Itämeri, Purjehdus, Veneily, Yleinen

Venekuumeen hoitoa

Julkaistu: 27.7.2015

Aikamme venekuumetta podettuamme totesimme, että sen hoitoon on ilmeisesti vain yksi keino. Sen vuoksi päädyimme loppukeväästä pohtimaan oman veneen hankintaa ihan tosissaan aikaisemman pitkällisen pohdiskelun sijaan. Kun venepaikkakin löytyi aivan kotivesiltä, olimme jo askeleen lähempänä unelmamme toteuttamista. Hankittavan veneen ominaisuuksia määritellessämme asetimme tavoitteeksi saada sellainen alus, joka mahdollistaisi retkeilyn neljän hengen miehistöllä kotisataman lähivesillä, budjetti asettui ”alle 20 000 euroon”, jotta muillekin harrastuksille (erityisesti sille talviselle) jäisi vielä budjetissa varaa.

Aika nopeasti suosikiksemme löytyi Avance 245, jollaista kävimmekin katsomassa. Avancen pienuus yllätti ja heti ensimmäisen käynnin jälkeen tulimmekin siihen tulokseen, että samalla rahalla on saatavilla vähän isompiakin veneitä. Sellaisia, joilla olisi mahdollista viettää viikonloppua pidempiäkin aikoja vesillä. Käytännössä siis veneitä, joissa neljä henkeä voisi väljemmin asua kesälomareissun ajan.

Ruorimies on silmä tarkkana siirtopurjehduksella.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Aktiivisen tiedonhaun ja jo veneilevien ystävien kanssa käytyjen keskusteluiden sekä ajatellun budjetin pohjalta kohteeksi valikoitui kaksi venettä: Finn Express 83 ja Sunwind 27. Näiden veneiden hintahaitari oli käytännössä 10-20 000 euroa. Kävimme katsomassa useampaakin veneyksilöä ja lopulta loppusuoralle pääsi vuonna 1983 valmistettu Sunwind 27. Tämän yksilön eduksi laskettiin erityisesti vuonna 2010 vaihdettu makeavesijäähdytteinen moottori, sen eliniänennuste arvioitiin oleellisesti paremmaksi kuin tarjolla olleiden yli 20 vuotta vanhojen merivesijäähdytteisten moottoreiden. Muutenkin yksilö oli siisti ja varustettu suurimmalla osalla niistä ominaisuuksista, joita olimme tavoitteeksi asettaneet. Tällaisia olivat esimerkiksi makuupaikat vähintään neljälle (tarjolla oli viisi), sopivasti elektroniikkaa, ja uudehkot purjeet (2008).

Niin siinä sitten kävi, että juhannuksena S/Y Isadorasta tuli meidän veneemme. Siirtopurjehdus kotiin alkoi räväkästi vastatuuleen luovien, mutta tuulen loputtua loppumatkasta tuli moottoriveneilyä. Tyynessä säässä ja hetkittäin sankan sumun ympäröimänä vietimme juhannuksen pyhät ensimmäistä kertaa omalla veneellä. Tästä eteenpäin Rinnepesue on siis myös Saaristopesue!

Juhannusyön rauhaa, ensimmäinen yö omassa veneessä.