Laskettelu

Kauden 2018-19 avaus Rukalla

Julkaistu: 06.10.2018

Rukalla on parin kauden ajan talvella Saaruan rinteisiin tykitetty reilusti lunta jota sitten säilötään kesän yli muutamissa kasoissa suojien alla. Näinpä uuden kauden aloituspäivämäärä voidaan ilmoittaa jo kun edellinen kausi päättyy. Tämän kauden aloituspäivämääräksi ilmoitettiin perjantai 5.10. Ennätyslämmin kesä ei ollut ilmeisesti liikaa syönyt lumia kesän aikana ja niimpä perjantaiaamuna klo 9.30 ensimmäiset ihmiset päästettiin hissiin. Perjantaina keli olikin ollut melko talvinen, tai ehkä syksyinen on parempi sana. Märkää räntää oli tullut taivaan täydeltä.

Itse ajelin vielä perjantaiaamuna hienon aamuruskon sarastuksessa pyörällä töihin. Meillä laskukausi alkaisi vasta 6.10. lauantaina. Aamurusko lupaili siis tännekin vähän heikompaa keliä päiväksi ja pian töihin pääsyn jälkeen räntää tuli Oulussakin reilusti.

Myös hieno sateenkaari oli työmatkalla!

Lauantaiaamu valkeni kuitenkin kirkkaana kun kello herätti 6.30. Oltiin lasten kanssa sovittu, että lähdetään puoli kahdeksan liikenteeseen, niin puoli seitsemän oli passeli herätysaika. Johannalla on vanha jo kertaalleen leikattu välilevyvaiva selässä vaivannut parin kuukauden ajan aika pahasti, eikä hän sen takia ollut lähdössä ollenkaan mukaan. Kuusi tuntia autossa istumista päivän aikana olisi lähes pahinta mitä tuossa tilanteessa voi tehdä. Toivottavasti Johannalla selkä paranee mahdollisimman pian!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Muutama minuutti aikataulusta myöhässä lähdettiin liikenteeseen kohti Rukaa. Auton mittari näytti kahta astetta plussan puolella ja aurinko alkoi pikkuhiljaa nousemaan pilvettömälle taivaalle. Matka sujui hyvin vaikka valtava määrä poroja olikin tien varrella. Väittäisin, että jopa satoja poroja nähtiin matkan aikana. Tiellä niistä ei ollut kuitenkaan yksikään ja poroista oli varoiteltu etukäteen, niin niitä osasi varoa. Ja hyvin myös vastaantulevat autoilijat poroista varoittelivat. Aurinko paisteli pilvettömältä taivaalta jonnekin Taivalkosken paikkeille. Kuusamossa oli jo aika pilvistä, mutta vielä sinistäkin taivasta näkyi. Ruka taas oli täysin sumun peittämä, mutta sääennustuksen lupaamaa vesisadetta ei vielä oltu saatu.

Joskus vähän kymmenen jälkeen kurvattiin Rukan keskustaan Pisteen viereen hetkeksi parkkiin lipun ostoon ja siitä sitten Saaruan puolelle, missä avatut rinteet siis ovat. Parkkipaikalla oli ihan reilusti autoja, että kyllä aikainen kauden avaus houkuttelee porukkaa paikalle. Kamppeet saatiin vaihtaa vielä kohtuu kuivassa kelissä, vaikka pilvistä olikin.

Ala-aseman vieressä oli eri suksi- ja lautamerkkien katoksia ja laskuvälineitä oli testattavana heti kauden avauksessa. Ensimmäisenä vastaan tuli Black Crows ja Skipe. Mukava oli nähdä heti kauden avauksessa ja muutama sana vaihtaa. Kauden ensimmäiset laskut laskinkin sitten uudella Black Crows Corvuksella joka on muuttunut full rocker sukseksi. Jalkavuutta, eli camberia ei ole enää ollenkaan. Jos nämä termit eivät ole tuttuja, niin niistä voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani täältä. Hieman oudoltahan se suksi tuntui äkkiseltään. Eka lasku meni vähän ihmetellessä, mutta toisella laskulla kun laittoi vähän lisää vauhtia, niin rupesihan se suksikin kääntymään ihan mukavasti. Itse kuitenkin tykkään kyllä perinteisestä cambersuksesta. Saa siinä toki olla rokkeria, mutta mielellään myös jalkavuutta. No saa nähdä miten tässä mieltymykset muuttuu…

Saarua kakkosen reunalla oli parkki. Aamulla vielä kohtuu rauhallinen.

