Laskettelu, Sukellus, Valokuvaus, Varusteet, Yleinen

Kuvaakstää jo? – kokemuksia Gopro-kamerasta

Julkaistu: 29.10.2015

Toissa jouluna joulupukki toi pesueelle Gopro 3 Black Edition–kameran. Kahden talven ja kesän aikana sitä on päästy kokeilemaan monenlaisissa olosuhteissa niin talvi- kuin kesälajeissakin.

Pienen koon ja mittavan kiinnitysvarustevalikoiman ansiosta kameran sijoittaminen varusteisiin on ollut helppoa. Varsinainen kameran käyttö on tehty yksinkertaiseksi; kun virta on päällä tarvitsee käyttäjän vain painaa laukaisijaa käynnistääkseen kuvauksen tai ottaakseen valokuvan. Asetusten kohdalleen säätäminen vaatii kyllä jonkin verran paneutumista ja kannattaa tehdä huolellisesti.

Melontanäkökulma, kamera on kiinni valjaissa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kokemustemme perusteella kuvaaminen onkin se helpoin osuus, sillä videomateriaalia (tai still-kuvia) syntyy helposti hyvin runsaasti. Tietokoneen kovalevyn saa nopeasti täyttymään varsinkin, jos kuvausasetusten kanssa ei ole tarkkana. Tarkimmalla resoluutiolla kamera tuottaa HD-tasoista aineistoa ja lyhyetkin videotiedostot ovat sen vuoksi kooltaan suuria. Still-kuvia pystyy ottamaan monella eri tavalla myös normaalien kuvien lisäksi, mm. ajastetusti vaikkapa viiden sekunnin välein tai 10 kuvaa sekunnissa. Muutaman kerran meille onkin käynyt niin, että kameran on kuviteltu olevan videokuvaustilassa, mutta se onkin ottanut still-kuvia esimerkiksi kolme kappaletta sekunnissa. Eräänkin kerran tällaisen tapauksen lopputuloksena oli muistikortilla noin 800 jpg-kuvaa.

Veden alla Hollolan Kiikunlähteellä.

Kuvaamisen jälkeen alkaa työläin osuus, jos aineistosta haluaa editoida katsottavan kokonaisuuden. Tässä vaiheessa törmäsimme yllättävään ongelmaan; kuvatun materiaalin siirtäminen ulkoiselle kovalevylle ei ollut pelkästään hidasta vaan se myös teki editoinnin mahdottomaksi, koska yhteys tietokoneelta levylle oli liian hidas – tai se ainakin oli ensimmäinen diagnoosimme. Käytännössä tiedostojen käyttäminen editointiohjelmistossa ei onnistunut. Ongelmaan löytyi kaksi vaihtoehtoista ratkaisua; joko aineiston säilyttäminen kameran muistikortilla koko editoinnin ajan tai siirtäminen tietokoneen omalle levylle, jossa ei tila kuitenkaan siinä vaiheessa riittänyt talven kaikille siihenastisille tuotoksille.

Still-kuva Alpeilta ei häpeä ollenkaan muiden kameroiden kuvien rinnalla.

Editointiohjelmistoina olemme kokeilleet kahta vaihtoehtoa. Ensimmäinen oli Gopron oma Gopro Studio, joka on ilmaiseksi saatava sovellus videoiden käsittelyyn. Toisena vaihtoehtona olemme käyttäneet työpaikan kautta käyttöön saatua Corelin Video Studio Prota. Ehkä hiukan yllättäen Corel on osoittautunut helppokäyttöisemmäksi ja sillä lapsetkin ovat pystyneet videoita käsittelemään.

Kun olimme aikamme taistelleet edellä mainitun tiedonsiirron hitaudeksi luullun vaivan kanssa, päätimme tutkia myös onko Corelilla jotain tekemistä asian kanssa. Nopea kysely Googlen kautta kertoi, että emme tosiaan ole ainoita Corelin käyttäjiä, joilla on ollut sama ongelma riesanamme. Jostain syystä Corelin toteutus on sellainen, että videoille täytyy tehdä jonkinlainen optimointi (create smart proxy file) ennen kuin ne toimivat kunnolla editointiohjelmistossa. On siis mahdollista, että aikaisemmin laitteiston syyksi laitettu ongelma onkin ohjelmistoperäinen, asia selvinnee, kun jatkamme videoiden parissa työskentelyä.

Gopro Studio on puolestaan ollut ainakin meidän ympäristössämme hyvin epävakaa ja sen työskentelyprosessi on joka tapauksessa monivaiheisempi. Gopro Studio on kuitenkin tarpeen, jos kamera on ollut asennettuna ylösalaisin ja asetukset ovat unohtuneet vakioasennon mukaisiksi, tällöin lopputuloksena on nimittäin väärinpäin olevaa videokuvaa. Gopro Studiolla videon pystyy onneksi kääntämään jälkikäteen oikein päin. Toinen hyvä ominaisuus on kameran linssin laajakulmaisuuden aiheuttaman kalansilmäefektin poistaminen materiaalista.

Linssin laajakulmaisuus on vähän kaksipiippuinen asia. Toisaalta sillä saa hienoja maisemaotoksia, mutta vastaavasti lähellä olevat kohteet vääristyvät. Esimerkiksi hiihtäjän kädet venyvät hassusti, kun ne pääsevät kuvaan valjaita käytettäessä (esimerkki näkyy videolla). Kameran objektiivi on varsin valovoimainen ja kuvaaminen onnistuu sen vuoksi hämärässäkin. Kesällä kokeilimme kameraa myös veden alla. Aurinkoisena päivänä ja hyvässä näkyvyydessä pärjää pinnan läheisyydessä ilman lisävalojakin mainiosti. Syvemmällä valot olisivat kuitenkin ehdottomasti tarpeen.

Esimerkki suorien kohteiden vääristymisestä.

Rakkolevää Porkkalassa.

Kameran mukana tuli kiinnitystarvikkeita, joilla sen saa kiinnitetyksi esimerkiksi kypärään. Lisäksi hankimme lisävarusteena kiinnitystarpeita, joilla kamera saadaan kiinni monenlaisiin kohteisiin. Olemme käyttäneet kameraa rinteessä pääasiassa kypärään kiinnitettynä, valjaissa laskijan rintaan sijoitettuna sekä sauvaan kiinnitettynä. Monipuolisen kiinnitystarvikevalikoiman ansiosta myös lumilautailija voi kuvata laskusuuntaansa, vaikka kamera on kiinni rinnassa eli rintamasuunta on sivulle. Tällöin laskijan käsi tulee kuitenkin helposti kuvaan, tästä on esimerkki oheisella videolla. Aluksi kameran asennon arviointi oli hankalaa ja muutaman kerran kuvasimmekin laskijan kypärää, suksia tai taivasta. Tätä ongelmaa helpottaa älypuhelimeen tai tablettiin asennettava applikaatio, jolla kameran kaikkia toimintoja voi ohjata ja myös esikatsella sen suuntausta. Muutaman kerran kameran kiristys on ollut löysällä, jolloin töyssyssä kamera on heilahtanut ja sen myötä suuntaus mennyt vinoon (kts. video).

Kiinnitystarvikkeita.

Kameran mukana tullut kaukosäädin on hyvä idea, mutta sen vaatima verkkoyhteys vie akkua kohtuuttoman nopeasti. Tämä pätee sekä wifi –yhteyttä hyödyntävään älypuhelinsovellukseen, että kameran omaan kaukosäätimeen. Muutenkin akun kestossa on kylmissä olosuhteissa runsaasti toivomisen varaa. Muutaman pakkaspäivänä tehdyn kokeilun jälkeen tilasimmekin Gigantista toisen akun ja Oulusta Fotohovi Oy:stä kahden akun laturin.

Alkuvaiheessa laitettamme vaivasi myös ennakoimattomasti ilmennyt kaatumisongelma. Aika ajoin kamera meni aivan jumiin, johon ainoa lääke oli akun poistaminen. Kamerakotelon avaaminen ja akun käsittely pakkasessa ja/ tai kosteassa kelissä ei ole kovin miellyttävä ajatus, joten tämä vaiva oli vähällä aiheuttaa kameran lähettämisen takuukorjaukseen. Maahantuojan tukisivuilla on kuitenkin hyvät ohjeet, joiden mukaan toimien ilmeisen moni ongelma korjaantuu. Meidänkin tapauksessamme ongelma on toistaiseksi pysynyt poissa tukisivulla esitetyn kameran ohjelmistopäivityksen jälkeen.

Hiukan alle kahden vuoden kokemusten perusteella voi sanoa, että Gopro on laadukas ja kompakti kamera, jolla saa helposti dokumentoitua päivän aktiviteetit. Jälkitöiden osuutta ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä päivän aktiivisen kuvaamisen tulosten käsittelyyn saa varmasti kulumaan illan jos toisenkin. Meillä ei tosin ole mitään aikaisempaa kokemusta videoiden käsittelystä, joten rutinoitunut kuvaaja selviäisi varmasti nopeammin. Hiukan yllättäen tietotekniikan rajoitteet ovat jonkin verran hillinneet intoa videokuvaukseen, varsinkin tiedostojen siirtämisen hitaus ja levytilan vähyys.Toisaalta videoiden leikkaaminen ja sopivien taustamusiikkien etsiminen on ollut mukavaa koko perheen ajanvietettä.

Esimerkkivideomme Youtubessa.

Olisi mukava kuulla, mitä editointiohjelmia muut Gropron käyttäjät suosivat.

J