Yleinen

Ramadanin aikaan Kuwaitissa

Julkaistu: 19.10.2014

Miksi ihmeessä joku lähtisi Kuwaitiin keskellä kesää tietäen, että maassa vietetään samaan aikaan Ramadania ja sen, että lämpötilat liikkuvat 40-50 asteessa? Kuten niin monta kertaa aiemminkin, tämäkin reissu liittyy amerikkalaiseen jalkapalloon. Minulle tuli mahdollisuus lähteä Kuwait Cityyn jenkkifudiksen U19 maailmanmestaruuskisoihin toimitsijaksi ja tottakai päätin tilaisuuden käyttää. Moni varmaan miettii, miten on mahdollista pelata amerikkalaista jalkapalloa noissa lämpötiloissa. Samaa ihmettelen edelleen itsekin, mutta ottelut aloitettiin sentään klo 20 ja 23.

Matka sujui ongelmitta Istanbulin kautta ja omista ennakkoluuloistani huolimatta, myös laukut tulivat perille asti Kuwaitiin ihan ajallaan. Lentoyhtiönä Turkish Airlines oli iloinen yllätys. Palvelu pelasi ja koneissa ruuat oli hyvät ja niistä pääsi jopa valitsemaan kahdesta pääruokavaihtoehdosta (nauta/kana), kasvissyöjän kannattaa ottaa etukäteen yhteyttä lentoyhtiöön. Kuwaitiin saapuvilta vaaditaan viisumi, jota ei tarvitse välttämättä hakea mistään etukäteen, mutta se pitää hoitaa sitten viimeistään kentällä. Meillä oli paikallisia vastassa lentokentällä, jotka hoitivat viisumiasiamme ja kertoivat mihin pitää mennä ja mitä pitää tehdä, joten sekin onnistui kohtuullisen helposti ja nopeasti. Jos matkustat Kuwaitiin, suosittelen ottamaan etukäteen selvää siitä, miten viisumiasia hoidellaan, koska se näytti hieman sekavalta systeemiltä ja näyttäisi, että siinä on potentiaalinen kohta, jossa homma voi mennä pieleen. Paperi, jossa on leimat ja postimerkiltä näyttävät tarrat, on erittäin tärkeä ja se pitää palauttaa lähtiessä, muuten maasta poistuminen voi olla vaikeaa. En myöskään suosittele tuomaan alkoholijuomia Kuwaitiin, sillä kaikkien laukut läpivalaistaan ennen kentältä poistumista (sekä sinne saapuessa) ja en edes halua arvailla, mikä on rangaistuksena kiinni jäämisestä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Astuimme ulos lentokentältä klo 5 aamulla ja lämpötila kieltämättä yllätti, vaikka siihen oli jo etukäteen vähän osannut varautuakin. Ymmärsin, että ilma oli poikkeuksellisen kostea sinä päivänä ja siksi tuntui, kuin joku olisi heittänyt märän ja lämpimän pyyhkeen päin naamaa kun astuimme ulos. Lyhyen automatkan jälkeen saavuimme hotellillemme Swiss-Belhotel Plazalle, joka sijaitsee kohtuullisen lähellä keskustaa ja meren rantaa. Hotelli ei ole uusimmasta ja hienoimmasta päästä. Se tuntuu melko sokkeloiselta alkuun ja esim. hissejä tässä 19 kerroksisessa hotellissa näyttäisi olevan vain kaksi kappaletta ja nekin aika pieniä. Hotellin sisustus vaikuttaa siltä, että sitä on vähän maalailtu, mutta kyllä se kaipaisi isompaa remonttia, mikäli se haluaa olla 4 tähden hotelli ja kilpailla täällä olevien luksushotellien joukossa. WiFi on kaikissa huoneissa ilmainen, mutta ehkä juuri siitä syystä se toimii todella heikosti. Aulassa olevat Ikean Lack –hyllyt eivät välttämättä myöskään lisää hotellin statusta. Vinkki: laita muistiin mieluummin rakennuksen nimi ”Muthanna building” kuin hotellin nimi. Taksikuskit osaavat siten paljon paremmin perille.