Parin laskun jälkeen sitten omat sukset jalkaan. Minun vanhempani olivat myös Rukalla ja heidän kanssaan lähdettiin rinteitän laskemaan. Rukalla oli siis kaksi rinnettä auki, Saarua kakkonen ja kolmonen. Kakkosen reunassa oli muutamia hyppyreitä ja reilejä ja kolmonen taas oli ihan tyhjillään ja launtaille myös ratojen teko oli kielletty. Pääosin laskimmekin tuota kolmosta vaikka sen hissi onkin melkoisen hidas, mutta siinä oli sen verran mukavammin tilaa laskea, että pysyimme pääosin sillä puolella. Laskemin oli semmoista vähän keväisen sohjon oloista. Ei ollenkaan sitä mitä se yleensä on alkukaudesta, tykitettyä jäätä. Kumpareikkoa muodostui aika nopeasti, mutta se ei haitannut ollenkaan kun se oli pehmeää sohjoa. Lämpötila oli muutaman asteen plussalla ja sitä vettäkään ei satanut, kuin muutama pisara jossain välissä.

Mukavan näköinen oli luonto kun lehti oli puussa ja järvet sulia ja kuitenkin oltiin laskettelemassa.

Ruskaa lehtipuissa havupuiden keskellä

Järvet vielä sulana

Hississä

Jonkin aikaa laskettuamme mentiin taas hakemaan testisuksia. Siellä oli katoksen alla tutkittavana myös Salomonin uusi Shift side, joka on kyllä kiinnostavan oloinen kampe. Siinä vähän sitä räpläilin ja ihmettelin ja testailin myös monoon kiinni. On kyllä mielenkiintoinen side…

Aleksin kanssa otettiin Animat, minulle freebirdit, kun niissä oli Kingpinit, jotka minun monoihin saa kiinni ja Aleksille vastaava suksi jolla Kristoffer Turdell voitti viime vuoden Freeride World Tourin, eli se normi Anima. Juuri passelia kamaa siis kauden avaukseen Rukalle 😉 Heidi otti testiin Atris Birdien. Omat sukseni tuntuivat jotenkin tosi leikkisiltä. Niillä teki mieli heti ruveta jotenkin pelleilemään ja leikkimään. Vähän släshäilyä ja takaperin laskua ja pikku hyppelyä aina kun mahdollista. Oikein mukavan tuntuinen suksi! Ehkä vähän turhan iso suksi Suomeen, mutta Skipe kertoi sillä viime talvena laskeneensa Japanissa, niin sinne varmasti ainakin aivan loistava suksi! Ja miksei Suomeenkin, hauskalta se tuntui. Aleksi ja Heidi tykkäsivät myös omista testattavistaan. Molemmilla oli reilusti isompi suksi kuin tämän hetkinen oma suksi, mutta hyvin sujui laskeminen.

Suksitestit, Anima Freebird, Anima, Atris Birdie

Siinäpä se päivä eteni ja melkein kolme tuntia oli laskettu, niin todettiin, että eiköhän se ala kuitenkin passaamaan, että keretään ajoissa kotiinkin takaisin. Vähän rupesi vetistä räntääkin satelemaan.

Ajettiin Kelon ala-aseman viereen pitsalle ja saatiin hyvät pitsat ja siitä sitten maha täynnä kohti kotia. Ennen kuutta oltiin kotona ja kausi avattuna.

Hyvät pitsat lounaaksi

Olipa kyllä mukava oli käydä kausi avaamassa ja nähdä useampia tuttujakin siinä samalla taas näin kesän jälkeen.

Hauskaa uutta kautta 18-19 kaikille!

 

Avainsanat:
,