Yleinen

Missä kesällä voi laskea?

Julkaistu: 08.11.2020

Kirjoitinkin edellisessä postauksessa ideastani kertoa vähän enemmän kesän/syksyn jäätikkökohteista, ja miksei myös muista aikaisin avautuvista keskuksista, joista itselläni on kokemusta. Suomen kilpailuiden siirtämisen ja perumisen, sekä lämpimän alkutalven takia aikaa kulutetaan fysiikkatreenien parissa, joten nyt on hyvä hetki vähän kirjoitella.  Alkuun pitää heti mainita, että en suosittele varaamaan viikon laskettelulomaa syksyiselle jäätikölle. Ehkä päivän tai pari voi käydä kokemuksen vuoksi ihmettelemässä menoa, mutta uskoisin sen olevan tarpeeksi. 

Itävallan jäätiköistä on varmaan pakko mainita ensimmäiseksi Hintertux. Aamuruuhka on siedettävällä tasolla, hissit ovat auki heikommalla säälläkin ja vapaalaskuun on hyvin tilaa. Myös turistikokemuksen hakijoille löytyy lääniä. Itävallassa myös sijaitseva Mölltal kannattaa painaa nimenä mieleen ihan sen takia, että osaa kääntyä ajoissa poispäin. En oikein tiedä onko siellä edes lunta nykyään, toisaalta sumu oli ainakin viime kerralla sen verran sakeaa, että tuskin lumen puutetta huomaisi. Treenaamisen kannalta rinne on tosissaan puhuen oikein hyvä, ja kelien sattuessa kohdalleen paikka olisi aika ideaali keppien kiertämiseen. Rinnetarjonta on ainakin syksyisin yksi rinne, yhdellä hissillä. Pitztalista minulla on yhden päivän ver

Mölltal ainoana aurinkoisena päivänä

ran kokemusta, ja silloin pääsimme laskemaan jollekin kiviselle jämäpaikalle. Käsittääkseni siellä on hyvä, jyrkkä treenirinne, minkä takia sinne menimme. Hissejä ja rinteitä näytti olevan aika paljon, ja paikka oli muutenkin ihan hienon näköinen. Kiviä rinteessä oli tosiaan paljon, ja se on kuulemma tyypillistä Pitztalille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Näiden lisäksi Itävallassa on ainakin Kaunertal ja Stubai, jotka tarjoavat jäätikkölaskettelua. Voin olla väärässä, mutta mielestäni kaikista edellä mainitsemistani jäätiköistä vain Hintertux on vuoden ympäri auki. Muut paikoista ovat ainakin muutaman kuukauden kesällä suljettuina. 

Sveitsistä koko kesän auki olevia jäätiköitä löytyy kaksi, Zermatt ja Saas Fee. Tobleronevuori Matterhornin kupeessa sijaitseva Zermatin kylä on suuri ja täynnä erilaisia luksusliikkeitä. Joskus elokuun alun leirillä rinteissä ei ole ollut suurta ruuhkaa, mutta iltapäivällä kau

Matterhorn

ppaan kävellessä kadut ovat olleet tupaten täynnä turisteja. Sanoisin Zermatin olevan turistin valinta, niin laskemisen kuin muunkin aktiviteetin kannalta. Toisaalta Saas Feessa on kyllä erikoisen hyvä flow. Kylä on juuri sopivan kokoinen ja hissijonoissa pääsee (joutuu) aamuisin riehumaan hyvällä energialla. Rinteet ovat syksyisin täynnä ratoja, enkä suosittelisi paikkaa turistille. Talvinen Saas Fee olisi kiva nähdä ja kokea, joten sinne vaan hiihtoloman viettoon, ja kertokaa minulle minkälaista oli.

Kummatkin kylät ovat siitä erikoisia, että liikkuminen tapahtuu vain sähköisillä, hieman golfautoa muistuttavilla kärryillä, kylät ovat siis autottomia. Aivan hissin

Sähköauto Saas Feessa

vieressä asuminen on helppo järjestää molemmissa paikoissa, koska ala-asemat sijaitsevat aivan ”keskustan” tuntumassa. Itävallassa joutuu usein ajamaan n.10 minuuttia lähimmästä kylästä ala-asemalle. 

Ranskasta on vaikea sanoa mitään. Tuntuu, että joka syksy somessa tulee vastaan kuva joltain jäätiköltä Ranskasta, mistä en ole ikinä ennen kuullutkaan. Les 2 Alpesissa olen käynyt yhden leirin kesäkuussa. Jäätikköalue on joidenkin lähteiden mukaan Euroopan suurin lasketteluun sopiva, ja se on auki yleensä kesäkuusta elokuun loppuun, eli todellinen kesälaskettelu kohde. Tein pienen muistinvirkistyksen netissä, ja monilla sivustoilla kerrottiin hyvästä parkista, rinteiden paljoudesta ja Les 2 Alpesin kesäisestä meiningistä. Treenaamiseen paikka ei ollut parhaita, mutta freestyle-laskijoille ja esimerkiksi pyöräilijöille ihan ykköspaikka.

Viimeisenä osiona sälälaatikko, jonka tarjonta on parantunut viime vuosina huomattavasti. Norjan jäätiköt Juvass ja Folgefonna ovat norjalaisille huippujuttu, mutta meille suomalaisille ne ovat aika kaukana. Mielestäni niin kaukana, että Keski-Euroopan jäätiköille suuntaaminen on järkevämpää. Jos jostain syystä huomaat olevasi lähdössä Norjaan jäätikö

Juvaksella saa parhaimmillaan olla rauhassa.

lle, niin suosittelen pakkaamaan auton täyteen positiivista asennetta ja erähenkeä. Ikimuistoinen reissu edessä!

Halleja löytyy yllättävän monista paikoista. Ainakin Belgiasta, Hollanista, Saksasta, Norjasta ja tietenkin talviurheilun suurmaasta Liettuasta. Halli on halli, ei sijainnilla niin väliä. Takuuvarma paikka saada toistoja sisään, mutta hulluksihan siellä pidemmän päälle tulee. Ainakin Liettuan hallissa oli yllättävän kylmä sisällä. 

Sitten on tietenkin lunta säilöviä keskuksia, joiden määrä on Suomessakin lisääntynyt mukavasti. Ruka ja Levi avaavat jo lokakuun alussa, ja Norjasta ja Ruotsistakin säilölumella avaavia paikkoja löytyy. Pakkasten alkaessa yhä myöhemmin säilölumi tuntuu olevan uusi trendi, ja hyvä trendi onkin.

Kaikenlaisia kesälaskettelupaikkoja on yllättävän paljon, mutta tässä siis muutamia joissa olen päässyt harrastukseni takia käymään. Ehkä tätä juttua voi joskus päivittää uusilla paikoilla! Näin marraskuun edetessä pakkanen alkaa varmasti kiristymään ainakin pohjoisessa, ja nämä alkukauden kohteet voidaan (onneksi) unohtaa taas hetkeksi aikaa.

  • Jesper

    Salla 2018 marraskuussa

    Saas Fee syksyn väreissä