Hotellihuoneet olivat ainakin meillä sieltä suuremmasta päästä, joten tilaa riitti mukavasti. Huoneiden ilmastointi oli tehokas ja se piti hyvin ulkona olevan helteen poissa. Huoneessa oli myös yksi iso ikkuna, jota pystyi kätevästi käyttämään vaatteiden kuivatukseen, koska siihen paistoi päivän aikana aurinko. Märät vaatteet vaan ikkunan ja pimennysverhon väliin ja muutaman tunnin päästä vaatteet olivatkin jo kuivat. Loppuviikosta alkoi joihinkin huoneisiin ilmestyä kohtuullisen suuria heinäsirkkoja. Sirkat tulivat ilmeisesti jostain viemärin kautta, koska itse näin niitä useimmiten kylpyhuoneessa. Osalla porukastamme sirkat tosin päätyivät sänkyyn asti, joten yöllä oli välillä vähän sellainen ”odottava” fiilis. Yksilöt olivat tosiaan sen verran isoja, että ajatus sängyn jakamisesta niiden kanssa ei ollut houkutteleva. Kaikeksi onneksi heinäsirkkaongelma ei laajentunut ”elokuvatasolle” asti, ja siitä selvittiin.

Hotellissa oli kansainväliseen tapaan kätevä ja erinomaisen toimiva pesulapalvelu, joka kuului meillä hintaan, mutta en usko sen olevan kovin kallis. Ruoka oli erinomaista aina aamupalasta illalliseen asti. Aamupalalla saat mm. valita, millaisena haluat kananmunasi ja tilata vohvelin. Tilaamasi tuotteet valmistetaan sitten toiveesi mukaan ja tuodaan pöytään. Illallisella ja lounaalla oli joka päivä useita erilaisia pääruokavaihtoehtoja, salaatteja sekä todella upea hedelmä- ja jälkiruokapöytä. Ravintolan henkilökunnan palvelualttius ja ystävällisyys ansaitsevat erityisen maininnan. Harvoin olen tuntenut olevani niin tervetullut ja saanut niin ystävällistä ja hymyilevää palvelua ravintolassa. Alkoholia en nähnyt missään, mutta kuulin, että hotellin ravintolasta olisi saanut alkoholipitoista olutta huokeaan 24 euron hintaan kappaleelta. Jos kaipaat oluen makua, niin kaupoissa myydään alkoholitonta Budweiseria pahimpaan himoon. Hotellin rakennuksessa oli muuten myös Subway ja Pizza-Hut, mutta niiden aukioloajat jäivät ainakin minulle arvoitukseksi, koska en nähnyt niitä koskaan avoinna.

Rakennustelineet

Kyllä nuo raksatelineet varmaan kestää…

 

Hotellin lähiympäristössä on useita pienempiä ostoskeskusta, joista toinen sijaitsee samassa rakennuksessa. Lähistön ostoskeskuksissa myydään lähinnä vaatteita, matkalaukkuja, kenkiä, koruja, kelloja jne. Vaatevalikoima toi mieleen normaalit lomakohteiden feikkivaatekaupat, eli lähes kaikkia maailman merkkejä on niistä saatavilla. Voin kuitenkin mennä takuuseen, että yksikään niistä ei ole aito.

 

Suosittelen ihan alkuun paikallistamaan ruokakaupan, josta saa ainakin vettä ja muita ruokatarvikkeita. Hotellihuoneissakin oli tosin aina pari pullollista saatavilla, mutta näissä lämpötiloissa vettä pitää kuluttaa paljon. Hotellilta ei tarvitse kovin pitkää matkaa kävellä löytääkseen oikein hyvän ruokakaupan, josta saa veden lisäksi esim. hedelmämehuja, hedelmiä ja ylipäätään kaikkea mahdollista, mitä nyt ruokakaupassa yleensäkin myydään, todella edulliseen hintaan. Yksi hyvä vinkki on hankkia reilusti Gatoradea, joka on parempi juoma näin kuumassa, kuin pelkkä vesi. Hotellihuoneissa näytti kaikissa olevan ihan hyvän kokoinen jääkaappi, jossa voi säilyttää tuotteet kylmänä.

Päivälämpötila vaihteli viikon alhaisimmasta n. 36 asteesta aina n. 50 asteeseen, joten kylmä Kuwaitissa ei tule. Tuuli on lisäksi käsittämättömän lämmin, jopa kuuma ja välillä fiilistä voisi kuvailla siten, että ihan kuin olisi kiertoilmauunissa. Usein tuulenvire viilentää hieman, mutta täällä se saattaa olla vieläkin lämpimämpää kuin ympäröivä ilma. Muutaman kerran, kun lähdimme ulos kävelemään 23 aikaan illalla, tuuli oli tosiaan selvästi kuumempi, kuin muu ympäröivä ilma. lämpötila ei muuten laskenut edes yöllä koko aikana kuin kerran alle 30 asteeseen. Ihme homma oli kuitenkin se, että Kuwaitissa ei jostain syystä tuntunut aurinko tarttuvan. Meillä ei hotellilla valitettavasti ollut allasaluetta, joten emme varsinaisesti päässeet viettämään pitkiä aikoja auringossa, mutta vaikka olin välillä ulkona kokonaan ilman aurinkosuojaa, en silti palanut auringossa. Ehkä tämä johtui siitä, että aurinko todella paistoi suoraan pään yläpuolelta ja omaa varjoaan oli vaikea nähdä välillä. Jälkikäteen ajateltuna, tuskin oli kovin hyvä idea olla tuossa paahteessa ilman suojakerrointa (ja onneksi suurimman osan ajasta käytinkin vähintään sk30:a), koska UV-säteily on niillä leveysasteilla ihan toista luokkaa, kuin Suomessa. Kuumuudesta hyvänä esimerkkinä on, kun lähdimme eräänä päivänä keskellä päivää kävelylle pienellä porukalla. Kohta viereemme pysähtyi auto, josta nousi ylös paikallinen mies, joka oli ihan poissa tolaltaan ja kyseli meiltä että ”what are you doing here” ja ”the sun is going to kill you”. Kaveri oli ihan tosissaan sen suhteen, että olemme ihan täysiä hulluja, kun kävelemme ulkona keskipäivän auringossa. Olimme muuten menossa läheiselle rannalle, mutta nähtyämme rannan siisteyden, tyydyimme pelkkään kahlailuun. En siis suosittele sitä jos uimaan haluat.

Aurinko hiekkamyrskyn takana

Aurinko hiekkamyrskyn takana

Kuwaitissa on muutamia nähtävyyksiäkin, joista se kuuluisin, eli Kuwait Towers oli valitettavasti hyvin pitkään kestävän remontin alla, joten sinne emme päässeet käymään ollenkaan. Hotellin lähistöllä on Grand Mosque, joka olisi varmasti ollut näkemisen arvoinen, mutta ajatus pitkien housujen päälle pukemisesta oli suoraan sanottuna vastenmielisempi, kuin houkutus nähdä suuri moskeija. Ihan hotellin lähellä oli Liberation Tower, jonka rakentaminen oli aloitettu jo vuonna 1990, mutta keskeytynyt Irakin miehitettyä Kuwaitin. Torni rakennettiin loppuun miehityksen jälkeen ja nyt se on tuon miehityksen loppumisen muistomerkki. Jälleen kerran, se ei tietenkään ollut avoinna, vaan se on avoinna vain yhden päivän vuodesta, joka on muistaakseni toukokuussa. Kävimme kuitenkin todella hienossa basaarissa, nimeltään Souq Al Mubarakiya, joka on yllättävän lähellä hotellia ja helposti kävelymatkan päässä. Basaarissa myydään kaikenlaista aina kaloista ja lihasta niihin samoihin feikkivaatteisiin, joita löytyy hotellin lähettyviltäkin. Basaarissa näin myös kaupan, joka oli keskittynyt lähes kokonaan C-kasettien myyntiin! Kävimme lisäksi kahdessa isommassa kauppakeskuksessa (Marina Mall ja Avenues Mall), joista voit tuon Marinan suosiolla käymättä. Olin suunnitellut, että menen samalla Marina Mall –keikalla vierailemaan Hard Rock Cafe Kuwaitissa, mutta se oli tietenkin suljettu. Avenues Mall taas on suurin ja hienoin kauppakeskus, mitä itse olen ainakaan koskaan nähnyt. Avenuesilta löytyy kaikki mahdollinen aina Ikeasta ja H&M:sta alkaen ja päätyen Guccin, Louis Vuittonin tasoisiin liikkeisiin. Avenues on jaettu erilaisiin alueisiin, joissa on kaikissa kokonaan erilainen tunnelma ja se on näkemisen arvoinen paikka pelkästään sen vuoksi. Kuwaitissa on vielä ainakin miehitysmuseo ja Abraj Park –vesipuisto, joissa en itse käynyt kummassakaan, joten en osaa sen enempää sanoa.

