteraaneihin ja onkin Trysilin parkeista selkeästi suosituin. Helppojen elementtien lisäksi käytössä on tuolihissi, mikä tekee laskemisesta laudalla erityisen näppärää.

Aivan läheltä Blåparkenia löytyy vihreä lastenparkki, jossa vanhemmat voivat halutessaan lasketella lapsensa kanssa. Vuoren toisella puolella Høyfjelletin lastenalueella on vielä toinen vihreä parkki.

Tunturipuuteria

Offarilaskijoille Trysilillä on tarjota lähinnä melko haastavaa, jyrkkää ja metsäistä maastoa, mutta vuoristo-oppaat järjestävät keskuksessa puuteriseikkailuita myös pelkästään lapsille, tyttöporukoille, perheille ja muille ryhmille. Jokainen voi siis löytää takamaastoista viimeistään ohjatulla kierroksella hyviä linjoja hoidettujen rinteiden ulkopuolelta.

Maasto on tuntureille tyypillisesti alhaalta metsäistä, mutta yläkolmannes on lähes kokonaan puutonta aukeaa. Yksi hyvä vaihtoehto oman reitin rakentamiseen on nousta Høyfjellsenteristä hissillä Fjellroaan ja suunnata huipulta Høgeggan suuntaan. Näin saa käyttöönsä melko pitkän yhtenäisen laskun joka mutkittelee ensin yläosan aukealla ja myöhemmin Høgeggan rinteiden viereisissä metsissä, jolloin alhaalla päätyy takaisin aivan hissin viereen.

Trysiliin yhteydet kaikkialta Pohjoismaista

Neljä viidesosaa majoituksesta on rinteiden yhteydessä ja lisää löytyy läheisestä Trysilin kylästä. Vilkkain after ski löytyy suurimmasta eli Trysil Turistsenteristä, mutta ravintoloita, baareja ja oheispalveluita on ripoteltu ympäri aluetta. Tarjolla on hiihtämisen ohella mm. uimista, keilausta ja mahdollisuus tutustua kylän omaan hiihtomuseoon. Tämän lisäksi Trysilin kylästä löytyy ostoskeskus ja lisää ravintoloita. Monien muiden norjalaiskeskusten kuten Oppdalin tapaan pääsiäinen on myös Trysilissä ruuhkaisinta sesonkiaikaa.

Hiihtokeskukseen on Oslosta runsaan kahden tunnin ajomatka ja bussit Gardermoenin lentoasemalta liikennöivät väliä useita kertoja päivässä. Läheisistä suurkaupungeista myös esimerkiksi Kööpenhaminasta, Göteborgista ja Tukholmasta on suoria bussiyhteyksiä Trysiliin. Ajomatka Tukholmasta hiihtokeskukseen kestää noin viisi tuntia.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +1 (from 1 vote)
Trysil – Rinteet tunturin ympärillä, 8.0 out of 10 based on 4 ratings

Plussat

  • Runsaasti laskettavaa kaikille taitotasoille
  • Soveltuu erityisen hyvin perheille ja parkkilaskijoille
  • Pohjoismaiseksi kohteeksi suuri laskettava korkeusero

Miinukset

  • Haastavat rinteet keskittyvät yhdelle rinnealueelle
  • Nopeiden tuolihissien joukossa myös paljon ankkuri- ja sompahissejä
  • Ruuhkaa norjalaisten lomakausina