Hyppää sisältöön

Laskettelijan kiertoharjoittelu

Laskettelijalle keskeisimpiä fyysisiä ominaisuuksia ovat keski- ja alavartalon lihasvoima, anaerobinen ja aerobinen kestävyys, koordinaatio, ketteryys, tasapaino ja notkeus.

Tässä treenissä tehdään koko vartaloon vaikuttavia liikkeitä keskittyen kuitenkin lajinomaisesti tärkeisiin ala- ja keskivartaloon.

Treeni tehdään oman kehon painolla kiertoharjoitteluna, 20 sekuntia liikettä kohden, 10 sekunnin siirtymätauolla seuraavaan. Kierrosten välillä minuutin tauko. On tärkeää tehdä harjoitus oman suorituskyvyn rajoissa tasaisella tempolla hengästyen muttei väsähtäen. Aloita siis rauhallisesti, niin jaksat loppuun asti. Kierroksia voit tehdä 4–5.

Alkuverryttely: crosstraining-laite tai soutulaite 10 min. Vaihtoehtona naruhyppely 5 min rauhallisella tempolla.

Liikkeet:

1. Kyykky rullatulla jumppamatolla

Kädet edessä. Liike kehittää tasapainoa ja vahvistaa keskivartaloa. Tasapaino ja keskivartalon hallinta ovat laskettelussa erittäin olennaisia.

2. Kuppipito

Nosta jalat ja ylävartalo ylöspäin. Vedä napaa kohti selkärankaa ja pidä alaselkä kiinni matossa koko liikkeen ajan.

Käsien ja lapojen tulisi nousta irti matosta. Vahvistaa syviä vatsalihaksia, jotka tekevät jatkuvasti töitä liukkaassa rinteessä.

3. Askel eteen ja kierto kädet yhdessä edessä

Astu askel eteen ja ja tee kierto kädet yhdessä oikealle ja vasemmalle. Kierto päättyy etuviistoon, ei suoraan sivulle, jotta alaselkä ei rasitu liikaa.

Liike vahvistaa reisiä, pakaroita ja keskivartalon kiertäjiä ja kehittää tasapainoa.

4. Rullaus kuntopallolla

Asetu kuvan mukaiseen alkuasentoon varpaat seinää vasten. Nouse istuma-asentoon ja palaa rullaten alkuasentoon. Aloita rauhallisesti tasapainoa hakien. Liike vahvistaa vatsalihaksia ja kehittää tasapainoa.

5. Vastakkaisen käden ja jalan ojennus nelinkontin

Jaa paino tasaisesti käsille ja jaloille. Jännitä keskivartaloa liikkeen aikana.

Reiden koukistaja, syvät vatsalihakset, pakara ja selkä tekevät aktiivisesti töitä. Nämä lihakset tekevät jatkuvasti töitä myös lasketellessa. Kun lihakset ovat kunnossa, laskeminen on helppoa ja hauskaa!

Treenin jälkeen jäähdyttely esimerkiksi juoksumatolla rauhallisesti kävellen vähintään 5 min.

Millaisen treenin sinä olet kokenut hyödylliseksi? Millainen harjoittelu on tukenut laskettelua parhaiten?

Treenin on suunnitellut personal trainer Markus Kolinen