Yleinen

Saksan laskettelukohteet

Julkaistu: 27.2.2019

Saksa jää usein neljän suuren Euroopan hiihtokohteen, Ranskan, Itävallan, Sveitsin ja Italian, varjoon. Saksa kuitenkin tarjoaa muutamia helppopääsyisimpiä ja viehättävimpiä laskettelukohteita, jotka tarjoavat parasta vastinetta rahalle. Maasta löytyy suuria kohteita, kuten Oberstdorf ja Garmisch-Partenkirch sekä lukuisia pienempiä laskettelukyliä. Suurin osa kohteista sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Münchenin, Innsbruckin, Salzburgin, Baselin ja Zürichin suurista kansainvälisistä lentokentistä. Matkustamiseen kuluu siis vähemmän aikaa, mutta reissuun voi samalla yhdistää kaupunkiretkiä.

 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Neljän suuren Alppi-maan laskettelukohteiden hintataso kaipaa joskus hiukan painavampaa lompakkoa, kun taas Saksan hintataso on hyvin maltillinen. Kahden suuren kohteen, Obertsdorfin ja Garmischin, päiväliput pyörivät 33-34 euron kieppeillä. Kun valitsee aavistuksen pienemmän kohteen kuten Mittenwaldin, päivälipun 21 euron hinnalla tarjolla on 22 kilometriä rinteitä. Saksan lähes jokaisesta kylästä löytyy Lidl, aivan kuin kotona olisit siis. Saksa on siis helposti lähestyttävä kohde vaikka saksa ei olisi yksi vahvimmista kielistäsi. Yksi suurimmista eroista muiden Euroopan kohteiden kanssa on kauniit ja perinteikkäät kohteet. Edes suurimmat ja suosituimmat kohteet eivät ole joutuneet liiallisen kehityksen kouriin. Allgäun alueen, josta löytyy Oberstdorf, turistineuvonnan tiedottaja kertoo, että ‘alueella on edelleen maaseudun viehätystä – vanhoja maataloja ja ruskeita lehmiä. Meiltä puuttuvat Ranskan Alppien tyyppiset harmaat, kylmät betoniset laskettelukeskukset. Niiden sijaan meidän laskettelukylissämme on edelleen maanviljelijämme ja heidän perinteensä.’

Oberstdorf ja Garmisch-Partenkirch

Molempien kohteiden nimet ovat tuttuja jokaiselle talviurheiluhullulle. Kohteissa järjestetään vuosittain useita maailmancupin osakilpailuja hiihdossa, laskettelussa, kelkkailussaja mäkihypyssä, josta ehkä kuuluisin Keski-Euroopan mäkiviikko. Ehkä tästä johtuen niitä ei mielletä harrastelijan matkakohteiksi, mutta molemmat kohteet palvelevat läpi laskettelukauden niin turisteja kuin maailmanluokan urheilijoita.

Oberstdorfissa on 45 kilometriä rinteitä, joihin noustaan 25 modernilla hissillä. Alueen korkeus merenpinnasta vaihtelee 820 ja 2220 metrin välillä. Murtomaahiihtäjät tuntevat kohteen sen latuja, joita löytyy 100 kilometrin verran. Riittää intohimoisemmallekin lykkijälle joka päivälle uusia reittejä. Alueelta sijaitsevalta Mount Nebelhornin laskettelualueelta löytyy yksi Saksan jyrkimmistä rinteistä ja suurimmista hyppyreistä. Oberstdorf tunnetaan ehkä parhaiten 4 maailmancupin rinteestä ja Nebelhornin freeride-tapahtumasta. Hiukan Oberstdorfista länteen löytyy monia pienempiä laskettelukeskuksia ja -kyliä. Esimerkiksi Pfrontenista löytyy 22 kilometriä rinteitä, 13 hissiä, jyrkkiä laskuja ja hauskaa myös lautailijoille. Oberstdorfin kaupungilla on oma jääkiekkojoukkue, mikä sopii suomalaiselle matkailijalle paremmin kuin hyvin. Rinteiden jälkeen voi rentoutua jääkiekko-ottelun tunnelmissa. Jääkiekko on kasvattanut suosiotaan Saksassa viime vuosina, kuten jokainen suomalainen sai huomata 2018 MM-kisoissa. Laji kerää uusia seuraajia ja faneja maailmanlaajuisesti ja jopa vedonlyönti jääkiekon parissa on jo kansainvälinen ilmiö.

