myoko akakura mountain
  • myoko tsubame highland lodge
    myoko tsubame highland lodge
    myoko tsubame highland lodge
    myoko offpiste
    myoko akakura onsen resort
  • myoko army skiing
    myoko akakura kanko champion b
    myoko akakura kanko ski map
    myoko akakura kanko champion c
    myoko akakura kanko hotel a ungroomed
  • myoko akakura kanko caution
    myoko akakura kanko off piste route
    myoko akakura kanko hike ski touring route
    myoko akakura kanko ski touring route
    myoko akakura kanko ski center slopes
  • myoko village
    myoko akakura onsen ridge tunnel
    myoko tsubame highland lodge restaurant
    myoko village ski town centre
    myoko ikenotaira onsen ski area
  • myoko ikenotaira onsen slope
    myoko ikenotaira off piste ski touring route
    myoko ikenotaira off piste
    myoko ikenotaira off-piste
    myoko seki onsen ski resort
  • myoko seki onsen ski resort
    myoko seki onsen ski lift
    myoko seki onsen taube restaurant
    myoko seki onsen taube restaurant
    myoko village main street
  • myoko village main street
    myoko onsen egg
    myoko best crepes
    myoko street
    myoko seki onsen skier
  • myoko seki onsen powder day
    myoko seki onsen powder
    myoko seki onsen powder
    myoko seki onsen ski resort
    myoko road snow

Myoko Kogen – Puuterikätkö Japanin sydämessä

Japanin laskettelukeskuksista tunnetaan läntisessä maailmassa parhaiten perinteinen Hakuba ja vahvasti kansainvälinen Niseko. Saarivaltion sydämestä ja vuoden 1998 olympiakaupunki Naganon läheisyydestä löytyy kuitenkin vielä aivan yhtä hyvää puuteriherkkua kuin maan tunnetummistakin laskettelukohteissa.

Myoko Kogenin alue on Japanin vanhin kansainvälinen laskettelupaikka ja se on toiminut jo vuodesta 1937 lähtien. Kansainvälisistä juuristaan huolimatta kyseessä on kuitenkin vahvasti japanilaisena pysynyt hiihtoalue, joka tunnetaan sekä paikallisten että keisariperheen tavanomaisena lomakohteena.

Maan suurimmat ja jyrkimmät

Myoko Kogenin laskettelualue pitää sisällään parikymmentä erikokoista hiihtokeskusta, joista kolme merkittävintä ovat Akakura Onsen, Ikenotaira Onsen ja Myoko Suginohara. Näiden lisäksi ympäristöstä löytyy pienempiä, mutta silti pidemmällä vierailulla mahdollisesti kiinnostavia kohteita, kuten Seki Onsen, Myoko Ski Park, Myoko Pine Valley, sekä hieman kauempaa Madarao Kogen ja Tangram Ski Circus.

Hiihtokeskukset muistuttavat pääpiirteiltään vahvasti toisiaan, mutta suuremmista löytyy erikoisuuksiakin. Suginohara sopii erityisesti perheille ja harrastajille ja sen rinteet ovat tyypillisesti pidempiä kuin muualla. Japanin pisin rinne (8 500 metriä) löytyy sekin Suginoharasta.

Akakura Onsen puolestaan on suurin ja monipuolisin Myokon yksittäisistä laskettelukeskuksista ja sen rinteiltä löytyy sopivia laskuja niin vasta-alkajille kuin veteraaneillekin. Akakurassa kannattaa kokeilla mm. Japanin jyrkintä laskua, pahaenteisesti suomalaisittain Seinäksi tai englanniksi The Walliksi nimettyä pätkää.

Myokon kolmesta suuresta viimeinen, Ikenotaira Onsen, taas erottuu joukosta luonnonläheisellä maisemallaan ja enimmäkseen metsän keskellä kulkevilla rinteillään. Ikenotairasta, kuten kahdesta muustakin keskuksesta löytyy laadukkaat halfpipeilla varustetut parkit lautailijoille ja muille temppulaskijoille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Alueelle on ripoteltu myös todella pieniä, vain muutaman hissin ja rinteen sisältäviä minikeskuksia, jotka pääsääntöisesti kuitenkin aukeavat laskijalle samalla aluelipulla kuin suuretkin. Kaikki kolme keskusta kattavia Mt. Myoko Super Pass –lippuja on myös ostettavissa ja yli viikon mittaiselle vierailulle Super-lipun hankkimista kannattaa jo vakavasti harkita, sillä kaikki keskukset sijaitsevat vain puolen tunnin ajomatkan päässä toisistaan.

Olosuhteet puuterilaskijalle kohdallaan

Hyvin hoidetuista ja monipuolisista rinteistä huolimatta tunnetaan Japanin hiihtokeskukset yleensä rinnelaskun sijaan nimenomaan runsaslumisista offareistaan. Hakuban ja Nisekon kaltaiset keskukset nousevatkin usein pinnalle kun maailmanmatkaajat keskustelevat maapallon parhaista puuterikohteista.

Japanin kaikki laskettelukeskukset nauttivat luonnollisesti meren läheisyydestä, mikä tarkoittaa vuorilla ilahduttavan säännöllistä ja suurta lumen määrää. Meren läheisyyden lisäksi puuteriin vaikuttaa Myokossa suotuisasti myös alueen sijainti (Japanin mittapuulla) korkealla merenpinnasta. Ympäristöstä löytyy useita merkittäviä vuorenhuippuja, kuten Mitahira, Akakura, Kurohime, Mae ja Maru, joiden mukaan muutamat alueen keskuksista saavatkin nimensä.

Runsaan lumentulon ja luonnon tarjoamien olosuhteiden lisäksi hyvän puuterikohteen mainetta tukevat Myokossa myös muutamat ihmisistä johtuvat asiat. Alueen hiihtokeskukset ovat vielä suurissa määrin länsimaisten tietämättömissä ja siinä missä etenkin Australialaiset turistit täyttävät tehokkaasti muiden saarivaltion hiihtokeskusten takamaastot, on Myokon metsissä takuuvarmasti enemmän kuin tarpeeksi omaa tilaa ja koskematonta puuteria myös suomalaiselle seurueelle. Runsaan lumen lisäksi offarilaskija pääsee Myokossa nauttimaan japanilaisista metsämaisemista ja vaihtelevasta maastosta.

Japanissa suhtaudutaan usein nihkeästi metsissä laskeviin turisteihin ja esimerkiksi Hakubassa laskemista merkityn maaston ulkopuolella pyritään rajoittamaan ja kieltämään kokonaan niin tehokkaasti kuin mahdollista. Myokon keskuksissa suhtautuminen on kuitenkin toinen ja turistit ovat omalla vastuullaan täysin vapaita tutkimaan puuterimaastoa.

Myoko Kogenissa tunnelmaa ja rauhaa onseneissa

Myokon suurimpien hiihtokeskusten yhteydessä on yleensä tarjolla majoitusta ilman suuria eroja niiden tasossa tai tyylissä. Alueella majoitutaan perinteisissä japanilaisissa majataloissa ja onseneissa, eli paikallisissa kylpylöissä. Iltaelämä keskittyy onseneiden ympärille ja on vahvasti japanilaista, mikä tarkoittaa että erot mm. Alppien kohteisiin ovat after skin suhteen häkellyttävän suuria. Japanilainen ilmapiiri on miellyttävä ja onsenit rentouttava tapa päättää oma laskupäivä, mutta kääntöpuolena bilettäjät ja muutoin vauhdikkaampaa after skitä etsivät joutuvat pettymään.

Johtuen länsimaisten turistien puuttumisesta katukuvasta, on paikallisen kulttuurin tunteminen ja kunnioittaminen Myokossa jopa tärkeämpää kuin muissa Japanin hiihtokeskuksissa. Nyrkkisääntöihin kuuluvat Aasiassa tyypilliset kenkien riisuminen sisätiloissa ja muiden ojentamien esineiden vastaanottaminen kunnioittavasti kahdella kädellä. Myös oman lasin tyhjäksi juominen on tyypillisesti merkki siitä, että kaipaat lisää juotavaa, joten illan viimeistä ei välttämättä kannata nauttia aivan loppuun saakka.

Myokon pienempien hiihtokeskusten henkilökunta saattaa jopa hieman ujostella kauempaa saapuvien turistien palvelemista. Osoittamalla kunnioitusta alueen tapoja kohtaan, saa kuitenkin turistina kokea vastavuoroisesti arvostusta paikallisilta.

Kuva: Flickr / Hollywood North

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0 (from 0 votes)

Plussat

  • Puuterikätkö, jossa kaikki olosuhteet ja säännöt kohdillaan
  • Myös rinteissä ja parkeissa monipuolisesti valinnanvaraa
  • Erilainen, mutta miellyttävä after ski -ilmapiiri

Miinukset

  • Rinteet hajanaisesti hiihtokeskusten alueella
  • Henkilökunta ei kaikkialla puhu englantia
  • Ei sovi vilkasta afteria etsiville