Banff - hiihtokeskus
  • Sunshine Village rinteet laskettelu
    Rinne laskettelu Banff hiihtokeskus
    Banff hiihtokeskus laskettelukeskus tuolihissi tuolihissi
    Banff hiihtohissi tuolihissi laskettelukeskus hiihtokeskus
    Banff Lake Louise lumilautailu hiihtokeskus laskettelukeskus
  • Sunshine Mountain hotelli majoitus hiihtokeskus laskettelukeskus
    Banff majoitus hiihtokylä hiihtokeskus laskettelukeskus
    Banff Sunshine Village majoitus hotelli
    Banff hiihtokylä after ski
    Banff rinneravintola
  • Banff lautailija
    Sunshine Village Banff offari puuteri
    Banff Sunshine Village puuteri offari off-piste
    Sunshine Village off-piste offari puuteri laskettelu
    Banff kansallispuisto luonto hiihtokeskus laskettelukeskus
  • Banff Mt-Norquay hiihtokoulu lapset hiihtokeskus laskettelukeskus
    Banff hiihtokylä laskettelukeskus
    Banff kylä
    Banff majoitus
    Sunshine Mountain majoitus hotelli hiihtokeskus

Banff – Rinteet Kanadan vanhimmassa kansallispuistossa

Jopa paljon nähnyt alppilaskija huomaa Kanadaan ja Banffin rinteille saapuessaan olevansa toisella mantereella. Sekä Kalliovuorten maasto että paikallisten laskettelumentaliteetti poikkeavat merkittävästi eurooppalaisesta. Mikäli maasto ja paikalliset ihmiset eivät vielä itsessään säväytä, tekee viimeistään Kanadan jylhä luonto lähtemättömän vaikutuksen.

Banff ja sen kolme hiihtokeskusta sijaitsevat keskellä samannimistä kansallispuistoa. Tästä johtuen jopa aivan kaupungin rajalla saattaa vastaan tallustella villieläimiä kuten hirviä.

Matka hiihtokylään kestää Calgaryn lentokentältä vajaat kaksi tuntia, mikä tekee maapallon toisella puolella sijaitsevasta hiihtokeskuksesta suomalaiselle laskijalle melko helposti saavutettavan. Banffiin matkustaminen ei lentokoneeseen nousemisen jälkeen ole juurikaan työläämpää kuin sveitsiläiseen tai ranskalaiseen kohteeseen, mutta perille saavuttaessa käy kuitenkin nopeasti selväksi että ollaan kaukana kotoa.

Banffin kylä – Puhtainta Kanadaa

Maisema Banffin kylässä on sekä luonnon että arkkitehtuurin puolesta juuri sellaista Pohjois-Amerikkaa, jollaiseksi eurooppalaiset sen yleensä kuvittelevat. Kylää hallitsevan pitkän keskikadun varrella sijaitsevien rakennusten julkisivussa on käytetty rakennusmateriaalina runsaasti kiveä ja tukkipuuta ja rakennusten sisätiloja koristavat lähes poikkeuksetta cowboy- ja intiaani-teemaiset taulut.

Kylä sijaitsee keskellä Banffin kansallispuistoa, joten ympäröivän luonnon sijaan on kenties sopivampaa puhua kaikkialla läsnä olevasta luonnosta. Ihmisten asuttamaa keskustaa eläimet välttävät, mutta jo kylän ja hiihtokeskusten välisellä matkalla pääsee keskelle villieläinten asuttamaa koskematonta kanadalaista metsämaisemaa.

Hyvää ruokaa ja kolme hiihtokeskusta

Rinteiden ja kylän ruokailuvaihtoehdot ovat monipuolisemmat kuin useissa alppikeskuksissa. Siinä missä italialaiset keskukset tarjoavat yleensä lähinnä italialaista ruokaa ja itävaltalaiset itävaltalaista, voi Banffissa ruokaileva valita suosikkinsa kaikista merkittävistä ruokakulttuureista. Tarjolla on kanadalaisittain hirvi- ja puhvelipihvejä, mutta myös kiinalaista, italialaista, meksikolaista tai kreikkalaista ruokaa löytää hakeutumalla oikeaan ravintolaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kansallispuiston kolme hiihtokeskusta ovat suurimmasta pienimpään Lake Louise, Sunshine Village ja Mount Norquay. Keskuksissa yhteisiä piirteitä ovat kumpareiset rinteet, pienet mutta tehokkaat hissijärjestelmät ja laskijaa aina ystävällisesti tervehtivä henkilökunta. Banffiin matkustava voi kylän hotellista aamulla herätessään hyödyntää jokaiseen keskukseen kelpaavaa yhteistä hissilippua ja valita näistä kolmesta päivän fiilikseensä parhaiten sopivan.

Lake Louise – Kumparelaskutaidot pakollisia

Lake Louise on Banffin kolmesta keskuksesta suurin ja tunnetuin. Alueelle ajaa kylästä noin 45 minuuttia ja perillä etenkin keskitason laskijat ja ekspertit löytävät runsaasti mieluisia rinteitä. Lake Louisessa on yhteensä hulppeasti yli sata rinnettä, jotka on levitetty kahdelle vuorelle.

Suuresta koostaan huolimatta tai juuri sen vuoksi lähes jokaisen hissin yläasemalta on mahdollisuus palata alas joko helppoa vihreää rinnettä pitkin tai valita jokin haastavammista laskuista, joita on niitäkin levitelty rinteille tasaisesti. Lisää rentoa vihreää löytyy vuorten juurelta.

