MTB, Syöte MTB 2019

Syöte MTB alle 5 tuntia – ensimmäinen päivitys

Julkaistu: 24.10.2018

Siitähän on jo reilu kuukausi kun julkaisin täällä blogissa oman haasteeni tai ehkä ennemmin tavoitteeni ensi kesän Syöte MTB:hen. No mitäs tässä nyt sitten ensimmäisen kuukauden aikana on tapahtunut?

  • Olen liikkunut ja urheillut.
  • Olen yrittänyt kiinnittää huomiota syömiseen, mutta aika pienissä määrin.
  • Olen seurannut sykettä lenkeillä ja pyrkinyt pitämään sitä vähän alempana peruskuntoa kasvattaakseni.
  • Olen aukaissut laskettelukauden.
  • Olen aukaissut koripallon sarjakauden.
  • Olen lukenut viime kirjoituksen kommenteissa vinkattua Aki Hintsan Voittamisen anatomian.

No onkos nämä auttaneet mihinkään, tai onko jotain muutoksia tapahtunut?

Reilu kuukausi sitten paino oli 111 kiloa. Edellisessä mittauksessa paino oli 107.6 kiloa. Oikeaan suuntaan ollaan siis menossa. Mitään dramaattista pudotusta ei ole tullut, mutta hyvä alku.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ruokailu

Muutokset ruokailussa ovat tosiaan olleet pieniä. Yritän, että muutos olisi pysyvä, eikä mikään nopea pudotus joka tulee sitten yhtä nopeasti takaisinkin. Tällä vauhdilla kyllä helposti pääsen alle 100 kilon tavoitteeseen.

Mikä sitten on muuttunut? Yritän töissä ottaa pienempiä annoksia lounaalla ja pyrin välttämään leipää lounaalla. Leipä on maailman parasta ja sitä voisi syödä vaikka kuinka, mutta jos edes lounaalla jätän sen väliin, niin sekin jo vaikuttaa. Ja kun malttaa sen töissä jättää väliin, niin se tsemppaa ja kannustaa ja ehkäpä päivällisellä kotonakin jätän leivän väliin. Iltapalaksi sitten ehkä vähän Realin ruisleipää. Toinenkin muutos liittyy leipään. Olen pyrkinyt vähentämään juuston määrää leivällä. Pyrkinyt jopa jättämään juuston kokonaan pois. Näillä yritetään jatkaa eteenpäin ja ottaa muutos ihan vakituiseksi osaksi elämään.

Liikkuminen / urheilu

Liikkumista ja urheilua olen jatkanut tottakai. Eihän sitä ilman urheilua pärjäisikään. Olen pyrkinyt lisäämään matalatempoisia ja pitkiä lenkkejä. Osittain olen siinä onnistunut, mutta on niitä kovatempoisia lenkkejäkin on tullut tehtyä. Ja toki järkeväähän on vähän vaihdella lenkkien tempoja, ettei aivan uraudu johonkin yhteen. Tuntimäärissä liikuntaa on tullut harrastettua näin:

  1. Viikko: 8h40min (tämä alkaa jo 17.9. maanantaista, vaikka “haaste” alkoikin vasta 19.9.)
  2. Viikko: 10h08min
  3. Viikko: 5h (mutta tästä puuttuu 3h laskettelua, jota ei tullut sykemittarilla mitattua)
  4. Viikko: 11h59min

Kolmella eka viikolla oli 1.5h koripalloa ja neljännellä viikolla se 1.5h treenivuoro ja siihen lisäksi yksi peli, jossa oli noin puolen tunnin lämmittely ja siihen lisäksi peli joka kesti melkein 1.5h, keskisyke tuolla kahden tunnin pätkällä oli 123 ja maksimit kävivät 177.

Noin yleensä se 1.5h korisvuoro on korkesykkeisin treeni mitä teen. Keskisyke on siellä 130 tienoilla ja maksimit käyvät yli 170.

Pyörällä olen ajanut muutaman kerran maantiellä (+työmatkat) ja jonkin verran maastossa. Pääosin olen pyrkinyt pitämään sykkeet matalalla näissä, kuten esim. noin kahden tunnin lenkki jossa keskisyke oli 120 ja maksimit kävivät 145. Jokunen viikkoa sitten osallistuin Krossikommuunin järjestämään Keskiviikkokrossiin joka on joka syksyinen Oulussa järjestettävä cyclocross kisakiertue. Se onkin semmoinen maksimitreeni, että huhhuh. Se kesti 50 minuuttia ja keskisyke oli 158 ja maksimit 174. Aika rankkaa puristusta siis.

Pari kertaa olen käynyt myös juoksemassa ja muutaman kerran Kempeleeseen rakennettuja kuntoiluportaita kiipeilemässä. 1h9min meni siellä kun nousin portaita 500m korkeuseroa. Tuota pitäisi käydä joskus kokeilemassa uudestaan, että meniskö alle tuntiin 500m nousua. Pari päivää tuon jälkeen oli kyllä reidet kohtuullisen jumissa.

Lihaskuntotreeni loistaa edelleen poissaolollaan. Se pitäisi kyllä ottaa ohjelmaan. En tiedä miksi se on niin hankalaa. Kaippa se on liian helppoa tehdä, kun sen voisi kotona tehdä, niin ei sitten tule tehtyä ollenkaan. En tiedä. Mutta tarkoitus olisi kahvakuulatreeni ottaa ohjelmaan.

Johannan kanssa olen myös käynyt useampaan otteeseen rauhallisilla kävelylenkeillä, jotka Johannan selälle ovat tällä hetkellä parhaiten sopivia treenejä. Ne ovat semmoisia noin puolen tunnin mukavia iltakävelyjä

Hyvältä on tuntunut tähän asti ainakin tämä treenaus ja ihan mukavasti on malttanut pitää pääosin lenkit matalasykkeisinä. Välillä varsinkin maastopyörälenkillä tulee tunne, että pitäisi vähän ajaa kovempaa, mutta on sitä saanut aika hyvin hillittyä itsensä. Toki välillä syke maastossa väkisin nousee kun tulee semmoinen paikka jossa vaan pitää polkea vähän kovemmin, jotta siitä järkevästi pääsee. Siinä mielessä maantielenkeillä on helpompi pitää syke kurissa. Juoksulenkeillä syke meinaa nousta vielä vauhtikestävyysalueelle. Vauhti pitää pitää niin valtavan alhaisena, että kävellenkin menisi nopeampaa.

Nukkuminen

Unen määrää kyseltiin myös ensimmäisen jutun kommentissa ja myös siinä Hintsan kirjassa jota olen lukenut, unen määrä nostetaan erittäin isoksi osaksi terveellisempää elämää. Ja sitähän se varmasti onkin. Sykemittarin taltioiman unen määrän mukaan nukun vähän oli 7 tuntia yössä. Viikkojen välillä keskiarvo unimäärän vaihtelu on 7h4min – 7h12min. Tuota olisi varmaan hyvä saada vähän ylöspäin sinne 7h30min tienoille. Mielellään vähän enemmänkin. Tuon öisen nukkumisen lisäksi nukun aika usein päivällä 10-15 minuutin päiväunet kun olen töistä tullut kotiin.

Eiköhän tässä ihan hyvään suuntaan olla menossa ajatellen sekä talven lasketteluja, että ensi kesän kisoja.

Kommentit ja kysymykset ovat taas erittäin tervetulleita!