Cairngorm - hiihtokeskus

Cairngorm – Britteinsaarten suurin hiihtoalue Skotlannissa

Yhdistyneen kuningaskunnan ja Britteinsaarten luonto tunnetaan sateisista nummista, eikä maa päällisin puolin todellakaan sovellu lasketteluun. Saarivaltiosta ei lasketteluvuoriakaan juuri löydy, mutta muutamia hiihtoalueita on tästä huolimatta perustettu. Näistä suurimmat sijaitsevat Skotlannissa, Cairngormin kansallispuistossa.

Skotlannin Ylämaiden Cairngorm nimettiin kansallispuistoksi vasta 2000-luvun alussa. Samalla siitä tuli kertaheitolla Britteinsaarten suurin kansallispuisto, joka laajeni tulevina vuosina vielä entisestään. Cairngormin maisema on vaikuttava, ja sitä leimaavat Kaledonian ikimetsät ja maan korkeimpien vuorten huiput.

Cairngormin kansallispuiston laskettelukeskukset

Skotlantilainen kansallispuisto muistuttaa Norjan Hardangerviddan puistoa siinä mielessä, että kumpikin sijaitsee oikeastaan kokonaan ylängöllä. Molemmat myös tarjoavat hyvää hiihto- ja laskumaastoa. Jos Hardangerviddan tunnetuimmat harrastuspaikat ovat Voss ja Geilo, ovat vastaavat Skotlannin Cairngormissa Glenshee, Cairn Gorm ja Lecht.

Näistä kaksi ensimmäiseksi mainittua ovat peräti koko Yhdistyneen kuningaskunnan suurimmat hiihtokeskukset. Eri alueiden välillä ei ole kuitenkaan hissiyhteyttä tai yhdistelmälippua, mutta toisaalta jokaisesta korkeintaan puolen tunnin ajomatka naapureihin.

Kaikki kolme keskusta, Cairn Gorm, Glenshee ja Lecht ovat itsessään ihan mukavan kokoisia. Parhaimmillaan hissit vievät 1 250 metrin korkeuteen ja jokaisesta keskuksesta löytyy toistakymmentä hissiä ja laskettavaa yli kahdenkymmenen rinnekilometrin verran.

Cairn Gorm – Funikulaari ja laskettavaa kaikille

Cairn Gorm on Skotlannin ja Britteinsaarten toiseksi suurin laskettelukeskus, ja erottuu kolmikosta funikulaarillaan. Kyseinen vuonna 2001 toimintansa aloittanut funikulaari oli aikanaan kiistelty projekti, jonka rakentamista kansallispuistoon vastustettiin äänekkäästi. Rakentamistyöt saatiin kuitenkin vastustuksesta huolimatta valmiiksi, ja nykyään Yhdistyneen kuningaskunnan korkeimmalla kulkeva funikulaari on hiihtokeskuksessa lasketteleville valtava helpotus, etenkin kun muut hissit ovat lähinnä vanhoja ankkureita.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Cairn Gormin hissit vievät laskijan 1 250 metrin korkeuteen ja huipulta aukeavat upeat maisemat suurelle Loch Avon -järvelle ja Kaledonian ikimetsiin. Laskettelurinteet ovat sekä huipulla että vuoren juurella lähinnä helppoja ja lyhyitä laskuja, jotka jäävät parhaimmillaankin noin kolmen kilometrin mittaisiksi. Huipulla on myös pieni, kokonaan lapsille varattu rinne.

Rinteillä viihtyvätkin parhaiten paikalliset, aloittelijat ja harrastajatasoiset laskijat. Valikoimassa on myös snowpark, josta löytyvät reilit ja hyppyrit. Taitaville laskijoille taas kelpaavat kaksi jyrkkää mustaa rinnettä, joissa on haastetta etenkin kovan lumisateen jälkeen, jolloin ne muuttuvat kumpareisiksi ralliradoiksi.

Glenshee – Skotlannin suurin hiihtokeskus

Britteinsaarten suurin laskettelukeskus Glenshee sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Cairn Gormin keskuksesta. Glensheen 22 hissin valikoimassa on ankkureiden ohella myös tuolihissejä, joten paikka on helposti lumilautailijoiden laskettavissa.

Glenshee jakautuu laaksoihin pienemmiksi kokonaisuuksiksi, ja hiihtokeskusta nimitetäänkin toisinaan leikkisästi Skotlannin Kolmeksi laaksoksi. Laskettavaa on toki merkittävästi vähemmän kuin ranskalaisessa esikuvassa, mutta Britteinsaarten mittakaavassa kuitenkin varsin mukavasti. Laskettelurinteitä on yhteensä lähes neljäkymmentä ja pisimmät niistä ovat täälläkin yli kolmen kilometrin pituisia.

Vaikeustasoltaan Glenshee ei poikkea juurikaan Cairngormin muista laskettelukeskuksista. Vihreä ja sininen väri ovat selkeästi yleisemmät, ja todella jyrkkää laskettavaa löytyy vain muutaman hassun pätkän verran. Täälläkin parhaiten viihtyvät lähinnä itsevarmat aloittelijat, vaikka muillekin on tarjolla sopivia laskuja.

