Elbrus - hiihtokeskus
  • Elbrus tulivuori laskettelu
    Elbrus Mir gondolihissi
    Elbrus laskettelurinne
    Elbrus laskettelukeskus
    Elbrus Azau hiihtokeskus

Elbrus – Kaukasuksen korkein huippu

Venäjän Kaukasuksella sijaitseva ja 5 642 metriin kurkottava Elbrus on ollut jo pitkään tuttu nimi kunnianhimoisille vuorikiipeilijöille. Vuoren sijainti kahden mantereen välillä aiheuttaa kiistelyä siitä, onko se osa Eurooppaa vai Aasiaa. Mikäli laskee vuoren kuuluvan Eurooppaan, jättää se jopa maanosan seuraavaksi korkeimman vuoren Mont Blancin (4 810 m) selkeästi varjoonsa ja on täten koko mantereen korkein kohta.

Vuorikiipeilyn lisäksi Elbruksen alueelta löytyy nykyään myös varsin hyviä laskettelurinteitä ja mahtavia off-pisteitä. Alppien jäätiköiden sulaessa hitaasti, mitataan Mustanmeren ja Kaspianmeren välisestä ilmastosta nauttivassa venäläiskeskuksessa jatkuvasti suurempia vuosittaisia lumimääriä ja matalampia talven keskilämpötiloja. Elbrusin arvo laskettelupaikkana saattaakin olla tulevina vuosina kasvamassa entisestään.

Yksi vuorikiipeilijöiden Seitsemästä huipusta

Vuoristoisella alueella on pitkät perinteet Neuvostoliiton eliitin lomakohteena ja maan huippu-urheilijoiden ja kosmonauttien harjoittelupaikkana korkean sijaintinsa ansiosta. Muulle maailmalle vain kahdenkymmenen kilometrin päässä Georgian rajasta sijaitseva Elbrus on ensisijaisesti tuttu korkeasta vuoresta ja satunnaisesti uutisotsikoihin nousevista terroriteoista.

Euroopan korkein huippu on osa vuorikiipeilijöiden legendaarista Seitsemän huipun (engl. Seven summits) haastetta. Seitsemän huippua suorittaakseen on kiivettävä jokaisen mantereen korkeimmalle vuorelle.

Elbrus on kaksihuippuinen ja jyrkkärinteinen kerrostulivuori, joka ei tosin ole ollut aktiivinen yli kahteentuhanteen vuoteen. Vierekkäisistä huipuista korkeampi kurottaa 5 642 metriin saakka ja toinen jää vain kaksikymmentä matalammaksi.

Poliittisesti epävakaa Elbrus

Elbrusin lähihistoria on myös synkempien tapahtumien sävyttämä. Edellisen kerran poliittisesti epävakaa Kaukasuksen alue nousi otsikoihin vuoden 2011 alkupuolella. Paikalliset ääriainekset raivostuivat kotialuettaan koskevista turismimyönteisistä uudistuksista ja ryhtyivät tekemään Elbrusista mahdollisimman vaarallista paikkaa ulkopuolisille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Aseistetut terroristit pysäyttivät tuolloin turistibusseja teille ja tappoivat useita matkustajia. Hiihtokeskuksen hissi räjäytettiin pommilla ja paikallisesta hotellista löytyi kymmeniä kiloja dynamiittia, joka tosin saatiin purettua ennen kuin vahinkoja ehti tapahtumaan.

Tilanne sai valtion puuttumaan sotilasvoimilla asiaan ja nykyisin alue on taas huomattavasti turvallisempi matkakohde. Yhtenä merkkinä tästä ovat vain muutaman sadan kilometrin päässä lännessä järjestetyt Sotšin talviolympialaiset ja runsaslumisen Elbrusin nimeäminen kisojen varapaikaksi.

Elbrus sopii rinnelaskuun

Laskijaa ilahduttaa tieto siitä, että Elbrusista löytyy Sotšin ohella koko Kaukasuksen vuoriston kehittynein hiihtokeskusinfrastruktuuri. Hissit ovat mukavia gondoleita ja tuoleja, joiden lisäksi lumikissat nostavat laskijoita vieläkin ylemmäs rinteille. Kolmelta alimmalta hissiasemalta löytyy myös ravintolapalveluita.

Merkittyjä rinteitä pääsee laskemaan kolmelta ylimmältä hissiasemalta: Krugozorilta (3 000 m), Miriltä (3 500 m) ja Gorabashilta (3 780 m). Haikkaamalla tai lumikissoilla pääsee vielä parisataa metriä ylemmäs Priut 11 –majapaikalle, josta lähtee Gorabashin suuntaan loiva laskettelurinne.

Kaikki hoidetut rinteet ovat hyviä ja suosivat etenkin harrastajatasoisia laskijoita. Aivan alhaalla ja ylhäällä on helppoja reittejä, mutta kokonaisuudessaan rinteet ovat vaikeustasoltaan jakautuneet Elbrusissa mukavan tasaisesti eri hissiasemille.