Jalat koetuksella

Banffin keskuksia yhdistää Kalliovuorten hiekka- ja kalkkikivipohjasta syntyvä maasto, jossa pitkät, jyrkät pudotukset sekä pienemmät epätasaisuudet kivipohjassa ovat tyypillisiä. Laskijalle tämä tarkoittaa yhtä asiaa – kumpareikkoa. Kolmesta keskuksesta kumparelasku ja reisiä polttava maasto ovat kaikkein suurimmassa roolissa Lake Louisen mustissa rinteissä. Vain alaosan vihreät osuudet tasoitetaan säännöllisesti ja kaikkialla muualla kumpareikko on poikkeuksetta osa laskukokemusta.

Lake Louisea kuulee usein kutsuttavan Pohjois-Amerikan parhaaksi lumilautakohteeksi, joka on viime vuosina vain parantunut. Luonnon muovaama maasto on monipuolista ja sitä on jatkettu uudella parkilla josta löytyy half- ja quarter pipeja.

Sunshine Village – Haastavan maineessa oleva perhekeskus

Sunshine Village sijaitsee kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä Banffin kylästä ja tarjoaa etenkin keskitason laskijalle kiinnostavia rinteitä. Hiihtokeskus jakautuu kolmen vuoren – Mt. Standishin, Lookout Mountainin ja Goat’s Eye Mountainin alueille, joilta löytyy yhteensä yli kymmenen hiihtohissiä ja sata rinnettä. Banffin keskukset sopivat lumilautailijoille ja freestyle-laskijoille hyvin ja myös Sunshine Villagesta löytyy tuolihissein saavutettava parkki.

Keskus on syntynyt alunperin puhtaasti perhekohteeksi ja on edelleen sellaisen maineessa, vaikka aluetta on viime vuosina laajennettu myös haastavilla mustilla rinteillä etenkin Goat’s Eye -vuorella. Amerikan mantereella pahamaineisen Delirium Driven kaltaisten hoitamattomien rinteiden vaikeutta kuulemma hehkutetaan erikoisuutena, mutta Alppien huimapää ei voi kuin ihmetellä mikä laskuista tekee niin poikkeuksellisia. Rinteet ovat hyviä ja tarjoavat sekä vauhtia että haastetta, mutta eivät kuitenkaan kilpaile Alppien kanssa jyrkkyydestä tai vaikeudesta.

Jenkkiläistä uhkarohkeutta

Hiihtokeskuksen tarjonta keskittyy todellisuudessa mustien rinteiden sijaan pääasiassa sinisiin ja punaisiin. Oman lisänsä vaikeuden myyttiin luo paikallinen kulttuuri sekä harrastajien että hiihtokeskuksen puolelta. Eurooppalaiset laskijat tuntevat useimmiten rajansa ja välttävät rinteitä, jotka tietävät itselleen liian haastaviksi. Amerikan mantereella laskukulttuuriin puolestaan kuuluu kunnianhimoinen riskien ottaminen omista taidoista välittämättä.

Kun tähän paikallisten huimapäisyyteen lisätään hiihtokeskusten tarve suojella itseään holhoamalla asiakkaitaan, lopputulos on se että kielletyt alueet rajataan värikkäästi ja varoituskylttejä tulee Sunshine Villagessa vastaan jatkuvasti. ”Danger!”-merkkien viidakossa on helppo alkaa itsekin uskomaan, että maasto sopii vain kovimmille eksperteille.

Mt. Norquay – Kansallispuiston lähikohde

Mount Norquay on Banffin kansallispuiston kolmesta hiihtokeskuksesta uusin ja pienin. Alueelta löytyy vain viisi hiihtohissiä ja runsaat kolmekymmentä rinnettä. Lake Louisen ja Sunshine Villagen rinnalla Mount Norquayn suurin etu Banffiin matkaavalle on sen läheisyys hotelleihin ja kylän palveluihin.

Ajomatka kylästä hiihtokeskukseen kestää vain noin kymmenen minuuttia ja perillä on tarjolla runsas valikoima helppoja rinteitä. Keskitason laskijoille ja edistyneemmille suunnattuihin rinteisiin kuuluu Mount Norquayssa runsaasti kumpareikkoa, kuten muissakin Banffin keskuksissa. Kolmesta hiihtokeskuksesta Norquay on panostanut eniten oman snow parkin kehittämiseen. Parkista löytyy nykyään kaksi half pipea ja krossirata.

Kätevästi majoitusta lähellä olevan hiihtokeskuksen kaikki rinteet ehtii halutessaan laskemaan puolessa päivässä. Mount Norquay onkin hyvä valinta lähtö- tai saapumispäivän kohteeksi tai kun aikaa on muuten käytettävissä rajallisemmin.

Offarivaara

Mount Norquayssa offarilaskemiseen suhtaudutaan samoin kuin muissakin Banffin keskuksissa ja Pohjois-Amerikassa yleensä. Täysin kielletyt vaarallisimmat alueet on rajattu aidoilla kokonaan ja kaikkialla muualla laskijalle tehdään selväksi että hän laskee rinteiden ulkopuolella täysin omalla vastuullaan.

Vaaran läsnäolon korostamisen lisäksi hiihtokeskusten suhtautuminen offarilaskemiseen ei kuitenkaan poikkea lämpimästä tavasta jolla alppikeskukset Euroopassa ottavat offarilaskijat vastaan. Off-pistelaskija toivotetaan tervetulleeksi, kunhan hän ymmärtää rinteen ulkopuolella olevansa aina omalla vastuulla.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Valtavasti laskettavaa ja jotakin jokaiselle
  • Paljon kumpareikkoa
  • Hyvät lentoyhteydet

Miinukset

  • Kolme keskusta vahvasti erikoistuneita
  • Hinnat korkeita
  • Vaikeustaso on paikoitellen liioiteltua