kalastus, kesä, Yleinen

Kesä kuulumiset

Julkaistu: 23.8.2019

Kesä alkaa olemaan kolisteltu ja Aknestikin kipaletta hyräillessä (Mä muistan sen kirkkaan päivän, sen kesän ja sen valon häivän) juolahti mieleeni blogini päivittäminen tai oikeastaan päivittämättömyys. Sisään kirjautumisen jälkeen totesin, että maaliskuussa olen viimeksi julkaissut juttua ja monista kevään reissuista on jäänyt kirjoittaminen kesken. Lupaankin tarinoida meidän Levin reissusta ja isä-poika reissusta Luostolle jossain kohtaa syksyä. Mutta kevät sikseen ja  kesän kuulumisiin.

Sain töissä sovittua poikkeuksellisen kesän itselleni. Tein koko kesän etänä töitä pois lukien kolme viikkoa jotka lomailin. Ei tarvinnut koko kesänä käyttää aikaa työmatkoihin. Ihan parasta. Kesä lähti rokkaavasti käytiin, kun otettiin irtiotto lapsista ja käytiin Tallinnassa katsomassa Bon Jovin keikka. Oltiin kaksi yötä Tallinnassa ja nautittiin vapauden tunteesta.  Ja siihen ne reissut ja rokkaamiset sitten jäikin.

No moro moro.

Koko kesä oltiin mökille saaressa. Kunnostettiin vanhaa aittamökkiä lasten omaksi piilopirtiksi ja kalastettiin ja kalastettiin ja kalastettiin. Opettelin verkoilla pyytämistä, mutta aika laihoin tuloksin, kun lahnan lättyjä nousi kerta toisensa jälkeen. Kerran oli kolme kuhaa ja vieläpä mittakaloja. Lapset pyysivät kalaa katiskoilla. Ja saatiinkin ahvenia savustettavaksi. Ahven on kyllä erinomainen ruokakala. Käy keitoksi, pannulle ja savuun. Mun suosikki näistä on savustus. Mä savustan ahvenet leppähakkeella johon laitan pari katajanoksaa kaveriksi makua antamaan sekä pari sokeripalaa väriä tuomaan.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Savustettuja ahvenia iltapalaksi.

 

Kuhavartaat olivat herkullisia.

Mökiltä käsin tehtiin reissuja lähistölle. Kävimme mm. Kuopiossa Puijon tornia katsomassa ja ihastelemassa maisemia. Ja Peurajärvellä kalassa. Eräänä hellepäivänä tehtiin veneretki Bomban kylpylän hiekkarannalle. Tuosta reissusta jäi kytemään ajatus matkaveneestä. Joku sellainen kompaktin kokoinen, jonka saa itse vedettyä trailerin päälle, mutta jossa voisi kuitenkin nukkua. Merten mosseksi haukuttu Bella 530 voisi olla ihan sopiva vene meille kiireettömään veneretkeilyyn ja saarimökin yhdysveneeksi. Olisi mukava tehdä retki Kolille veneellä.

Puijontornin maisemaa.

Heinäkuun lopussa sää kylmeni ja viikko siinä vielä odoteltiin lämpimien säiden paluuta. Lämpöä ei näkynyt eikä kuulunut ja päätettiin laittaa mökki talviteloille ja lähteä kotiin. Oltiin poikkeukselliset 47 yötä omalla mökillä ja muutam yö vierähti muidenkin mökeillä kyläillessä. Tälläistä mökkikesää ei välttämättä ihan heti tule toista.

Viimeisenä hellepäivänä uitiin auringonlaskun aikaan isolle kivelle uimahyppyjä tekemään.

Kummallisesti vain kalastus poltteli kotonakin mieltä jatkuvasti. Netistä tutkittiin lähialueen kalavesiä ja päätettiin lähteä kokeilemaan kirjolohen pyyntiä Evolta. Kyllä meillä on Suomessa upeat mahdollisuudet harrastaa luonnossa liikkumista. Evon Niemisjärveltä löytyy perus setit kuten laavut, polttopuut ja keittokatos savustuspöntöllä. Savustusmahdollisuuteen en muista aeimmin törmänneeni vastaavissa paikoissa.

Ensimmäisellä Evon retkellä saatiin yksi hauki ja kirjolohet jäivät haaveeksi. Seuraavana päivänä heitettiin lasten kanssa puoliso koulun penkille Hämeenlinnaan ja paineltiin Evolle uudestaan. Tällä kertaa kohteena oli Vähä Koukkujärvi eli lasten lampi, jossa kalastus sallittu vain alle 12 vuotiaille. Opeteltiin pohjaonki tekniikalla kirjolohen pyytämistä ja pojat saivatkin saaliskiintiön täyteen eli kolmen kirjolohen kanssa lähdettiin kotiin. Tykästyttiin Evoon kovasti ja viikonloppuna palattiin teltan kanssa paikalle yöpymään ja kalastamaan. Evolla on useampi laavu, joiden lähistöltä löytää telttapaikkoja. Tuona viikonloppuna oli jonkun verran porukkaa liikenteessä, mutta löydettiin yksi laavu läheltä parkkipaikkaa, jossa ei ollut muita. Tulilla grillattiin oman maan uuniperunoita sekä vasta pyydettyä kirjolohta iltaruuaksi. Mukavaa oli ja mustikat piirakkaankin tuli kerättyä.

Kirjolohi ja uuniperunat kypsymässä hiilloksella.

 

Maisema teltalta.

 

Kirjolohi ja haavitsija.

Evon Niemisjärven maisema laavulta.