Extreme-laskumaastoa Kaukasuksella

Elbrus on kuluneina vuosina kehittynyt mukavasti rinnelaskijoille paremmaksi kohteeksi, mutta kokonaisuus painottuu edelleen todella vahvasti offarilaskijoihin ja muihin seikkailijoihin. Merkittyjä off-pisteitä lähtee kaikilta kolmelta yläasemalta ja Priut 11-etapilta vielä lisää. Maasto on merkityilläkin offareilla jyrkkää ja haastavaa, eikä vajailla taidoilla kannata takamaastoihin tutustumista edes harkita. Lumivyöryt ja railot ovat yleisimpiä vaarapaikkoja ja ne korostuvat merkittyjen laskureittien ulkopuolella entisestään.

Kaikkein kunnianhimoisimmat aloittavat puuteriseikkailunsa haikkaamalla tai Gorabashista lähtevän lumikissan avustuksella huikeasta 4 600 metristä. Helikopterit vievät laskijan tarvittaessa vieläkin suurempiin korkeuksiin.

Jos laskutaidot ovat hyvät ja extreme-maasto kiinnostaa, saattavat Elbrusin takamaastot osoittautua todella loistavaksi laskukohteeksi. Kaukasus poikkeaa tunnelmaltaan selvästi Alpeista ja vaikka kyseessä ei länsimaiselle laskijalle olekaan planeetan eksoottisin paikka, tarjoaa se esimerkiksi Alppien veteraaneille virkistävän tuoreita fiiliksiä.

Ruuhkaton ja runsasluminen Elbrus

Lisähyötynä hiihtokeskuksessa lasketellaan yleensä omassa rauhassa. Tavallisena päivänä laskijoita käykin Elbrusissa yhteensä vain noin viisisataa. Venäläisten omina lomakausina vierailijoita on jonkin verran enemmän, muttei koskaan ruuhkaksi saakka.

Runsasluminen laskettelukeskus taipuu ylemmiltä osiltaan myös kesähiihtokohteeksi. Azau- ja Mir-asemien välillä gondolihissit liikennöivätkin juuri tästä syystä koko vuoden ympäri.

Elbrusista löytyy mukavasti tekemistä lähes kaikille laskijatyypeille. Ainoastaan temppulaskijat joutuvat pettymään tarjontaan, sillä hiihtokeskuksessa ei ole lainkaan snow parkkia. Hyvällä mielikuvituksella ja hyvillä laskutaidoilla luonnon muovaamaa temppumaastoa on tosin löydettävissä offareilta lähes loputtomasti.

Hinta ja laatu valitettavasti kohtaavat

Elbrusissa laskettelu on todella edullista ja yhdelle hissimatkalle hintaa kertyy vain pari euroa – koko päivän laskuille taas reilu kymppi. Halpaa mutta todella vaihtelevan laatuista hotellimajoitusta on tarjolla Azaun ala-asemalla (2 350 m), Gorabashin yläasemalla sekä läheisessä Terskolin kylässä. Kylän ja hiihtokeskuksen välillä liikkuu kätevimmin takseilla.

Oheistekemistä tai after skitä ei alueelta juurikaan löydy. Jopa ruokailussa on pääsääntöisesti hyödynnettävä hotellien omia keittiöitä tai kylän toria, josta tosin ei kannata etsiä mitään hedelmiä, vihanneksia tai suklaata eksoottisempaa.

Vuorikiipeilijöille ja offarilaskijoille

Elbrusin rinnevalikoimasta löytyy ehkä jotakin jokaiselle, mutta kokonaisuus ei silti ole todellakaan kaikkia varten. Aloittelijat jäävät alueelta kaipaamaan eniten, eikä kokeneemmillekaan rinnelaskijoille riitä merkityillä osuuksilla pitkäksi aikaa sahattavaa. Taitaville offarilaskijoille ja kesähiihtoon Kaukasuksen Elbrus on kuitenkin loistava ja alppikohteista ilahduttavasti poikkeava laskupaikka.

Hiihtokeskukseen matkustaminen on kansainvälisen lentoaseman läheisyydestä johtuen varsin vaivatonta. Kylpylöistään tunnettu Mineraljyne Vody lentokenttineen sijaitsee alle kahdensadan kilometrin päässä Elbrusista, eikä ajomatkaa kentältä rinteille jää kuin vain hieman alle kolme tuntia.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: -2 (from 2 votes)

Plussat

  • Upeita Kaukasuksen offareita
  • Paljon lunta
  • Käytössä lähinnä gondolihissejä

Miinukset

  • Ei oheistekemistä
  • Huonot ruokailu- ja majoitusvaihtoehdot
  • Aloittelijoille vähän laskettavaa