isokuru
MTB

Pyhä-Luosto Tunturi MTB tutustuminen

Julkaistu: 21.7.2017

Lofooteilta kun kotiuduttiin, niin muutama päivä oltiin kotona ja sitten lähdettiinkin Pyhän suuntaan. Vähän treeniä Syöte MTB:tä varten saa kun käy ajamassa Pyhä-Luosto MTB reitin. Tultiin paikalle torstai-iltana ja heti perjantai-aamuna yhdeksän aikaan olin Luontokeskus Naavassa ja sain sieltä reittikartan mukaan ja opastuksen, että valkoisia kylttejä joissa on maastopyöräilijän kuva pitää seurata. Kuulostaa selkeältä.

(Jos et jaksa lukea, niin tässä pikku video matkalta: https://youtu.be/dP97yWhU7hQ )

Reitti lähtee latupohjaa Polarin edestä kohti Pohjoisrinteitä. Latupohjaa ajetaan n. 4km ja sen jälkeen reitti muuttuu enemmän poluksi. Polkua pitkin ajetaan Kiimaselälle ja Kiimaselän mökkialueen läpi ajetaan alueen hiekkateitä pitkin. Kiimaselästä (Kiimaselältä?) Huttulomaan reitti on paikoitellen melko märkä. Menomatkalla tuo ei niin haitannut kun tuoreilla jaloilla vaan polkaisi muta/suopätkien yli. Palatessa meno oli hankalampaa. Oikea reisi oli krampannut jo aiemmin ja piti varovasti mennä, ettei se kramppaa uudestaan ja joutuu pysähtymään keskelle märintä kohtaa…

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tuosta märästä kohdasta kun selviää niin tullaan hiekkatielle joka vie Huttulomaan. Siinä on  mukavan vauhdikas lasku joka lopussa kääntyy ysikymppisen mutka ja lähtee polkuna kohtuu pitkään nousuun Huttutunturin kuvetta pitkin. Nousun jälkeen seuraa, tottakai, lasku, joka oli vauhdikas ja paikoin kivikkoinen ja siinähän se käärme pääsi puremaan ja vanne iski tyylikkäät vierekkäiset reiät sisuriin. Onneksi oli vaihtosisäkumi mukana.

Siitä jatkettiin nousu Kapustan päälle ja siitä taas vauhdikas lasku alas. Kohtuu mutainen välillä, että tarkasti sai mennä ettei ole naamallaan mutalällyssä. Latvavaaran kiersin mennessä menosuuntaan nähden oikealta ja tullessa vasemmalta. Siitä Pyhälammen laavulle ja piiiiiitkä nousu Lampivaaraan Ametistikaivoksen viereen. Siitä sitten hiekkatietä Luostolle asti. En tiedä sitten että kiertääkö reitti itse tapahtumassa elokuussa myös tuon Luoston kierroksen, minulle riitti että ajoin Luostolle. Kävin hotellilta ostamassa pari pulloa jaffaa ja istahdin polun varren penkille syömään eväitä.

Ja sitten paluumatkalle. Aika lailla samaa reittiä. Piiiiitkä nousu Lampivaaraan oli siis nyt piiiiitkä lasku Pyhälammen laavulle. Vähän sen rengasrikon jälkeen piti ottaa varovaisemmin, ettei uutta rikkoutumista tulisi. Aika paljon on terävää rakkakiveä tuolla polulla. Latvavaarassa nousu Porontahtomaan tuntui lähes pystysuoralta nousulta ja samoin Kapustan nousu oli raastava. Huttuvaarassa, jossa menomatkalla rengas rikkoutui iski ensimmäiset krampit. Se on aina sama paikka. Oikea sisäreisi tuosta ihan vähän polven yläpuolelta. Mäen päällä vähän venyttelyä ja jalan heiluttelua ja pystyi taas jatkamaan. Huttuloma-Kiimaselkä välin vesikot tuntuivat tosiaan hankalilta nyt palatessa ja hieman ennen Pohjoisrinteitä iski kramppi taas reiteen ja piti pistää kävelyksi. Hetken kävelyn jälkeen helpotti ja loppumatkan pystyikin taas ajamaan. Pohjoisrinteiltä ilmoittelin majapaikkaan, että kohta perillä ja vähän ajan päästä vastaan tulikin pari tuttua naamaa ja pyöräiltiin loppumatka yhdessä. Hyvä niin, aika puhki rupesin jo olemaan!

Koko reissu mulla oli aivan hieman alle 70km, että vaunun pihassa mietin, että pitääkö käydä vaadittavat sadat metrit ajamassa, mutta ei tarvinnut. Aikaa meni kaikkineen vähän alle 7.5h. Täys työpäivä. Maisemat oli hienot ja reitti mukavan vaihteleva. Pääosin reitti oli hyvin merkattu, muutama paikka vähän oli arpomista. Saa nähdä sitten miten itse tapahtumassa kun tuo on kuitenkin edestakainen reitti, että kuinka siellä tulee ahdasta esim Lampivaaran nousussa kun toiset matelee ylöspäin ja toiset lasettaa urku auki alaspäin… Ja tosiaan silloin on lähtö vasta klo 12 ja palkintojen arvonta alkaa jo klo 17, ainakin aikataulun mukaan. No pitää noutaa sitten arpajaisvoitot jälkikäteen 🙂

Illalla vielä käytiin Huttu-uulassa ja XL poronkäristys (250g poroa) upposi aika helposti ja oli mielettömän hyvää! Niinkuin aina.

Muutama kuva vielä loppuun:

isokuru

Isokuru nähtynä jostain ennen Kiimaselkää suon laidasta

kansallispuisto

Ennen Huttulomaa, kun siirrytään kansallispuiston alueelle

hajosi

Siihen se levahti

kapusta

Tauko Kapustan tuvalla paluumatkalla

 

 

Kommentoi blogikirjoitusta

Päivitysilmoitus: Pyhä – Luosto MTB reitin avajaiset 19.8.2017 – Alanko ulkoilee

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *