Laskettelu

Adventure Free’kend Pyhätunturi

Julkaistu: 11.2.2019

Pyhällä järjestettiin 8.-10. helmikuuta Adventure Free’kend. Yhteistyössä Partioaitan kanssa järjestetty tapahtuma sisälsi monenlaista ohjelmaa. Oli Finlav lumiturvallisuus 1 -kurssi, Advanced freeride skills hiihtokoulu, Jäätikkö-workshop, otsalamppujen valossa lumikenkäilyä ja Partioaitan klubi-ilta jossa oli puheenvuoroja vastuullisesta matkustamisesta ynnä muuta. Itse osallistuin tuohon jäätikkö-workshoppiin, jossa oli siis tarkoitus käydä aivan perusteita läpi ja tutustuttaa osallistujia jäätikköön ja kuinka siellä toimitaan. Kouluttajana oli Partioaitan eräopas, innostunut vuorilla liikkuja Teemu Suominen, joka myös Teemu ihan pihalla -blogista tunnetaan.

Jäätikkö workshop

Niinkuin viikkoa aiemmin tuli todettua, on lumitilanne Pyhällä melko haastava. Lunta on jo jonkin verran tullut, mutta minkäänlaisia pohjia ei lumen alta löydy. Kurssilla oli tarkoitus ensin laskea Karhunjuomalammelle ja edetä sitten Ukonhatulle treenaamaan. Vähän epäilytti, että liekkö sinne asti lähdetään olosuhteiden takia.

Aamulla joka tapauksessa lähdin heti kymmenen aikaan mäkeen tarkoituksena laskea muutamat mäet ennen kuin kurssi puolilta päivin alkaisi. Lunta oli yön aikana satanut muutaman sentin ja rinne oli mukavassa kunnossa. Heti eka nousulla törmäsin yhteen tuttuun ja toisen nousun aikana mietiskeltiin, että minne päin tuuli olisi saattanut lunta kuljettaa ja pitäisikö sitä lähteä vähän etsimään. Päätetiin käydä katsomassa yhtä paikkaa huoltotien varrelta ja sieltä lunta paljon löytyikin, mutta ei oikein niitä pohjia sieltäkään. Joka tapauksessa ihan mukava lasku ja kun sieltä kilometrin verran hiihteli takaisin keskukseen latua pitkin, niin alkulämmötkin oli saatu.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kävin hakemassa vaunulta valmiiksi pakatun repun ja menin Huttu-uulaan lounaalle siinä yhdentoista jälkeen. Lohikeiton jälkeen huomasinkin tutun näköisen tyypin ravintolan ulkopuolella. Suomisen Teemu, eli kurssin opas siinä pikkuhiljaa oli siirtymässä odottelemaan kurssilaisia Expressin ala-asemalle. Ei muuta kuin tervehtimään ja kerettiin siinä jutella lumitilanteet läpi. Kävi ilmi, niinkuin olin arvellut, että Karhunjuomalammelle ei nyt lähdettäisi, vaan Tajukangas toimisi lähtökohtana kurssille. Ainoastaan neljä henkilöä oli kurssilla mukana, joten varsin henkilökohtaista opetusta kurssilta sai.

Retkeilyhengessä laitoimme Expressin ala-asemalla skinit kiinni ja nousimme omin voimin huoltotielle ja skinnailimme rauhassa Tajukankaalle. Kurssilla myös mukana ollut pariskunta testasi skinnausta eka kertaa ja saikin siinä sopivan helpossa maastossa mukavan ensikosketuksen lajiin.

Kiipeilijöitä Bliss adventuren opastuksessa Tajukankaalla

 

Kurssin vetäjä Teemu Suominen ja jäätikkövarusteita

Tajukankaalla aloittelimme kurssia jääkiipeilyryhmän vielä kiivetessä. Kun he lopettivat pääsimme nuotion ääreen istumaan ja Teemu laittoi kahvipannun tulille. Kurssilla käytiin ihan perusteita läpi jäätiköstä elementtinä ja kuinka se muodostuu ja liikkuu ja sitten tutkittiin eri apuvälineitä mitä jäätiköllä käytetään, hakut, raudat, jääruuvit ja valjaat ja köydet. Keskusteltiin miten jäätiköllä liikutaan ja minne siellä ehkä kannattaa leiriytyä.

Mars-patukan avulla hienosti demottu kuinka railoja muodostuu kun jäätikkö kääntyilee ja jyrkkenee tai loivenee.

Kuinka köysistössä edetään ja mitä tehdä jos joku tippuu railoon. Kaikkea perusjuttua jäätiköstä. Ei sinällään mitään uutta ja ihmeellistä, mutta ihan hyvää kertausta ja nyt oli myös hyvä kysellä asioista. Jossain vaiheessa vesikin kiehui ja saatiin nauttia pannukahvit pullan kera, oikein maukasta!

Pannukahvit tulilla Tajukankaan laavulla.

Siinä varmaan puolitoista tuntia meni nopeasti perusteita läpi käydessä ja sitten siirryttiinkin enemmän käytäntöön. Laitettiin sukset jalkaan ja muodostettiin köysistö. Teemulla oli 30 metrin köysi johon meitä kolme kiinnittäytyi ja lähdettiin skinnaamaan huoltotietä eteenpäin. Testattiin vähän eri vauhteja ja ihan vaan sen köyden kanssa liikkumista ja sen sopivalla tiukkuudella pitämistä. Tämä oli itselle ensimmäinen kerta kun liikuin köysistössä ja hyvä ja mielenkiintoinen sitä oli testata.

Toki tässä ei nyt mitään jyrkkää mäkeä noustu, että olisiko se sitten muuttunut erilaiseksi se meno, jos olisi pitänyt ruveta siksakkia nousemaan. Enpä siinä huomannut silloin kysyä kuinka silloin toimitaan? Edetäänkö samalla lailla köysistössä jos mäki muuttuu niin jyrkäksi, että täytyy mennä siksakkia? Kuinka se köysi pidetään sopivan tiukalla silloin? No joka tapauksessa hetken aikaa edettyämme pysähdyttiin ja harjoiteltiin lumiankkurien tekemistä ja käytiin läpi railopelastamista ankkureineen ja pikaisesti myös z-pulley perusteet ja Teemu näytti esimerkkinä kuinka semmoinen tehdään. Tässä video yhdestä systeemistä, joka rakennettiin enemmän apuvälineitä käyttäen. Me teimme sen ihan prusik-solmuilla, mutta periaate on sama.

Lumiankkuria ja railopelastusta selvittämässä

Tämän jälkeen jatkettiin vielä skinnaten pohjoisrinteelle jonka loppuosan Väijyn jyrkällä testasimme vielä self arrestia, eli itsensä pysäyttämistä hakun avulla. Skenaario on siis, että kaadut jäätiköllä ja lähdet liukumaan alaspäin. Vauhti pitäisi saada pois ja hakun avulla se onnistuu, kunhan kieräytät itsesi mahalleen ja hakun päälle jolla sitten jarrutat ja pysäytät liukusi. Ei mikään helpoin homma varsinkaan kun testasi lähteä liukumaan selällään pää alaspäin. Hauskaa treeniä ja tämäkin itselle ensimmäinen kerta kun tuota kokeilin. Tässäpä opastusvideo.

Tämän jälkeen olikin sitten kiittelyjen aika ja siitä pureskelemaan opittuja juttuja. Itse tykkäsin kurssista. Toki se oli hyvin perusteista lähtevä eikä mikään syvällinen opetus, mutta hyviä juttuja tuli tässäkin esiin. Harmi kun ei päästy Pyhän takamaastoihin kurssia läpi käymään, mutta eipä se varmasti sisältöön vaikuttanut, hyvä näinkin. Suosittelen kyllä käymään noilla Pyhälläkin järjestettävissä erilaisissa kursseissa ja workshopeissa. Aina niissä jotain uutta tarttuu mukaan.

Kiitokset Pyhälle ja Partioaitalle mahdollisuuden järjestämisestä ja Teemu Suomiselle kurssin vetämisestä ja hyvistä tarinoista!

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *