Riksgränsen - hiihtokeskus
  • Riksgränsen village
    Riksgränsen vuori
    Riksgränsen hotel
    Riksgränsen
    Riksgränsen hotel lobby
  • Riksgränsen restaurant Lappis
    Riksgränsen ravintola Lappis
    Riksgränsen
    Riksgränsen
    Riksgränsen
  • Riksgränsen kylä
    Riksgränsen offarit
    Riksgränsen laskettelija
    Riksgränsen rinteet
    Riksgränsen maisema

Riksgränsen – Hiihtoa keskiyön auringossa

Riksgränsen on maailman pohjoisin hiihtokeskus. Pitkän kaamosajan vuoksi se aukeaakin vasta helmikuun alkupuolella ja jatkaa hiihtokautta pitkälle toukokuuhun. Juhannukseksi hissit startataan uudelleen ja ainutlaatuisista keskiyön hiihdoista tulee totta.

Riksgränsen sijaitsee aivan Norjan rajan tuntumassa Kiirunan ja Narvikin välillä, Torniojärven rannalla. Tunturin huippu nousee yli 900 metriin ja korkeuseroa rinteille tulee vajaat 400 metriä. Riksgränsenissä on kuusi hissiä ja 16 rinnettä, jotka tarjoavat tukun haasteita.

Haasteita Riksgränsenissä

Hiihtokeskuksena Riksgränsen nauttii legendaarista mainetta. Todellisia haasteita ja itsensä ylittämistä janoavat laskijat törmäävät jossain vaiheessa tähän maailman luokan mittakaavassakin ainutlaatuiseen keskukseen kaukana pohjoisessa. 

Riksgränsenin rinnealue koostuu lähinnä punaisista rinteistä ja joukossa on vain muutama helpompi lasku. Riksgränsenin rinteistä eniten nauttiikin hyvä ja edistynyt laskija. Rinteet ovat vaihtelevia ja laskettavaa riittää kuitenkin myös lapsille ja aloittelijoille sopivassa suhteessa. Monipuolisuutta ja lisää rinteitä tarjoaa viereinen Björklidenin hiihtokeskus, jonka hissit ovat käytettävissä samalla yhteislipulla. 30 kilometrin välimatka taittuu helposti hissilipun lunastaneille ilmaisella kuljetuksella. 

Varsinainen syy vierailla Riksgränsenissa tai tuttavallisemmin Riksussa on kuitenkin sen tarjoamat mahdollisuudet rinteiden ulkopuolella. Hyvän sään ja lumitilanteen vallitessa mahdollisuudet offpiste-laskuun ovat erinomaiset. Monipuolista laskettavaa löytyy niin aivan rinteiden vierestä kuin myös hieman kauempaa.

Maastossa riittää runsaasti haasteita ja suositut offpisteet ovat helposti kaikkien laskijoiden ulottuvilla. Tunturin muodot, kalliot, pikkuiset kurut ja lumen muodostamat kaaret pistävät mielikuvituksen liikkeelle ja erilaisia jibbailupaikkoja on mielin määrin. Jos jossain kehittyy hyväksi laskijaksi niin Ruotsin Riksgränsenissä. 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Huonolla näkyvyydellä kannattaa olla tarkkana sen suhteen, missä rinne loppuu ja offarit alkavat. Ski patrolien työ on alueella arvossaan ja he pitävätkin huolta siitä että vaarallisimmat paikat on merkitty. Keskuksen viereisen 1 051 metrin korkuisen Nordalsfjäll-tunturin kivisellä etuseinällä lasketaan toukokuussa arvostettu pohjoismaiden mestaruuksia jakava Scandinavian Big Mountain Championships -vapaalaskukilpailu. Lumisateen jälkeen huippua kohti kiemurtelee äkkiä useiden ihmisten muodostama letka, sillä sen haasteet kiinnostavat laskijoita myös muina aikoina.

Muuta puuhaa aktiivisesti ulkoillen

Riksgränsenissä on lisäksi mahdollisuus myös moneen muuhun kivaan talviseen aktiviteettiin. 

Välipäivinä voi käydä ajamassa moottorikelkoilla tai koiravaljakolla, harrastaa jääkiipeilyä, käydä pilkillä tai maastohiihtää. Riksgränsen kerää kattavalla moottorikelkkareitistöllään suuren määrän kelkkailijoita kevätajoihin ja välillä voi bongata todella taitavia kuljettajia kisailemassa taidoissaan. 

Laskumahdollisuuksista kiinnostuneiden on hyvä tiedostaa, että alueen helihiihtomahdollisuudet ovat maailmanluokkaa. Läheiset tunturit ovat saavutettavissa helikopterin lisäksi myös lihasvoimin ja omaan tahtiin matkanteosta nauttien. Monipuolisia nousu- ja laskumahdollisuuksia läheltä löytyy myös Norjan puolen tuntureilta sekä Abiskon suunnalta.

Paikallinen hiihtokoulu järjestää lisäksi jatkuvasti offpiste –retkiä ja ohjattuja nousuja alueen parhaille huipuille.

Ravintolat, kaupat ja majoitus

Riksgränsenin majoitusvaihtoehdot olivat pitkään lähinnä hotellin eli Hotell Riksgränsenin, retkeilymajan ja leirintäalueen varassa. Nykyään valikoima kattaa edellisten lisäksi mökkejä ja erilaisia huoneistoja. Monipuolisuutta majoitusvaihtoehtoihin tuo myös Ruotsin viidenneksi parhaimmaksi hotelliksi valittu skilodge Meteorologen.

Myös alueen ravintola- ja kauppapalvelut ovat hieman kattavammat, muun muassa uuden ja vasta avatun ICA-supermarketin rakentamisen myötä.

Sesongin aikaan rinneravintoloita on useampia ja niiden terasseilta avautuvat maisemat ovat upeita. Hotellista löytyy myös pieni kylpylä sekä alueen paras after ski -baari Grönan, joka on auki iltapäivästä pikkutunneille.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.3/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +1 (from 1 vote)
Riksgränsen – Hiihtoa keskiyön auringossa, 8.3 out of 10 based on 3 ratings

Plussat

  • Takamaastot miellyttävät
  • Hiihdon lisäksi paljon oheistekemistä
  • Maailman pohjoisimman hiihtokeskuksen viehätys

Miinukset

  • Ei sovellu rinteiden puolesta aloittelijoille
  • Ravintolavalikoima yhä melko vaatimaton
  • Vain vähän merkittyjä rinteitä