MTB

Kuntotestin kautta kohti Syöte MTB:tä

Julkaistu: 30.7.2018

En ole koskaan treenannut sykemittarin kanssa ja sykerajoja katsellen. Tiedossa on ollut kyllä, että siitä voisi hyötyä olla ja kun tuossa alkukesästä sykemittarin sain käyttöön, niin rupesi sykerajatkin kiinnostamaan. Aloitin Polarin ikään perustuvilla laskennallisilla raja-arvoilla, mutta jotenkin tuntui, että ne eivät aivan pitäneet paikkaansa. Laskennallinen maksimisyke minulle iän perusteella on 178 ja näin ollen aerobinen raja 141 ja anaerobinen 169.

Tiedossa oli myös, että todennäköisesti treenaan liian kovilla sykkeillä enemmän intervallityyppisesti ja pitäisi tehdä matalasykkeisiä lenkkejä enemmän peruskunnon kehittämiseksi. Koripallo nyt tottakai on intervallityylistä joka tapauksessa, mutta kun maastopyörälenkitkin meinaavat olla kaverin kanssa kilpaa ajamista aina pikku pätkä ja sitten jutustelutauko ja taas täysiä seuraava pätkä niin on ruvennut vähän hirvittämään tuleva Syöte MTB, että kuinka lie siellä jaksaa pitkää matkaa ajaa.

Pari vuotta sitten kävin Special Biken ja Rokua MTB:n järjestämän maastopyöräkurssin ja siellä yksi vetäjistä oli Hannu Kaikkonen joka tekee kuntotestejä Mediterapian leivissä. Hän silloin mainitsi näistä kuntotesteistä, mutta jäivät silloin käymättä, kun ei ollut sykemittaria, eivätkä ne rajat nyt niin kiinnostaneetkaan. No tässä kun pari vuotta oli nyt mennyt, niin oli sykemittari ja rajatkin kiinnostivat, niin varasin ajan testiin. Kesälomat olivat sopivasti käynnissä, että ajan sain vasta Syöte MTB viikon maanantaille, eli tänään. Näin ollen näistä rajoista ei nyt Syötteelle treenaamisessa ole sinällään hyötyä, mutta jatkossa kylläkin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Mediterapia sijaitsee Oulun keskustassa Postin talossa. Polkaisin pyörällä sinne loman jälkeisen ensimmäisen työpäivän jälkeen ja terveystietolomakkeen täyttämisen ja vaatteiden vaihdon jälkeen ei muuta kuin kuntopyörän päälle. Hissuksiin ensin vähän lämmittelyä. Testin kulku oli semmoinen, että 60 watin tehoilla lähdettiin liikkeelle ja kahden minuutin välein otettiin ylös syke ja laktaatit verikokeella ja nostettiin tehoa 30 wattia. Tätä jatkettiin kunnes ei enää jaksa. Kadenssi pidettiin noin sadan paikkeilla ja testi loppui kuin ei enää jaksanut pitää kadenssia yli 70 kierroksen. Alkuhan oli toki helppoa ja leppoisaa, mutta kun tehot nousivat sinne 200 watin paikkeille, niin kohta rupesi jo puheen määräkin vähenemään. Syke rupesi lähentelemään 140 bpm. Sitten kun mentiin sinne 160 bpm yli, niin homma oli lähinnä huohotusta ja hikoilua. Lopulta maksimisyke oli 183 bpm, eli 5 enemmän kuin laskennallinen. Tehot olivat tällöin 367w.

Tuloksista kävi ilmi se mitä olin epäillyt. Happoja rupeaa kertymään jo aika aikaisin lihaksiin, eli ne pitkät ja matalasykkeiset lenkit ovat jääneet turhan vähälle. Aerobinen kynnys oli 132 bpm ja anaerobinen kynnys 154 bpm. Eli pitkiä matalatempoisia lenkkejä pitää lisätä ja painoa tiputtaa. Nämä ohjeet olisin kyllä osannut itselleni antaa ilman testiäkin, mutta ehkäpä nämä käyrät ja käppyrät mitkä sieltä sai mukaan antavat vähän lisää motivaatiota hommaan. Mielenkiintoista myös, että laskennallinen maksimisyke oli matalampi kuin todellinen, mutta nuo laskennalliset raja-arvot olivat korkeammat. Kertonee juuri niiden pitkien hitaiden lenkkien puutteista.

Syöte MTB on siis ensi lauantaina ja sinne toki pitää jo säätää sykemittariin nämä uudet rajat kohdalleen, mutta enpä nyt liikaa rupea rajoja tuijottamaan, vaan kokeillaan mennä siten miten tuntuu sopivalta. Mutta tuleviin treeneihin nämä rajat kyllä auttavat. Tällä viikolla ei enää muuta treeniä tulekaan tämän päiväisen lisäksi. Viime lauantaina kävin, silloin jopa rauhallisen, pitemmän lenkin ja nyt sitten vaan lepäilyä ja vähän jonkinlaista tankkaamista ja toivomista, että helle vähän helpottaa lauantaiksi.

Voin kyllä suositella tuommoista kuntotestiä. Tuntuihan se aika pahalta lopussa, mutta nopeasti siitä tulee kuitenkin aivan hyvä fiilis ja tarkoitus kyllä olisi joskus sitten mennä uudestaan katsomaan, että onko mitään muutosta tapahtunut.