Garmisch-Partenkirch on noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Münchenin Franz Josef Straussin kansainvälisestä lentokentästä ja ehkä Saksan tunnetuin laskettelukohde. Keskuksen korkeus merenpinnasta vaihtelee 700 ja 2830 metrin välillä. Kunnioitettavat luvut. Alueen kolme vuorta tarjoavat 62 kilometriä kaikentasoisia rinteitä. Laskettelu keskittyy Hausbergin, Kreuzeckin ja Osterfelderin rinteiden alueelle. Läheinen Zugspitzen vuori on Saksan korkein vuori (2962 metriä) ja luonnollisesti sieltä löytyy laskettelukeskus. Garmischin kaupunki palvelee hiihtäjien after-ski-bileitä 100 ravintolan, 30 baarin ja 5 diskon voimin. Kaupungista löytyy myös shoppailijalle paljon kauppoja ja jopa kasino.

Saksan pienemmät laskettelukohteet

Kahden suuren lisäksi Saksasta löytyy tusinoittain pienempiä kohteita. Etelä-Saksa on kuitenkin kokonaan vuoristoista seutua. Obergammergaun, Lenggriesin ja Spitzingseen laskettelukohteet löytyvät noin tunnin ajomatkan päästä Münchenistä. Obergammergausta (900-1280m) löytyy yhdeksän kaikentasoista rinnettä. Kohteesta pitävät niin lapsiperheet, joiden pienimmille löytyy hyvä valikoima lasten rinteitä, kuin freeride-fanit, joille löytyy Saksan jyrkimpiä rinteitä. Lenggriesistä (700-1700) rinteitä keskitasolta ammattilaistasolle. Sieltä löytyy erittäin haastava Garlandin maailmancuprinne. Spitzingseessä (480-1850m) on 49 rinnettä ja se on müncheniläisten suosikki. Kohde on myös turistien suosiossa, koska siellä on erityisen helppo yhdistää laskettelu- ja kaupunkiloma. Viikonloppuisin kohde on melko ruuhkainen.

Tunnin päässä Baselista löytyy Schwartzwaldin alueelta Feldbergin (950-1450m) laskettelukeskus. Sieltä löytyy 22 rinnettä, joihin pääsee 26 hissillä. Keskus on suhteellisen alhaalla, joten lumipeite vaihtelee. Itävallan rajan läheltä Mittenwaldin pienestä kaupungista löytyy 22 kilometriä rinteitä. Keskus (945-2250m) on noin tunnin ajomatkan päässä Innsbruckista. Lomakausina Mittenwald voi olla ruuhkainen. 20 kilometriä Salzburgista löytyy Berchtesgadenin (600-1800m) viehättävä laskettelukeskus. Rinteitä keskuksesta löytyy 50 kilometrin verran ja hissejä löytyy 38. Kohde koostuu kuudesta eri keskuksesta. Rinteitä reunustaa kauniit metsät. Keski-Saksasta löytyy vielä Harzin (600-1500m) laskettelukeskus. Tämän kohteen vuoret eivät ole erityisen korkeat, mutta rinteet ovat mukavan rauhallisia. Siksipä kohde on perheiden ja aloittelijoiden suosiossa. Tarjolla on myös 500 kilometriä murtomaalatuja, joten urheilemaan pääsee muillakin tavoilla.

Rinteitä ja kohteita

Saksa on varteenotettava laskettelukohde, vaikkakin monesti hiukan unohdettu neljän suuren maan ollessa turistien suosikkeja. Maasta löytyy kaikille kaikkea. On jyrkkiä ja pitkiä ammattilaistason rinnettä, mutta myös rauhallisempaa perheille sopivaa menoa. Parasta Saksan kohteissa on kuitenkin niiden läheisyys suuriin kaupunkeihin ja niiden kansainvälisiin lentokenttiin. Pitkän lennon jälkeen ei tarvitse istua tuntikausia autossa tai bussissa. Saksa tarjoaa myös vaihtelua kylmiin betonikeskuksiin, koska kohteissa on haluttu säilyttää maaseudun charmi ja viehätys. Tämän artikkelin kohteet ovat vain kevyt pintaraapaisu Saksan laskettelukohteisiin. Jos siis kaipaat laskettelulomaan vaihtelua Itävallan, Sveitsin, Ranskan ja Italian kohteisiin, kannattaa käyttää hiukan aikaa Saksan kohteiden tutkailemiseen. Tarjolla on paljon ja kaikkea.

 

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *