Laskettelu, Yleinen

Itsenäisyyspäivä Pyhällä ja Spotify Wrapped 2018

Julkaistu: 08.12.2018

Itsenäisyyspäivän aikaan Pyhällä kausi alkaa oikeasti. Silloin on aina jotain tapahtumaa, viime vuosina Freekendiin liittyvää, ja porukkaa tulee paljon ympäri Suomen yleensä pidempää viikonloppua viettämään. Niin myös tänä vuonna. Meillä Aleksilla oli keskiviikkona 5. joulukuuta perinteiset Kaakkurin koulun ysien itsenäisyyspäivätanssiaiset, joita myös vanhemmat pääsivät katsomaan. Tosi hienot tanssit oli ja kovasti oli harjoiteltu eri tansseja!

Työpäivien jälkeen sitten kamat autoon ja kohti Pyhää. Melko paljon tuli matkalla lunta ja ei tiennyt ajaisiko pitkät vai lyhyet päällä. Näkyväisyys pitkät päällä oli Star Trekistä tuttu warp speed näkymä ja lyhyet päällä taas muuten vaan heikko. No mutta perillä oltiin vähän kymmenen jälkeen illalla. Lunta oli tullut muutama sentti, mutta vieläkään ei olisi takamaastoihin asiaa.

Itsenäisyyspäivän aamu oli aika pilvinen ja näkyväisyys vaikutti aika heikolta. Mäkeen tottakai lähdettiin heti aamusta. Aleksilla nyt myös omat lumilautakengät, Burtonin Motot, joita innolla testaamaan. Kuulemma laskeminen tuntui heti tukevammalta ja varmemmalta kuin vuokraamon kengillä ja vauhtia rupesikin tulemaan reilusti lisää.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Minä taas sain aiemmin viikolla paketin Neonsun maahantuontifirmalta(*), jossa oli uusi kypärä ja laskulasit testiin. Lasit olivat Bollen Nevada mallin lasit Phantom linssillä ja ne olivatkin melkoinen yllätys itselle. Tuommoinen harmaa keli tai ns. flat lightin keli, joskus myös lonkeroiseksi kutsuttu, on ollut minulle aina tosi hankala. En näe ollenkaan rinteen muotoa ja lasku menee ihan hapuiluksi. Mutta tuo linssi kyllä toimi todella hyvin tuossa kelissä! En aluksi oikein edes ajatellut, että näkyväisyys olisi ollut huono, mutta kun kaikki muut sitä moittivat ja käytin laseja pois, niin olihan se tosi flätti se valo ja rinteen muotoja ei nähnyt, mutta tuolla linssillä kyllä tilanne parantui huomattavasti ja uskalsi laskea ihan kunnolla. Kypäräksi sain Bollen Beat mallin joka istui täydellisesti tuon Nevada lasin kanssa. Myös Bollen Instinct malli olisi kiinnostanut kovasti, mutta siitä ei edes suurin malli omaan päähän istunut. Se tuntui kuin ei olisi mennyt aivan pohjaan asti, vaan jäi tuohon päälaelle hieman ikävän tuntuisesti. Pään ympäryksen mittasin ja se oli mulla 60.5cm ja tuo Instinctin suurin koko oli 61cm asti, mutta se ei nyt vaan istunut minulle. Tuo Beat taas istui tosi hyvin. Oikein mukavan tuntuinen kypärä ja tosiaan istuvuus lasien kanssa oli kyllä viimeisen päälle. Mielenkiinnolla odotan kauden mittaan miltä nämä rupeavat tuntumaan. Ensi kosketus oli tosi hyvä, varsinkin laseihin.

(*) Lasit ja kypärä saatu.

Rinteessä oli tosi paljon tuttuja ja mukava oli laskea kovassa myötätuulessa. Onneksi tuuli oli tuosta suunnasta, koska sivusta tuommoinen tuuli olisi varmaan aiheuttanut Expressin sulkemisen. No mutta nyt sai laskea sekä Polaria, että Palanderia. Muutamat yön aikana sataneet sentit lunta pöllysivät mukavasti ja lounaan jälkeen keli vielä aukesi aivan pilvettömäksi niin mikäpä siinä laskiessa. Mikkelin Setämiehen Teemu Ripatin kanssa otettiin jopa muutama kuva ennen afterille siirtymistä.

Palanderin yläosassa. Kuvan otti Teemu Ripatti.

Oulusta oli tuttuja vaikka kuinka paljon saapunut tunturiin ja mukava oli kautta avata myös afterilla kesän kuulumisia kertaillessa. Aftereilta siirryttiin vielä Teemun uutta valokuvakirjaa hakemaan ja juhlistamaan hänen kämpälleen. Siellä katseltiin hienot kuvat Saimaalta ja saatiin vielä kuohuvat kaupan päälle. Hienoja kuvia ja hieno toteutus kirjalla! Onnea kirjailijalle!

Teemu Ripatin valokuvakirja

Sitten itsenäisyyspäivän sauna ja ruokailut ja vähän linnan juhlien katselua ja vielä Johannan kanssa Huttu-hipun perinteisen torstaibingon kautta Calleen kuuntelemaan livemusiikkia. Hieno itsenäisyyspäivä.

Hieno oli auringonlaskukin. Tarkennus vain osui jonnekin muualle kuin minne piti.

Perjantaina olikin sitten suksitestausmahdollisuus. Ala-asemalle oli ilmestynyt teltta poikineen, eri merkeiltä.  Black Crowsseja olen testaillut sen verran, että nytpä testasin ihan muita merkkejä. Ehkä eniten jäi mieleen Salomonin 95 millinen tosi kevyt randosuksi. Toki se side oli myös niin kevyt, että sekin teki suksesta niin kevyen tuntuisen. Ajattelin etukäteen, että liekkö niin kevyt suksi voi toimia laskiessa hyvin, mutta hyvin se toimi. Jämäkästi puri rinteeseen ja hyvin tuommoisella uskaltaisi jyrkemmässäkin paikassa laskea. Ja ennen kaikkea mukava olisi mäkeä ylös skinnata noin kevyellä suksella. Ainoaksi sukseksi en ottaisi, mutta randosukseksi oikein mielellään.

Elanin Ripstick 106 vaikutti myös oikein mukavalta sukselta. Yleissuksena se toimisi mainiosti. Menee hyvin rinteessä, ja varmasti myös rinteen ulkopuolella. Siinä oli erikoisuutena että sukset oli erikseen vasempaan ja oikeaan jalkaan. Eli ne olivat epäsymmetriset rockerin ja camberin suhteen minkä pitäisi helpottaa käännökseen lähtöä ja samalla antaa sitä pitoa jalan alle camberista. Mukavan tuntuinen suksi tämäkin ja mielenkiintoinen uusi oivallus sukseen. Mukava olisi testata tuota enempi rinteen ulkopuolella.

Kolmantena testasin PuSun, eli Puuppolan suksen paria käsin tehtyä puuseksea. Ensin testiin lähti noihin olosuhteisiin varmaan paras suksi, eli Lappi malli. Rinnelaskuun sopiva suksi purikin viimeisen päälle ja erityisen terävät kantit meinasivat välillä kärjestä ottaa vähän turhan jämäkästi rinteeseen omaan makuun. Mutta noilla kyllä uskalsi jäistä rinnettä ns. tykittää täysillä. Pakko oli välillä lyödä vähän poikittain kun muutakin porukkaa oli sen verran mäessä. Toinen testattu malli taisi olla Malla. Enemmän vapaalaskusuksi. Jämäkkä ja leikkisä samalla. Helppo laskea ja kulki hyvin.

Kaikilta merkeiltä kyllä löytyy hyviä suksia. Kannattaa kyllä nuo testipäivät käyttää hyväkseen, aina sieltä jotain pientä tarttuu mukaan, mitä ehkä sitten seuraavia suksia valitessa osaa etsiä ja miettiä.

Spotify Wrapped

Ja sitten jotain ihan muuta!

Spotify julkaisi taas tilastot, että mitä sitä on vuoden mittaan tullut kuunneltua. Musiikki on varsin isossa osassa itsellä elämässä. Aiemmin sitä tuli itsekin tehtyä ja soitettua paljon, mutta se on nyt vähän jäänyt, mutta kuunteluosastolla ollaan edelleen tiukasti mukana. Siksipä ajattelin vähän avata omia musiikinkuuntelutottemuksia.

Ensinnäkin nykyään tulee kuunneltua lähes pelkästään Spotifya. Cd-levyjä on hyllyssä vaikka kuinka, mutta ei niitä tule enää kuunneltua periaatteessa ollenkaan. Sisustelementtinä kuitenkin varsin miellyttävä tuommoinen cd-hylly.

Cd-hylly,isän mittatilauksena tekemä.

Toisekseen, kuuntelen tosi paljon töissä musiikkia ja siellä on jotkut tietyt levyt kuten Kotiteollisuuden Iankaikkinen ja Ukonhauta semmoisia jotka on niin tuttuja, että ne on hyviä pyörittää taustamusana hälyä poistamassa. Toisaalta on niilläkin aivan loistavia melodioita. Tykkään ennenkaikkea melodioista musiikissa. Niinpä jos minulta kysytään vanha kysymys ”Beatles vai Rollarit?” niin vastaus on selkeästi Beatles. Töiden lisäksi kuuntelen musiikkia kotona ja vaikka Pyhällä vaunussa. En yleensä kuuntele musiikkia urheillessa, kuten pyöräillessä tai lasketellessa.

Ja vielä kolmanneksi. Kuuntelen levyjä, en biisejä. Pääosin siis laitan aina soimaan jonkun levyn joltain bändiltä jonka haluan kuulla. En kuuntele playlistoja juurikaan. Kun joku erityisen hyvä biisi joltain levyltä löytyy saatan toki sitä kuunnella repeatilla vaikka kuinka monesti.

No mutta sitten niihin statseihin.

Musiikkia tuli kuunneltua 19 595 minuuttia. Eli 326 tuntia. Melkein tunti joka päivä.

Bändit

Eniten kuunneltu bändi oli Kotiteollisuus, josta suurin osa siis töissä.

TOP-5

  • Kotiteollisuus
  • Therapy?
  • The Lillingtons
  • Atomirotta
  • Husker Du

Näistä uusi tuttavuus oli The Lillingtons. Aivan karmea bändin nimi, mutta uusin levynsä Stella Sapiente on kyllä pyörinyt moneen kertaan läpi. Suosittelen jos semmoinen vähän hämyinen melodinen punk kiinnostaa.

Biisit

Selkeä ykkönen on Ghostin Leevi and the leavings henkinen Witch Image. Kyllä varmasti ovat Ruotsin pojat Leevejä kuunnelleet ennen kuin nuo syntikat on soitettu! Aivan loistava biisi. Muuten biisilistalla oli aika lailla kärjessä Kotiteollisuutta kun niitä paria levyä olen paljon pyöritellyt. Pistän tuossa alempana vielä joitain suosituksia omalta vuoden TOP-100 biisilistalta.

Genret

  • Rock
  • Indie
  • Punk
  • Metal
  • Pop

Mitenhän nämä nyt sitten on Spotifyn leirissä ajateltu. Sinällään aivan vaikuttaa oikealta listalta, mutta tuo indie tuolla vähän kummaksuttaa. Ellei sitten Husker Du, Sugar, Pixies yms kaikki lasketa indien alle. En tiedä miten tämä menee.

Sekalaista

Spotifyn mukaan kuuntelen valtavirrasta poikkeavia artisteja 76% enemmän kuin keskimääräinen Spotify kuuntelija. Jaahas ja vainiin. Mitä lie tämä tarkoittaa. No ehkä nuo monet punkbändit yms on valtavirrasta poikkeavia. Vanhin kappale jonka olen kuunnellut on The Marvelettesin vuonna -61 äänittämä Please, Mr. Postman.

TOP-100

Jos haluat, niin tästäpä kuuntelemaan minun vuoden top 100 listaa.

Sitten muutama tärppi.

No heti alusta tietenkin se Ghostin Witch Image ja heti perään Atomirotan loistava Ne rykii kel on räkää. Hyvää meininkiä ja Rane Raitsikin kitarointia. Sitten neljänneltä sijalta The Lillingtonsin mukavasti kasvava Golden Dawn/Knight Templar. Ja heti perään jostain syystä erityisesti tänä vuonna kolahtanut Eppujen Lajinsa viimeinen. Melodiat melodiat ja melodiat, voi veljet.

Yllättävää, että Sugarin Act we act oli jo näin korkealla, selkeästi top kympissä, mutta eipä se mitään, hyvä biisi. Therapy on myös aika korkealla. Tänä vuonnahan tuli myös uusi levy Therapyltä, mutta se ei niin iskenyt kuin se edellinen Disquiet, jonka kautta innoistuin koko bändistä taas uudestaan ja nytpä listalla onkin korkealla vanha tuttu Epilepsy Infernal Love -levyltä.

Sitten sijoilta 9 ja 11 Teemu Bergmanin bändejä, Heartburns ja Kakkahätä-77, ensin vimmainen I wanna O.D ja perään mukavan melodinen Torniomäki – Vaasankatu All night long. Jos vauhdikas ja melodinen punk kiinnostaa niin Teemu Bergman on aika lailla takuunimi bändeineen semmoista toimittamaan.

Oululaisperäistä musiikkia edustakoon Sentenced-laulaja Ville Laihialan Poisonblack ja Down the ashes rain. Taas on kertsin melodiat semmoiset että tulee kylmät väreet.

Siitä puolen kymmentä sijaa eteenpäin niin löytyy loistavan The Posiesin jo vuosikymmenten takainen slovari I May Hate You Sometimes. Aivan loistava biisi. Vähän siitä eteenpäin niin tulee ensimmäinen Anssi Kelan biisi listalla. Anssi Kela on muusikkona äärimmäisen kiinnostava ja yritän aina hänen uudet tuotoksensa kuunnella, niinkuin tämäkin Ilves biisin top 20 sijoitus osoittaa. Mutta kun ei vaan ne biisit lähde. Muuten on homma kuosissa, mutta ei ne biisit vaan iske. No varmaan jatkossakin kuuntelen niitä ja kokeilen josko lähtis.

Maj Karmaa on kanssa tullut kuunneltua aika paljon ja muutama biisi listalta löytyykin. Ja löytyyhän sieltä jokunen Entombed, Mokoma, Stam1na, Amorphis yms metallihommaa.

Punkosastolta täytyy vielä nostaa esiin NOFX:n First Ditch Effortilta löytyvä Sid and Nancy, joka toimii kyllä hyvin ja Dead Kennedysin Kill the poor, joka näytti myös listalla päässeen. Sekä Heartburnsin Take Me To Hospital.

Monenalaista mielenkiintoista siellä näyttää olevan. Tässä samalla toki itse kuuntelen listaa läpi kun tätä näpyttelen.

Minkälaista musiikkia sinä kuuntelet?

 

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *