Hiihtokeskus, Kevät, Laskettelu, Reissut, Talvi, Yleinen

Salla

Julkaistu: 19.4.2015

Alunperin tarkoitukseni oli lähteä Sallaan jo lauantaina 28.3. ajamalla ensin kesämökille Keski-Suomeen, olla yö kesämökillä ja sunnuntaiaamuna sitten kohti Sallaa, mutta lauantaina meni niin myöhään pakatessa ja kaikessa muussa säätämisessä, joten päätin lopulta lähteä sunnuntai aamuyöllä ajamaan.
Herätys oli laitettu klo 4 mutta olin sitten painanut torkun päälle ja nukuin tyytyväisenä puoli seitsemään saakka joten lähtö venyi melkein puoli kahdeksaan. Matkaan lopulta päästyä ajoin nelostien kautta eli Lahti, Heinola, Jyväskylä, Oulu. Oulussa kävin kaupassa, Oulusta sitten tielle 20 kohti Kuusamoa Pudasjärven ja Taivalkosken kautta, Kuusamosta vähän matkaa viitostietä pohjoiseen sitten tielle 950, Sallaan saavuin hieman kuuden jälkeen reilun kymmenen tunnin ajamisen jälkeen, matka ei tuntunut hirveän pahalta perillä oli yllättävän virkeä olo, pari auton ja kuskin tankkaus taukoa oli ja tietenkin kaupassa käynti.

Mökin olin vuokrannut Sallatunturin Tuvilta, mökki oli 34m2 kahden hengen mökki, mökissä oli maakuuhuone, olohuone, olohuoneessa takka, keittiö, keittolevyt, jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, vedenkeitin, astianpesukone, pesunkone, kuivauskaappi, suihku, sauna ja wc eli kaikki mitä tarvitsee. Pieni lapsus tietenkin mökin kanssa kävi, en lukenut ajatuksella mitä varusteita mökissä on, olin ostanut uunissa laitettavaa ruokaa mutta mökissä ei ollut kuin keittolevyt, no eikun äkkiä Sallaan katsomaan olisiko sunnuntai iltana vielä kauppa auki, olihan se ja ruokaa löytyi, hiihtokeskuksesta on 10km Sallan keskustaan, minulle oli yllätys kuinka ”iso” paikka Salla on, kauppoja on useampia, myös erikoiskauppoja löytyy, huoltoasemiakin on useampia.

Lunta oli aika paljon, mökin pihaan ei meinannut saada autoa kun lunta oli niin paljon. Illalla kävin kävellen katselemassa paikkoja, rinteet näyttivät hyviltä, ja koko paikka tuntui uinuvan rauhalliselta, selkeästi pienempi paikka kuin esim. Tahko.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Maanantaina heti aamusta rinteeseen, yöllä oli hieman satanut lunta keli hieman plussan puolella, ensimmäinen asia minkä huomasin oli että sukset eivät oikein luistaneet, heti kun tuli rinteen loivaan osaan tai laski hieman sivussa mistä ei ollut laskettu vauhti vaan hyytyi, ihmettelin sitä mutta kun samaa kommenttia tuli myös muilta laskijoilta niin todennäköisesti yöllä satanut lumi oli enemmän räntää kuin ”kuivaa” lunta, samanlaisen luisto ongelman olin havainnut Tahkolla kun satoi räntää niin suksen luisto oli todella huono.
Ensimmäisenä päivänä rinteissä oli todella hiljaista, Kisarinnettä laskin ainakin tunnin ihan yksin näkemättä yhtään toista laskijaa, edes hississä ei ollut ulkona henkilökuntaa. Pohjoisrinteillä ei myöskään toisia laskijoita näkynyt, oli vähän ihmeellinen fiilis kun ei rinteessä näkynyt ketään eikä myöskään hississä ollut ketään. Eturinteissä oli kourallinen laskijoita joten oli tosi rauhallista. Rinteet ovat hyviä, Eturinteet ovat mukavia laskea etenkin Välirinne mukavan vaihteleva pinnaltaan, Kisarinne myös mukavan jyrkkä mutta hieman pidempi saisi olla. Pohjoisrinne on mukavan pitkä, alku on todella loiva, rinteen puolivälin jälkeen hieman jyrkkenee. Itärinteet todella loivat mutta ihan ok. Ensimmäinen päivä kului kokonaan rinteessä, vähän ennen kuutta ”piti” lopettaa kun Eturinteiden hissi meni kiinni.

Tiistaina en jaksanut lähteä heti aamusta rinteeseen, puolenpäivän aikaan rinteeseen itseni raahasin, jalat olivat aika jumissa maanantain jäljiltä, kelikin oli aika hurja lunta satoi kovan tuulen saattelemana lunta tuli ainakin 10cm päivän aikana, kova tuuli kinosti lunta rinteisiin ja välillä näkyvyys oli vain parikymmentä metriä, iltapäivästä rinteet olivat todella ”lumisia” ja ainakin minulle todella ”haastavia” laskea, lunta oli kinostunut paljon rinteisiin ja se aiheutti välillä kaikenlaista yllättävää. Edelleen oli todella hiljaista varmasti kelinkin takia, Itärinteiden laavulla paistelin makkarat kovassa lumipyryssä ja noin viitisen tuntia tuli rinteissä oltua.

