lasten kanssa, Ruka

Jouluviikko Rukalla

Julkaistu: 10.1.2019

Pakkaaminen lomaa varten oli aloitettu jo keskiviikkona. Ja torstaina töiden jälkeen se jatkui täydellä tohinalla. Iltasella irrottelin lumilaudoista siteet ja laitoin ne nipussa lautapussiin ja suksiboksiin. Lautojen lisäksi sinne sujahti myös kengät ja parit siteet sekä vaimon sukset, sauvat ja monot. Sen jälkeen lapset unille ja joululahjat säkkeihin ja autoon. Siihen kaveriksi vielä vaatekassit ja muita varusteita. Tavarat sidoin parilla mustekalalla, jotta eivät putoa maahan luukkua avatessa. Siihen vielä kiinnittelin jokaisen kypärän ja auto oli viimeistä kassia vaille pakattu.

Pitkä odotuksemme päättyi, kun lähdimme kohti Rukaa perjantaina 21. päivä joulukuuta koulun joulukirkon jälkeen. Olimme päättäneet ajaa Rukalle yhden yön pysähdyksen taktiikalla. Yövyimme Pohjois-Karjalassa vanhempieni mökillä. Lauantaina syötiin vanhempieni kanssa runsas brunssi ennen matkan jatkumista. Vatsat täynnä hyvää jouluruokaa oli leppoista taittaa nelisen sataa kilometria Rukalle. Sää tiedotukset olivat alunperin luvanneet kohtuullisen pientä pakkasta, mutta tilanne oli ehtinyt jo muuttua. Matkan aikana auton mittari osoitti pakkasta olevan jopa -23,5.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hiljattain uutisoitiin, että Rukalla oli käynyt joulukuussa 70 000 laskijaa. Olimme osaltamme mukana kasvattamassa tätä lukua, kun koimme Rukan rinteet ensimmäistä kertaa aaton aattona, jolloin pakkanen oli laskenut jo -13 asteeseen. Tuolloin rinteitä taisi olla auki 15. Koko kuusi henkinen perheemme oli ensimmäistä kertaa yhtäaikaa rinteessä. Ensin oltiin porukalla hetki family parkissa, mutta sitten jakauduimme. Vaimo ja pojat lähtivät kokeilemaan isompia mäkiä ja itse jäin tyttären kanssa opettelemaan lumilautailua family parkkiin. Tunnin jälkeen tulikin jo stoppi ja lähdettiin tutkimaan family parkin muita viihdykkeitä. Tunti vierähti jälleen ja muu perhe saapui paikalla eväiden syönti mielessään. Evästauon jälkeen tehtiin vaimon kanssa vaihto lapsista ja pääsin kokeilemaan miten lankku kulkee Rukan rinteissä. Ja hyvinhän se luisti.

 

Vauhdin hurmaa ilman laskemista.

Lasten väsyessä vietiin heidät takaisin mökille isovanhempien tykö ja lähdimme vaimon kanssa kaksistaan rinteeseen. Pari tuntia nautiskeltiin laskemisesta ja sitten kävimme ostamassa pienen joulukuusen mökille tuomaan tunnelmaa. Illalla saunan jälkeen koristeltiin kuusi porukalla suklaakoristeilla ja soodataikinasta tehdyillä koristeilla. Näppäriä nuo suklaakoristeeta, kun ei tarvitse kotiin raahata vaan ne voi syödä yksikerrallaan pois.

Pukki olikin käynyt meillä jo aattiyönä ja paketit oli jätetty kuusen alle. Tämä oli varsin järkevä ratkaisu pukilta, sillä paketeista löytyi mm. laskusukkia ja rukkasia sekä pojille uudet housut mäkeen. Pakettien tutkimisen jälkeen nautittiin aamupala. Jälkiruuaksi napattiin kuusesta suklaat suuhun ja suunnattiin family parkkiin. Family parkin rinteiltä taukotuvan luota löysimmekin joulupukin. Siinä tovi ihmeteltiin joulupukkia ja tervehdittiin pikaisesti. Joulupukin moikkaamisen jälkeen suunattiin vasta avattuun tubing mäkeen. Vauhtiahan tuossa sai ihan mukavasti ja turvaverkkojen kiinnitys tuli testatattua. Seuraavissa laskuissa ymmärsin jo jarruttaakin kantapäillä ettei vauhti kasva liiaksi. Aattona rinteet olivat auki vain kahteen, mutta hyvin ehdittiin käydä laskemassa pari tuntia.

