Uncategorized

Lännen lumille I: Kohti Ruotsin perhekohteita*

Julkaistu: 06.2.2015

Viime kevään mukavan Åren-matkan jälkiseuraamuksena sain tänäkin vuonna Visit Swedenin kautta mahdollisuuden tutustua länsinaapurimme Ruotsin laskettelukeskustarjontaan. Tällä kertaa matkan tarkoitus ja ohjelma olivat kuitenkin hieman erilaiset: matkustimme koko perheen voimin tarkoituksenamme vierailla ruotsalaisissa perhekohteissa Hassela Ski Resortissa ja Järvsöbackenissa. Aikaa lystiin oli varattu pitkän viikonlopun verran.

Aiemmin monta kertaa Åressa käyneenä oli mielenkiintoista päästä katsomaan muitakin ruotsalaiskohteita. Perhematkailijoita houkuttelevat Hassela ja Järvsöbacken eivät olleet minulle entuudestaan kovin tuttuja, mutta saamieni tietojen perusteella odotukset olivat korkealla. Uskalsin odottaa lumivarmoja, koko perheelle sopivia rinteitä ja mukavaa tunnelmaa, enkä joutunut pettymään.

Ruuhkatta matkaan

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Aloitimme matkamme varhain arkisena torstaiaamuna. Suurin osa Ruotsiin laskettelutarkoituksessa matkustavista matkustanee meren yli laivalla ja omalla autolla, mutta meille oli tarjolla lentämisen ylellisyyttä, mikä toki oli myös ajankäytön kannalta loistava asia. Aikainen lähtö mahdollisti sen, että pääsimme jo samana päivänä niin rinteisiin kuin muun ajanvietteen pariin.

Viime vuosien lentokettäkokemukset mielessämme lähdimme Helsinki-Vantaan lentokentälle hyvissä ajoin. Kentällä meitä kuitenkin kohtasivat oudot näyt: niin lähtöhalli kuin turvatarkastuskin olivat lähes tyhjänä. Saimme siis kaikessa rauhassa kävellä suoraan lähtöselvitystiskin kautta kansainväliselle puolelle, mikä antoi myös mahdollisuuden rauhalliseen aamiaisen nauttimiseen.

Lähtöä odotellessa riitti aikaa lukemiseenkin.

Puuttuvia osia ja pikaista kahvittelua

Lentokentän tavoin myös lentokoneessa oli yllättävän tyhjää. Lähtömme kuitenkin viivästyi vajaan tunnin, koska kävi ilmi, että koneeseen piti asentaa jotain uusia, lentämisen kannalta tärkeitä osia. Tieto asiasta nostatti koneessa melkoista kuhinaa, ja mietimmekin, että taisimme olla koko koneen ainoat matkustajat, jolla ei ollut kiire jatkolennolle jonnekin päin maailmaa.

Huoltotoimien jälkeen pääsimme mukavasti ilmaan, ja lentomatka sujui joutuisasti. Tukholmaan lentäessä ei muutenkaan ehdi tylsistyä. Jos kaukokohteisiin lentäessä ongelmana on, että joutuu tuijottamaan toisten valitsemia elokuvia tai lukemaan lentoyhtiön aikakauslehden läpi kahdeksan kertaa, Tukholmaan lentäessä kohtaa päinvastaisen positiivisen ongelman: kahvikupin ehtii hädin tuskin juoda tyhjäksi, kun se jo tullaan laskeutumisen lähestyessä viemään pois.

Vuokraamo vailla muodollisuuksia

Arlandan lentokentällä Tukholmassa oli hieman vilkkaampi meno, mutta kaikki sujui nopeasti ja matkatavaramme pyörivät jo hihnalla odottamassa, kun ehdimme niitä hakemaan. Toisin kuin monilla muilla lentokentillä autovuokraamot eivät Arlandassa sijaitse terminaalien yhteydessä vaan erillisellä alueella, jonne matkustetaan bussilla. Ratkaisu onkin hyvä, koska se vähentänee ruuhkia melkoisesti. Paikalle pääseminenkään ei ole turhan vaivalloista, sillä terminaalien, pysäköintialueiden ja autovuokraamoalueen välillä sukkuloi busseja alle kymmenen minuutin välein.

Lyhyen bussimatkan jälkeen saimme autovuokraamosta meitä odottaneen auton, jälleen ilman minkäänlaista jonotusta. Münchenin lentokentän saksalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneena odotin, että vuokraustilanteeseen olisi kuulunut enemmänkin muodollisuuksia, mutta Arlandassa homma hoitui vähintään puolet nopeammin. Pian ajokortin näyttämisen jälkeen pääsimme etsimään autoamme, joka osoittautui tilavaksi farmari-Avensikseksi.

Joutuisasti läpi tihkusateen

Navigaattorin mukaan Arlandasta Gävleborgin läänissä sijaitsevaan Hasselaan oli matkaa 330 kilometriä. Koska tiestä suurin osa on mukavaa moottoritietä, ajoaika perille on vain kolmisen tuntia. Jo tässä vaiheessa ajattelinkin hieman kateellisena, että Tukholman seudun asukeilla on korkeuseroltaan varsin vaikuttavia laskupaikkoja noin puolet lähempänä kuin esimerkiksi helsinkiläisillä.

Matka moottoritietä pitkin eteni vähäisen liikenteen ja 110 km/h:n nopeusrajoitusten ansiosta leppoisasti ja joutuisasti, joskin taivas oli pilvien peitossa ja tasainen tihkusade kasteli tuulilasia. Tie Hasselaa kohti kulkee lähes perille asti rannikkoa myötäillen. Maisemillaan Tukholman pohjoispuolen seutu ei juuri pääse kehumaan, mutta matkan varrella on muun muassa tunnettu Uppsalan kaupunki, joka on vierailemisen arvoinen, jos historia ja kulttuuri kiinnostavat. Etelä-Suomen tavoin lunta ei paljon maassa ollut, vaan paikoin tien varsilla näkyi jopa nurmikkoa.

Pyttipannun voimalla perille

Matkan varrella iskeneen nälän taltutimme Hakkegård-nimisessä tienvarsiravintolassa. Ruotsissa kun olimme, valitsimme ruoaksi pyttipannua. Tienvarsipaikaksi ruoka oli yllättävän hyvää, ja pääasia oli, että kaikki hoitui ripeästi, sillä mieli paloi jo Hasselan suuntaan.

Ruotsalaista tienvarsiarkkitehtuuria: Hakkegård

Noin 40 km ennen Hasselaa käännyimme pois päätieltä. Samalla vesisade alkoi vaihtua tiheäksi lumisateeksi, mikä tietysti lupasi hyvää. Muutenkin ympärillä alkoi yhtäkkiä näkyä paljon enemmän lunta, joten Hasselan lupauksille lumivarmuudesta näytti olevan katetta. Maastokin muuttui mäkisemmäksi, ja melko pian esiin ilmestyi vaikuttava vaara, jonka arvasimme olevan Hasselan hiihtokeskus.

– Niko

*Kirjoittaja perheineen sai Visit Swedeniltä, Hassela Ski Resortilta ja Järvsöbackenilta veloituksetta matkat, hissiliput, majoituksen ja oheispalveluita.

 

Lumipesu Facebookissa: https://www.facebook.com/lumipesu

Lumipesu Twitterissä: https://twitter.com/Lumipesu

Yhteydenotot: lumipesu@luukku.com