Kesä, Muuta, Off-Season

Vallisaari – kesän 2016 hitti?

Julkaistu: 08.6.2016

Hellou!

Tämän kesän trendikohteeksi on povattu Vallisaarta. Se aukesi suurelle ylesölle toukokuussa ja askel kerrallaan muotoutuu kaupunkilaisten virkistyskohteeksi. Saari on maayhteydessä myös avautuneeseen Kuninkaansaareen.

DSC_3128

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Pitihän tämä huomiota kerännyt, Suomenlinnan naapuri käydä myös itsekin katsastamassa. Sunnuntaina hyppäsimme Kauppatorilta vesibussiin ja palttiarallaa vartin päästä olimmekin jo Vallisaaressa. Ei tarvitse suuremmin omia polkuja suunnitella, sillä saarella liikkuminen on sallittu ainoastaan merkityllä kävelyreitillä. Me otimme osaa opastetulle kierrokselle, jonka aikana saimme kuulla mielenkiintoisia tarinoita saaresta. Jos kuitenkin haluat kulkea itseksesi, niin tietoa löytyy myös hyvin pitkin poikin löytyvistä opastauluista.

DSC_2998

Saaren kohokohdaksi valkattiin molemmat näköalatasanto, josta pystyi suuntaamaan katseensa joko Helsingin suuntaan tai sitten ulapalle päin. Mereltäpäin korkeutta on vaikea hahmottaa, mutta esimerkiksi Suomenlinnaan verrattuna on ero näkymissä huomattava. Toinen mieleenpainuva spotti oli keskellä saarta sijaitseva lampi. Uiminen siellä on kuitenkin ainakin toistaiseksi kiellossa, koska pohja on täynnä rojua ja rompetta, jota ei vielä ole ehditty raijaamaan läpi.

DSC_2959

DSC_3033

Meille tuli uutena infona vuoden 1937 lataamon räjähdys. Ammusvaraston räjähdykset jatkuivat seuraavan päivän puolelle ja niiden seurauksena syntyi paineaalto sekä savupatsas korkealle taivaalle. Laivamatkan kuulutuksessa ihmettelimme kaivamiskieltoa, mutta se johtuu saarelle jääneistä räjähteistä. Myös tulen teko sekä grillaaminen ovat tästä johtuen kiellettyjä.

DSC_2968

Palvelut lisääntyvät ajan kanssa, mutta tällä hetkellä virallisena taukopaikkana toimii saaren kylkeen rantautunut purjelaiva Linden. Sieltä saa normaaleiden kaffelatuotteiden lisäksi myös vohveleita! Satuimme hyvänä päivänä huudeille, sillä ovet olivat avoinna myös vanhassa tiilirakennuksessa sijainneessa pop up -kuppilassa. Piknikkeilyyn on hyvin paikkoja eri puolilla, mm. Kustaanmiekan suussa nauttisi mielellään omia evästyksiä.

DSC_2983

Saarella voit saapua, joko omalla veneelle tai vesibussilla. Torpedolahteen on tulossa ilmeisesti kolme maksullista vierasvenelaituria, joista yksi on tällä hetkellä paikoillaan. Myös monet charter-alukset tekevät retkiä Vallisaareen mukaan lukien me Ingridillä. Yöpyminen saarella on kuitenkin kiellettyä.

DSC_3131

A&E