Krasnaja Poljana, Sotši ja Rosa Khutor - hiihtokeskus

Krasnaja Poljana – Rosa Khutor ja Sotšin olympialaiset

Krasnaja Poljana on Mustanmeren rannalla sijaitsevan Sotšin kaupungin taajama ja useiden venäläisten talviurheilukeskusten kotipaikka. Alue on noussut kertaheitolla koko maailman tietoisuuteen paikalla järjestettävien vuoden 2014 talviolympialaisten ja paralympialaisten myötä.

Vaikka 400 000 asukkaan Sotšia pidetäänkin yhtenä Venäjän hienoimmista kesäkaupungeista, tekee Krasnaja Poljanan sijainti Kaukasuksen vuoristossa siitä erinomaisen kohteen myös lasketteluun. Laskumaasto on monipuolista ja Mustanmeren läheisyys takaa kevyen puuterilumen 140 – 180 laskupäiväksi vuodessa. Lumesta nauttimaan saapuu vuosittain yli 30 000 laskijaa ja alueen vakiovieraisiin kuuluu myös Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Sotši satsaa

Sotšin (Sotshi) talviolympialaiset ovat aiheuttaneet alueen pienissä vuoristokylissä muutaman vuoden aikana valtavia muutoksia. Rakennusprojekteista suurimpia ovat olleet uusi metro ja suuri hiihtokeskus, Rosa Khutor, joka on valmistunut alueelle alle kymmenessä vuodessa kuin tyhjästä.

Virolaisten 1800-luvun lopulla perustama pieni Estosadokin kylä on saanut olla mukana todistamassa Rosa Khutorin laskettelukeskuksen rakentamista naapuriinsa. Estosadokin katujen varret ovatkin kymmenen vuoden aikana täyttyneet lukuisista hotelleista ja uusista turistien palveluista.

Myös Sotšin ja Krasnaja Poljanan seudulla jo aiemmin sijainneissa paikoissa on koettu tuntuvia mullistuksia. Esimerkiksi Alpika Servicen hiihtokeskus siirtyi vuonna 2008 talousvaikeuksien kautta Gazpromin omistukseen ja muutti nimensä Gornaya Karuseliksi (suom. vuoristohuvipuistoksi). Tarkasteli asiaa mistä näkökulmasta tahansa, on selvää että Sotšin olympialaisiin on panostettu valtavia summia laadusta ja määrästä tinkimättä.

Talviolympialaisten 2014 suorituspaikat

Upouusi Rosa Khutorin hiihtokeskus on selkeästi Krasnaja Poljanan laskettelukeskuksista suurin ja tulevien kisojen kannalta merkittävin. Alppihiihdon kaikki tapahtumat: miesten ja naisten pujottelu, suurpujottelu, supersuurpujottelu, syöksylasku ja alppiyhdistetty kisataankin Rosa Khutorissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Alppihiihdon ohella myös lumilautailun ja freestylehiihdon mitaleista kamppaillaan hiihtokeskuksen uudessa Rosa Khutor Extreme Parkissa. Lumilautailun mitalilajit ovat half pipe, lumilautakrossi, parisuurpujottelu, parierikoispujottelu sekä olympialaisissa uutena slopestyle. Freestylehiihdossa taas kisataan kumparelaskun, hyppyjen, krossin, kourun ja slopestylen mitaleista.

Muissa olympialajeissa kilpaillaan joko kauempana Sotšissa tai Krasnaja Poljanan pienemmissä hiihtokeskuksissa. Esimerkiksi maastohiihdon kisat järjestetään läheisen Gazprom Mountain Resort Lauran laskettelukeskuksen alueella.

Gondolihisseillä lasketteluun mukavuutta

Rosa Khutorin rinteet eivät olympialaisten aikaan ole avoinna muille kuin ammattilaskijoille, mutta arkena keskuksesta nauttii myös hillitymmällä taitotasolla. Laskettelukeskuksen nopea kehitys tarkoittaa myös tiettyä arkista mukavuutta, jonka lukuisat tuoli- ja gondolihissit varmistavat. Doppelmayrin ja Leitner Poman laadukkaiden hiihtohissien määrä on pelkästään kaudesta 2012 – 2013 olympialaisten alkuun mennessä lähes kaksinkertaistunut.

Rosa Khutorin varsinainen hiihtokeskus alkaa vasta Rosa Plateaun väliasemalta 1 170 metrin korkeudesta, jonne noustaan gondolihissillä alempaa laaksosta (560 m). Plateaulta löytyvät peruspalvelut välinevuokraamoineen ja ravintoloineen sekä ski in / out –majoitusta innokkaimmille laskijoille. Rosan huipulle 2 320 metrin korkeuteen siirrytään vielä yhden väliaseman, Rosa 1600:n kautta.

Olympialais-perinteitä ja jyrkkiä rinteitä

Rosa Khutor on selkeästi rakennettu olympialaisia varten ja kilpailuiden perintö näkyy myös rinteiden nimissä. Valikoimasta löytyy kisojen entisten isäntäkaupunkien mukaan nimettyjä laskuja kuten Chamonix 24, Vancouver 10, Nagano 98 sekä Turin 06.