Poikia Rukan tuolihissit ja Gondoli jännitti, koska kulkevat korkealla. Ei kai nuo Rukan hissit sen korkeammalla kulje kuin muuallakaa Suomessa. Ja samat kaverit kuitenkin uskaltavat uimahallissa hypätä jopa 10 metristä altaaseen. Houkuttelun jälkeen aattopäivänä kuitenkin rohkaistuivat jo gondolin kyytiin ja siitä muodostuikin poikien lempparihissi. Ja hyvinhän uudet gondolit kulki. Jonoa niihin muodostui välillä aika paljon ja kerran jonotettiin puolisen tuntia hissiin. Tuolihissit vetivät laskijoita nopeammin rinteiden huipulle.

Gondolit tulloo!

Joulupäivänä tytär jäi mökille isovanhempien hoitoon ja päästiin poikien kanssa mäkeen porukalla. Laskettiin läpi Maston, Vuosselin ja Saaruan rinteet sekä pyörähdettiin Streetissä ihastelemassa näyttäviä temppuja. Streetissä oli väkeä tosi paljon ja meillä tuli vähän sellainen olo, että ollaan siellä muiden jaloissa pyörimässä tiellä. Niinpä suuntasimme kohti Vuosselia ja hyppelimme hissilinjan alla kulkevissa kummuissa.

 

 

Toinen esikoisista halusi kokeilla myös suksia ja ne vuokrattiinkin keskiviikkoiltana ja niinhän siinä kävi, että suksien kanssa onnistui kolhimaan polvea. Seuraava päivä menikin polvea lepuuttaessa ja viimeisenä päivänä laski taas lumilaudalla. Myös tytär harjoitteli yhden päivän suksien kanssa. Uhmaikäisen kolmevuotiaan opettaminen ei olekaan ihan helppoa oli alla sukset tai lumilauta. Ehdottamasti pitää ottaa tytölle jossain vaiheessa hiihto-opettajan auktoriteetti, jos kävisi vaikka niin ettei aika mene vanhempien kanssa kinatessa.

Käytiin myös tutustumassa Kuusamon uistimen tehtaanmyymälään ja parit vieheet lähtivät mukaan kuhan ja hauen pyynti mielessä. Sen näkee sitten kesällä osuiko poikien valinnat oikeaan. Loma painottui laskemiseen ja yhdessä oleskulaan ja siksi muut Ruka-Kuusamon aktiviteetit suunnitteluista huolimatta jäi nyt kokeilematta. Olisihan siellä ollut vaikka ja mitä tekemistä Angry birds puistosta kylpylään ja huskysafariin.

Omaksi yllätyksekseni pojilla oli hieman motivaatio-ongelmia laskemisen osalta päivittäin. Kovin olisivat vain halunneet lojua sisätiloissa kännyköiden ruutujen tuijottaen, vaikka ovatkin kovasti odottaneet Rukalle lähtöä. Pienellä suostuttelulla lähtivät kuitenkin mukaan rinteeseen ja joka kerta hyvällä fiiliksellä takaisin mökille. Ehkä olisi pitänyt lapsille kehittää enemmän muutakin tekemistä. Rukasta jäi kyllä hyvä fiilis ja helposti voisin sinne lähteä uudestaankin.

Rukalta ajoimme vanhempieni mökille, jossa vietimme kolme yötä mukaan lukien uuden vuoden aaton. Isä oli saanut verkoilla kuhaa ja pari matikkaa. Olin lukenut matikkakeiton olevan talven herkkua ja pyysinkin äitiä sitä valmistamaan meille, kun en sitä lapsuuden jälkeen ole syönyt. Ja herkullistahan se oli. Pielisellä saimme nauttia auringosta, joka ei Rukalla näyttäytynyt lainkaan. Tehtiin kävelyretkiä Pieliselle ja saunottiin hirsisaunan lempeissä löylyissä joka ilta. Vuoden alkajaisiksi ajettiin lumipyryssä kotiin.