Uncategorized

Kirja-arvostelu: Vapaa Lasku

Julkaistu: 17.5.2014

Kauden loputtua ja ensimmäisten helteiden kolkutellessa ovelle ajattelin pitää reilun tauon kaikesta lasketteluun liittyvästä. Innostukseni harrastusta kohtaan ei suinkaan ole hiipunut, mutta kuukausien tiiviin laskettelun, matkailun ja bloggaamisen jälkeen aloin jo kaivata aikaa kypsytellä rauhassa uusia aiheita ja suunnitelmia uutta kautta varten. Etäisyyden ottaminen rinne-elämän kuitenkin viivästyi hieman, sillä sain sattumalta käsiini paljon esillä olleen ja kehutun teoksen Vapaa Lasku.

Olin jo talvella etsinyt teosta kirjastoista, mutta tuolloin kaikki pääkaupunkiseudun kirjastoissa olleet kappaleet olivat lainassa, mikä tietysti osaltaan lupaili hyvää. Päätin antaa pahimman ruuhkan mennä ohi yrittää uudestaan vasta joskus loppukesällä, mutta etsiessäni nyt keväällä aivan muita kirjoja Kauniaisten kirjastosta huomasin yllättäen, että yksi kappale sanottua teosta odotti ottajaansa hyllyssä aivan silmieni edessä. Niinpä päästin kirjan pölyä keräämästä ja lähdin kotiin pidentämään laskukauttani kirjallisten harrasteiden parissa.

Raskasta laatua

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Vuonna 2013 ilmestynyt Matti Verkasalon, Jarkko-Juhani Henttosen ja Kai Arposen Vapaa Lasku on iso ja painava teos. Ensimmäinen ajatukseni olikin, ettei 312-sivuista kovakantista kirjaa ehkä ole kovin mukava lukea junassa, lentokoneessa tai aurinkotuolissa. Mutta mukavuudesta viis, koska kirjan paksuus ja hieno ulkoasu nostivat odotukset korkealle. Kaikesta näki heti, ettei kirjaa ollut tehty hätäilemällä eikä pikkurahalla.

Ei mikään pikkupokkari

Kattavasti perusteista

Kirja alkaa lajin ja sen historian esittelystä, minkä jälkeen luvuittain seuraa suuri määrä tietoa niin luonnosta, säästä, varusteista, turvallisuudesta kuin muistakin lajin turvallisessa hallinnassa tarvittavista asioista. Teksti on erittäin asiapitoista, ja esimerkiksi sääilmiöitä käsittelevät osat tarjoavat paitsi lajissa tarpeellista tietoa myös tervetullutta kertausta niille, jotka ovat sattuneet nukkumaan koulun maantiedon tunneilla. Kirjan monet muutkin osat sopivat myös tietolähteeksi kelle tahansa vuoristossa liikkumisesta tai vaelluksesta kiinnostuneelle.

Vaara vaanii, laskijat kertovat

Yksi kirjan tärkeimmistä aiheista on lumiturvallisuus, ja sitä käsitelläänkin hyvin kattavasti. Huomiota saavat niin lumivyörytyypit, riskien arviointi, lumiturvallisuusvälineet, ryhmässä toimiminen kuin ensiapu- ja pelastustoiminta jne. Paikoin teksti on hieman pelottelevaa, muttei syyttä. Ennen kirjan lukemista tai aiheeseen tutustumista melko harvoille ehkä tulee mieleen, että monet etukäteen varsin vaarattomiltakin tuntuvat tilanteet tai jo pienehköt lumivyöryt saattavat johtaa erittäin vaarallisiin tilanteisiin ja jopa kuolemaan.

Mukavaa vastapainoa asiapitoiselle sisällölle tarjoavat lukujen lomaan sijoitetut kertomukset, joissa vapaalaskun harrastajat kertovat kokemuksistaan. Mukaan mahtuu niin tarinoita unohtumattomista ja hienoista kokemuksista kuin epätoivon tunteista ja järkyttävistä onnettomuuksista. Vahvan omakohtaiset kertomukset tuovat lukijankin hyvin lähelle niitä tunteita, joita vapaalaskussa voi parhaimmillaan ja pahimmillaan tuntea.

Välittyvää intohimoa

Suuresta tietomäärästään huolimatta Vapaa Lasku ei ole raskaslukuinen teos. Aihealueet on jaettu selkeiksi kokonaisuuksiksi, joista on tarvittaessa helppo etsiä itseä eniten kiinnostavat asiat. Kirjan kieli on myös kiitettävän hyvää, ja taitavasti toteutettu taitto ja upeat kuvat tekevät lukemisesta miellyttävää ja innostavaa. Myös kirjoittajien intohimo lajia kohtaan tulee myönteisellä tavalla esiin läpi koko kirjan.

Laadukas taitto ja hienot kuvat lisäävät lukunautintoa.

Kirjan lukeminen ei tietenkään korvaa käytännön harjoittelua, kurssien käymistä ja tietojen ammentamista lajin konkareilta, mutta Vapaa Lasku antaa hyvän yleiskuvan lajista. Lisäksi kirjaa on mahdollista käyttää tietopankkina ja jo opittujen asioiden kertaamiseen. Niille lukijoille, joille vapaalasku on vielä vierasta, kirja saattaa hyvin myös toimia alkusysäyksenä lajin pariin.

Yli rajojen?

Vuoden 2013 Tieto-Finlandia-ehdokkaanakin ollut Vapaa Lasku on lajin harrastajamäärään nähden miltei häkellyttävän laaja ja laadukas teos, joka ansaitsee paikkansa jokaisen lajista kiinnostuneen kirjahyllyssä. Vastaavaa teosta ei kovin monen muun lajin harrastajilla ole. Kirjan luettuani aloinkin heti miettiä, millaiset vientimahdollisuudet kirjalla voisi olla. Käännöksenä kirjaa voisi huoleti viedä ulkomaillekin osoituksena suomalaisesta vapaalaskun tieto-osaamisesta.

– Niko

Vapaa Lasku – tieto, taito, turvallisuus 
Matti Verkasalo, Jarkko-Juhani Henttonen & Kai Arponen
Kustannus Oy Vapaalasku, Helsinki, 2013