Talviolympialaisten kisapaikoilta löytyykin mukavasti jyrkkää ja vaikeaa laskettavaa. Haastavimpiin rinteisiin kuuluu Sapporon ’72 olympiamitalisti Bernard Russin suunnittelema Muzhskoy Olimpiyskiy Spusk tai miesten olympiarinne. Jos rahkeet riittävät, pääsee muitakin arvokilpailuiden jyrkkiä rinteitä itse kokeilemaan.

Laskettavaa muillekin kuin ammattilaisille

Arvokisojen vahvasta perinnöstä huolimatta ottaa Rosa Khutorin hiihtokeskus myös aloittelijat tarjonnassaan hyvin huomioon. Extreme Parkin lähellä on mattohisseillä varusteltuja helppoja rinteitä ja kokonaisuudessaan rinnevalikoima painottuu selkeästi sinisiin nautiskelurinteisiin.

Mainitsemisen arvoinen on väritykseltään vaatimattomasti vihreä, mutta todella upea B 52 –rinne, joka kiemurtelee rauhallisesti kauniiden pyökkimetsien keskellä yli kolmen kilometrin verran. Lasku yhdistää Rosa 1600:n ja Rosa Plateaun hissiasemat toisiinsa ja tarjoaa hyvän tavan nauttia Kaukasuksen luonnosta ja upeista maisemista.

Helihiihtoa ilman kopteria

Vaikeaa ja monipuolista laskettavaa on olympiarinteiden lisäksi löydettävissä myös Rosa Khutorin takamaastoista, jotka helihiihtäjät ovat jo 1990-luvun puolivälissä korkanneet. Vuoden 2014 jälkeen alueelle rakennetut hissit ovat avanneet offarimaastoa laajasti muillekin kuin lentäville laskettelijoille ja hiihtämään pääsee nykyään vaivatta joko Venäjän pyökkimetsissä tai Aibga-huipun alta löytyvillä jyrkillä seinämillä.

Aurinkoiset hanget, yli kahden kilometrin korkeus merenpinnasta ja läheisen Mustanmeren vaikutus tekevät lumesta kevyttä ja pöllyävää puuteria, johon moni laskija on ihastunut. Hyvän lumen ja monipuolisen maaston lisäksi laskijalle avautuvat offareilta komeat näkymät Aibgan ja Psekhakon vuorien alapuoliseen luontoon.

Kesäkaupunki ja hiihtokeskuksen kaikki palvelut

Hiihtokeskuksen mukana ovat kehittyneet myös majoitusvaihtoehdot ja laskijan muut palvelut. Pelkästään Rosa Plateuan väliasemalta löytyy ski in / out –majoitusta tarjoava viiden tähden hotelli Radisson ja alempaa laaksosta kymmenkunta kolmen ja neljän tähden hotellia. Näiden lisäksi tarjolla on majoitusta myös vuokra-asunnoissa, joten valinnanvaraa yöpaikan suhteen on todellakin runsaasti.

Krasnaja Poljanan kaupunki on lähellä hiihtokeskusta eikä suurkaupunki Sotši ole sekään kuin noin neljänkymmenen kilometrin päässä rinteistä. Hiihtokeskuksen ympäristöstä löytyy muutamia illanviettopaikkoja, kuntosaleja ja kylpylöitä, minkä lisäksi Krasnaja Poljanassa ja Sotšissa on saatavilla vielä laajemmat kaupunkien palvelut.

Vuoroin vieraissa

Vielä on liian aikaista käydä arvailemaan millainen hiihtokeskus olympiaisäntä Rosa Khutorista kisoja seuraavina vuosina lopulta kehittyy. Selvää on kuitenkin, että 2010-luvun puolivälissä se on suomalaiselle laskijalle tarjonnaltaan eräs houkuttelevimmista venäläisistä laskettelukeskuksista.

Rosa Khutorissa kaikille taitotasoille ja laskijatyypeille on tarjolla kiinnostavaa maastoa aivan tuliterissä puitteissa ja komeassa paketissa. Sotšin kansainväliselle lentokentälle on Moskovan ja Keski-Euroopan kautta Suomesta säännöllisesti lentoja ja perillä uusi metro vie perille hiihtokeskukseen tai Sotšin keskustaan.

Venäläiset laskijat ovat Suomen hiihtokeskuksissa nykyään vakiovieraita, mutta hiihtomatka toiseenkin suuntaan voi etenkin Sotšin kattauksella olla kannattava. Vaikka Rosa Khutor sijaitseekin naapurimaassa, ei roadtrippiä omalla autolla kannata aivan ensimmäisenä vaihtoehtona ottaa harkintaan – Moskovasta on nimittäin Mustanmeren rannalle vielä 1 500 kilometrin verran ajomatkaa!

Kuva: Sergei Kazantsev

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Hyvät ja monipuoliset rinteet
  • Kansainväliset mitat täyttävä parkki
  • Kiinnostavat offarit

Miinukset

  • After ski –meininkiä vasta kauempana kaupungeissa
  • Ei sovellu kovin hyvin koko perheen kohteeksi
  • Onko keskuksen jatkokehitykselle mielenkiintoa?