Reissua Sallaan suunnitellessa olin ajatellut että käyn yhden päivän laskemassa Pyhällä mutta yhteensä n. 250 km matkan ajaminen alkoi kuitenkin tuntua huonolta ajatukselta joten hylkäsin Pyhällä käynnin ja päätin nauttia Sallan rauhallisesta ilmapiiristä.

Keskiviikko oli hieno aurinkoinen päivä, yöllä oli hieman satanut lunta, rinteet olivat ihan ok hieman pehmenivät päivän aikana, päivä meni taas nopeasti jo lähes rutiinilla laskien, Itärinteiden Sallaisen Itäkodalla pidin tauon ja söin todella hyvän poronliha voileivän, ”vain” nelisen tuntia tuli laskettua, ajatus oli säästää voimia viimeiseen päivään, yöksi oli ennustettu jopa viiden asteen pakkanen joten torstaina rinteet olisivat todella hyvässä kunnossa, illan keräsin voimia, söin hyvin ja ajoissa nukkumaan jotta aamulla olisi rinteessä heti niiden auettua.

Torstai oli sitten juuri niin hieno kuin olin ajatellutkin, yöllä oli kunnolla pakkasta lunta ei ollut satanut, rinteet todella hienossa kunnossa, aamulla huipulla oli ”sumua” hieno aavemainen keli. Yhden tauon maltoin pitää kokopäivän aikana, torstai saattaisi olla mahdollisesti tämän kevään viimeinen laskupäivä joten ajattelin ottaa kaiken irti siitä. Keli oli kokopäivän lappimainen, välillä kun lähti ylhäältä laskemaan paistoi aurinko ja kun pääsit alas niin lunta satoi todella sakeasti muutaman minuutin ja sitten taas paistoi aurinko. Todella hieno päivä, oli myös selkeästi vilkkain päivä rinteessä ei juurikaan yksin tarvinnut lasketella, n. viiteen saakka rinteessä olin ja sitten oli edessä se ei niin mukava asia, pois lähdön aika olisi aikaisin aamulla joten illalla piti pakata lähtöä varten.

Salla on mukava paikka, palvelu hyvää ja mutkatonta, mukavan pieni ja rauhallinen ilmapiiri, itse en juurikaan välitä after ski touhuista vaan keskityn laskemiseen ja siihen Salla on hieno paikka, harmi vain kun reissun joutui tekemään yksin ja ajankohdasta johtuen oli hiljaista, kokonaisuudessaan reissu oli kuitenkin onnistunut ja siitä jäi hyvä ”maku”.

Perjantai aamuna kahdeksan jälkeen lähdin kohti kesämökkiä Jyväskylän lähelle, olin sopinut viettäväni pääsiäisen ystäväni kanssa kesämökilläni.
Neljän aikaan olin perillä lähes samaan aikaan ystäväni kanssa, pääsiäinen meni aluksi lepäillessä, sunnuntaina kävimme vielä laskettelemassa Häkärinteillä, ystäväni lapsi oli mukana, ”yritimme” opettaa tulevalle laskijalle laskettelun saloja, alkuhankaluuksien jälkeen laskeminen alkoi mennä ihan hyvin, lopuksi lastenrinteestä siirryimme laskemaan viimeiset laskut eturinteeseen, nekin meni tosi hyvin ja eihän pikku laskijaa meinannut enää saada rinteestä pois ollenkaan ”joko hissit liput loppuivat”.
Häkärinteiden palvelu oli myös ystäväni mielestä todella hyvää ja mutkatonta, olin myös itse huomannut tämän aikaisemmalla kerralla, minun kausi päättyi Häkärinteiden reissuun, reissu oli tosi hieno, oli todella mukavaa olla ”opettamassa” ystäväni lasta laskemaan ja nähdä hänen innostuminen laskemiseen, toivottavasti ensi kaudella voimme ottaa hänetkin mukaan reissuille.

Tämä ”ensimmäinen” kausi laskettelun parissa oli hieno, en olisi uskonut tammikuussa Porvoon Kokonniemeen mennessäni mitä kaikkea saisin kokea kevään aikana, siitä erittäin iso kiitos kuuluu ystävälleni, ja kaikille muille osallistujille ja tietenkin muille kanssa laskijoille, ehjänä säilyttiin, rinteissä ei ollut kertaakaan mitään läheltä piti tilannetta kiitos siitä, ”nälkää” ja tietenkin opittavaa jäi ensi talveen paljon.
Monot pitää ensitalveksi ostaa uudet, nykyiset ovat liian löysät eikä kiristys varaa enää ole, harmittaa kun en osanut ostaa monoja oikein vaikka hyvät ohjeet sainkin.

Tästä alkaa sitten arki, lomat vietetty ja kaikki rahat kulutettu. En tiedä milloin seuraavaksi tulee kirjoiteltua, vähän on ollut mielessä jos kesällä kävisi maastopyöräilemässä muutamassa hiihtokeskuksessa, niistä olisi mukava kirjoitella jos reissuihin saa aikaa järjestettyä.

Kiitos