Geilo - hiihtokeskus
  • Geilo rinteet laskettelu hiihtokeskus
    Geilo rinteet laskettelukeskus hiihtokeskus
    Geilo parkki snow park hyppyri hiihtokeskus
    Geilo Tuolihissi laskettelukeskus hiihtokeskus laskettelu
    Geilo lastenmaa lapset laskettelu
  • Geilo hiihtokeskus laskettelu hiihtäjät
    Geilo hiihtokeskus laskettelukeskus hiihtoalue
    Geilo lapset rinteet laskettelu
    Geilo barbeque kikutroa grilli after ski
    Geilo hiihto murtomaahiihto ladut

Geilo – Norjan vanhin ja kaunein

Norjan ensimmäinen hiihtokeskus aloitti toimintansa Hardangerviddan luonnonkauniilla ylängöllä jo vuonna 1890. Vielä vuosituhannen vaihteen jälkeenkin Geilo kuuluu maan merkittävimpiin hiihtoalueisiin ja on luonut maailmallakin mainetta etenkin leijalautailun ja leijahiihdon mekkana.

Geilo sijaitsee ulkomaisen laskettelijan näkökulmasta loistavalla paikalla Oslon ja Bergenin suurkaupunkien välissä. Leijahiihdon lisäksi Hardangerviddan kansallispuiston kauniista maisemista löytyy hienoa laskettavaa etenkin perheille ja lumilautailijoille.

Viisi hiihtokeskusta

Laskettelurinteet kohoavat Geilon pienen turistikylän ja kauniin Ustedalsfjorden-järven molemmin puolin ja pienempiä hiihtokeskuksia alueella on yhteensä viisi. Kaikki keskukset sijaitsevat lähellä toisiaan ja yhdistetty hiihtoalue on Pohjoismaiden suurimpien joukossa.

Viidestä laskettelukeskuksesta Slaatta Skisenter, Geiloheisen, Halstensgård Heisen ja vuoren toisella puolella sijaitseva Havsdalen löytyvät kylän pohjoispuolelta. Etelässä taas lasketellaan Geilolia Skisenterin hiihtokeskuksessa. Kaikki viisi keskusta ovat vain muutaman kilometrin säteellä toisistaan ja sekä taksit että maksuttomat hiihtobussit liikennöivät niiden välillä säännöllisesti.

Helppoja rinteitä koko perheelle

Koko hiihtoalueen rinteet muistuttavat kaikkialla vahvasti toisiaan, eikä selkeitä erityispiirteitä niiden välillä oikeastaan ole. Geilon neljänkymmenen rinteen joukossa korostuvat helpot vihreät ja rennot siniset kruisailut. Mustalla värillä merkittyjä laskuja on vain muutama ja rinteiden keskimääräinen pituus jää kaikkialla pieneksi.

Geilon pisin rinne on 2 000 metrin mittainen vihreä Bjørne-loypa Geilo Skisenterissä, jossa on muutenkin runsaasti vihreitä laskuja. Parhaat lastenrinteet löytyvät Slaatta Skisenteristä, minkä lisäksi kyseisellä alueella on muita keskuksia enemmän punaista laskettavaa. Haastavimmat laskut puolestaan tarjoillaan Halstengårdissa, josta löytyy muita alueita enemmän punaista, sekä jyrkkä musta rinne Ølkorken.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Ei takamaastoja

Geilon merkityt rinteet soveltuvat parhaiten perheille ja pienille lapsille. Ekspertit eivät pienestä valikoimasta punaisia ja mustia laskuja tule saamaan paljoakaan irti ja offarilaskijoille Geilon tarjonta on vielä huonompi.

Pohjois-Euroopan suurimman ylängön Hardangerviddan voisi kuvitella tarjoavan runsaasti kiinnostavaa laskumaastoa rinteiden ulkopuolella. Hissien sijainnista ja hiihtoalueen vaatimattomasta korkeuserosta johtuen näin ei valitettavasti kuitenkaan ole, vaan offarilaskija joutuu tyytymään rinteiden välisissä metsissä lasketteluun.