Lecht – Pieni ja kompakti

Cairngormin kolmesta hiihtokeskuksesta Lecht on pienin ja kompaktein. Valikoimaltaan se on Cairn Gormin ja Glensheen pikkuveli, jossa kaikki lastenrinteet löytyvät kätevästi rinteiden alaosista ilman ylimääräisiä hissinousuja.

Tarjolla on pari vaikeampaa laskua, mutta vain 150 metrin laskettava korkeusero. Valikoimassa on täälläkin halfpipella varusteltu snowpark, tai Pairc Sneachdabord, kuten sitä alkuperäisellä gaelin kielellä kutsutaan.

Kuluneina vuosina gaelia on herätelty alueella muutenkin tekstittämällä kaikki hiihtokeskuksen viralliset materiaalit englannin ohella myös gaeliksi. Vanha termistö, kuten Skotlannin ylämaat (A’ Ghàidhealtachd) kääntyvät helposti, mutta työ ei ole ollut pelkästään yksinkertaista kielen kääntämistä. Vanhassa gaelissa ei nimittäin laskettelusanastoa luonnollisesti ollut valmiiksi olemassa, vaan Pairc Sneachdabordin kaltaiset sanat on täytynyt luoda siihen täysin tyhjästä!

Pakkasia ja kovia tuulia

Cairngormin kansallispuiston laskettelukeskuksia on siunattu Britteinsaarten matalimmilla mitatuilla lämpötiloilla (-27,2 celciusastetta), mutta myös saarten kovimmilla tuulilla. Yhdessä nämä luovat edellytykset hengenvaarallisille lumimyrskyille. Saarivaltiolle tyypillisesti sää voi muuttua muutamissa minuuteissa tyynestä myrskyksi.

Kovien tuulten uhatessa hissit suljetaan nopeasta, mutta Cairn Gormin funikulaari jatkaa yleensä toimintaansa. Kaikkein pahimmissa myrskyissä myös funikulaari ja alueelle johtavat autotiet joudutaan toisinaan sulkemaan.

Cairngormin laskettelukeskusten virallinen talvikausi on joulukuusta huhtikuuhun, mutta etenkin 1990-luvun aikana vähälumiset talvet keskeyttivät toiminnan lähes kokonaan. 2000-luvulla tilanne on ollut poikkeuksetta parempi, mutta täyttä lumivarmuutta ei alueelle voi luvata edes helmikuussa.

After ski -juhlintaa Aviemoressa

Kaikkien kolmen hiihtokeskuksen ympäristöstä löytyy majataloja, mökkejä ja muita majoitusvaihtoehtoja. Jos laskulomaltaan kuitenkin haluaa enemmän meininkiä laskettelun lisäksi, löytyvät varsinaiset after ski –juhlat kuitenkin vasta puolen tunnin ajomatkan päässä Aviemoren (An Aghaidh Mhór) turistikylässä.

Oheistoimintaa Aviemoressa on heikosti, mutta iloisia afteripaikkoja löytyy runsaasti. Pubit ja yökerhot pyörivät pikkutunneille iloisesti, ja kokeilla kannattaa ainakin paikallisen Cairngormin panimon omia palkittuja oluita. Valikoimassa on niin hienoja ja hulvattomia merkkejä kuin Sheepshaggers Gold, White Lady, Black Gold ja Trade Winds.

Britit ovat intohimoista laskukansaa, ja heitä näkee etenkin Alppien hiihtokeskuksissa todella usein. Myös Cairngormissa kanssalaskijat ja -juhlijat lähinnä paikallisia, sillä tarjonta ei yksinkertaisesti riitä houkuttamaan paikalle suuria joukkoja ulkomaisia laskijoita.

Kaledonian laskettelukeskukset

Cairngormin hiihtokeskukset Cairn Gorm, Glenshee ja Lecht tarjoavat hyvää laskettavaa lapsille ja itsevarmoille aloittelijoille. Kansallispuistossa on myös aimo annos kauniita maisemia ja Kaledonian charmia.

Suomesta laskumatka Skotlantiin kuitenkin putoaa samaan Euroopan eksoottiset kategoriaan kuin vaikkapa Islannin Hlidarfjall. Laskettevaa on jopa vähemmän kuin kotimaan keskuksissa Alppien laskupaikoista puhumattakaan. Toisaalta Skotlannissa lasketellut rinnehaukka voi nastoittaa karttapallosta taas yhden maan ja varata itselleen ainutlaatuisen kehuskeluoikeuden maailmanvalloituksestaan.

Cairngorm sijaitsee melko hyvien lentoyhteyksien päässä Helsingistä. Aberdeenin ja Edinburghin kansainvälisiltä lentoasemilta on kummastakin alle kolmen tunnin ajomatka mihin tahansa kansallispuiston keskuksista.

Artikkelin pääkuva: CairnGorm Mountain (cairngormmountain.org)

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Hyvää laskettavaa lapsille ja aloittelijoille
  • Upeita maisemia ja rehellistä Skotlannin tunnelmaa
  • Elävä hiihtokylä

Miinukset

  • Paljon ankkurihissejä kovien tuulten armoilla
  • Ei lumivarmuutta
  • Jyrkkä laskettava harvassa