Avenues Mall

Avenues Mall

Ramadan
Olimme siis Kuwaitissa Ramadanin aikaan ja se tarkoitti sitä, että paikalliset paastosivat auringon noususta aina auringon laskuun asti (n. 05-19:00). Me emme turisteina paastonneet, mutta säännöt koskivat myös meitä. Tämä tarkoitti siis myös meille sitä, että emme voineet syödä tai juoda mitään julkisesti, esim. kadulla kävellessämme, onneksi sentään hotellin suojissa saimme juoda ja syödä ihan vapaasti, koska kuumuus todella verotti voimia. Säännöt kannattaa ottaa ihan vakavissaan, sillä rangaistuksena Ramadanin sääntöjen rikkomisesta voi seurata jopa 300 euron sakko ja 30 päivän putkareissu. Itselleni kävi koko aikana yhden kerran vahinko, kun en muistanut sääntöjä ja join ihan muina miehinä pullollisen vettä kadulla kävellessäni. Onneksi kukaan ei pahemmin pahastunut tai poliisi nähnyt. Kerran oli myös pakko tehdä niin, että menin porttikongiin selkä kadulle päin hörppäämään vettä repusta. Ainakin Ramadanin aikaan kaupat ja kaikki muukin oli avoinna hetken aikaa aamulla ja seuraavaksi sitten illalla auringonlaskun aikaan. Kauppakeskukseen kannattaa siis suunnistaa joko aamupäivällä ennen klo 13:a tai sitten illalla klo 20 jälkeen. Isot kauppakeskukset, kuten Avenues, avaavat ovensa vasta illalla.

Kauppa, jossa myytiin pääasiassa musiikkia C-kaseteilla

Kauppa, jossa myytiin pääasiassa musiikkia C-kaseteilla

 

Internet -yhteydet:
Kuten niin monessa muussakin hotellissa, ongelmaksi muodostuu suuri käyttäjämäärä. Kapasiteetti ei yksikertaisesti riitä kaikille. Vaikka huoneessa on olemassa johdollinenkin yhteys, sen kapasiteetti ei riitä kunnolla normaaliin netin käyttöön ruuhkaisimpina aikoina. Langaton verkko, joka on olemassa koko hotellissa, toimii välillä ihan hyvin, mutta useimmiten se pätkii ja on aika hidas. Esimerkkinä, latasin johdollisen verkon kautta iltapäivällä 15 aikoihin Google Chromen asennusohjelman ja se kesti n. 10 minuuttia. Hotellin aulassa netti toimi satunnaisen säännöllisesti kohtuullisella nopeudella, joten suosittelen kokeilemaan siellä.

Kaulakorun hinta: 182 200 euroa

Kaulakorun hinta: 182 200 euroa

 

Kokonaisuutena Kuwait ei oikeastaan ole kovinkaan houkutteleva turistikohde. Siellä on vieri vierekkäin uusia, hienoja hotelleja ja kuin pommin jäljiltä olevia pieniä, vanhoja kerrostaloja. Kaupunki ei ole mitenkään kovin siisti, mutta ei nyt mitenkään likainenkaan. Oletin, että paikka olisi vähän kuin Dubai, tai muu arabivaltion ökyluksuspaikka, mutta sitä se ei ollut. Autokantakin oli pitkälti aika normaalia peruskaaraa. Poliisikin ajeli ihan tavallisilla autoilla toisin, kuin Dubaissa, jossa ajellaan lamborghinilla. Kuulemani mukaan Kuwaitin valtio jakaa öljytuloistaan puolet kansalaisilleen. Siten syntyperäiset Kuwaitin kansalaiset, jotka malttavat olla menemättä ulkomaalaisen kanssa naimisiin, saavat jopa USD 20 000 suuruista kansalaispalkkaa ilmaisen asunnon lisäksi koko ikänsä. Ehkä juuri tuosta syystä nurkilla näkyi paljon matkatoimistoja. Paikallisilla on paljon aikaa ja rahaa ja johonkinhan ne on käytettävä.

Tässä linkki googlemaps -karttaan, johon olen merkinnyt muutaman paikan.

Kuwait Swedish Cleaning

Tähän minulta ei löydy mitään selitystä…