Norjan suurimman kansallispuiston Hardangerviddan maisemat ovat kauniita, minkä vuoksi on kurjaa etteivät offarimahdollisuudet ole hiihtoalueella paremmat. Jos lomaltaan toivoo luonnon keskellä rentoutumista, saa alueesta parhaiten irti koiravaljakolla, lumikengillä tai 220-kilometristä latuverkostoa hyödyntämällä vaikka vuoden 1952 olympialaisisäntä Norefjelliin asti.

Kolme laadukasta parkkia

Perheiden ja pienten lasten lisäksi myös parkkilaskijat viihtyvät Geilossa. Hiihtoalueelle mahtuu yhteensä kolme parkkia – yksi Geilolia Skisenteriin, toinen Slaatta Skisenteriin ja kolmas Havsdaleniin. Näiden lisäksi sekä kylän etelä- että pohjoispuolella on halfpipet ja big air bagit.

Parkkien vaikeustaso vaihtelee vihreästä mustaan ja Geilon kylän puoleinen halfpipe on vaatimattomasti Pohjoismaiden suurin. Muihin elementteihin kuuluu myös bokseja, reilejä ja hyppyreitä.

Tasokas Dr Holms -hotelli

Geilossa majoittuu moderneissa hotelleissa tai kodikkaissa mökeissä. Mökkeihin mahtuu parhaimmillaan 18 henkeä ja kun kulut jaetaan kaikkien majoittujien kesken, ei yhdestä yöstä jää yhdelle hengelle kovin paljoa maksettavaa.

Ellei budjetti ole ainoa asia, joka majoituksen valinnassa ratkaisee, on Geiloon matkaavalle pakko suositella Dr Holmsia, joka on yksi Norjan nimekkäimmistä hotelleista. Dr Holmsista löytyy hiihtopäivän päätteeksi hyviä ravintoloita, kaksi uima-allasta, turkkilainen sauna ja pari baaria. Toinen hyvä vaihtoehto on majoittumiseen on rinteiden välittömässä läheisyydessä sijaitseva Vestlia Resort –hotellissa.

Hiihtokeskuksessa on todella heikosti menevää after skitä, mutta se vähä mitä alueelta löytyy, tyypillisesti käynnistyy toisesta Dr Holmsin baareista. Alakerran Recepten ja yläkerran Ski Bar tarjoilevat afteriin eväitä sekä ruoka- että juomapuolella.

Edullisempaa Norjaa

Geilon hiihtokylä on neljän supermarketin ansiosta norjalaiskohteeksi edullinen, mikä käytännössä tarkoittaa hintojen edustavan eurooppalaista keskitasoa. Ainoastaan alkoholi on huomattavasti kalliimpaa kuin monessa muussa hiihtokeskuksessa ja oluttuopista joutuu helposti pulittamaan helposti yli viisi euroa.

Kylän ravintolat, palvelut ja shoppailumahdollisuudet ovat melko hyviä, mutta kyse on kuitenkin alueesta, jonka todellinen vetonaula ovat kansallispuiston kaunis luonto ja hyvät laskettelumahdollisuudet. Etenkin perheet, parkkilaskijat ja nautiskelurinteitä kaipaavat laskijat viihtyvät rauhallisessa Geilossa loistavasti.

Hiihtokylä radan varrella

Suomalaislaskijan iloksi Oslon ja Bergenin välissä sijaitsevaan Geiloon on helppoa matkustaa sekä junalla että vuokra-autolla. Kahden suurkaupungin välillä liikennöi päivittäin useita kertoja juna, joka pysähtyy myös Geilon asemalla.

Toinen vaihtoehto koneen laskeuduttua Oslon Gardermoenin lentokentälle on ottaa alle vuokra-auto ja huristaa rinteiden äärelle moottoriteitä E16 ja RV7 pitkin. Matka sekä junalla että autolla kestää vajaat kolme tuntia ja se taittuu kauniissa norjalaisissa maisemissa nopeasti.

Artikkelin kuva: Langrenn to menn bjornsen

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Soveltuu hyvin parkkilaskuun ja perheille
  • Kaunis, tunnelmallinen ja norjalaisittain edullinen
  • Hyvät kulkuyhteydet Suomesta

Miinukset

  • Offareita ei nimeksikään
  • Ei jyrkkää tai haastavaa laskettavaa
  • After ski todella hiljaista