Automatka, Kesä, lapset, Lapsiperhe matkustaa, lapsiperheet, Perhe matkustaa, Talvi

Automatkat lapsiperheessä

Julkaistu: 13.9.2019

Meidän perhe matkustaa usein autossa 8-11 tuntia, kun lounais Suomesta matkustamme kohti pohjoista. Lapsiperheessä se matkustaminen saattaa usein olla haaste. Nykyään on kuitenkin helppo keksiä tekemistä automatkalle.

Netflix, Viaplay, Yle areena, Ruutu, YouTube… Erilaisia videopalveluita löytyy nykyään todella paljon. Monesta palvelusta löytyy vielä katsottavaa aika paljon ilmaiseksi. Jos matkustajilla on käytössä tabletit, mutta ei sisäänrakennettua 4G verkkoyhteyttä, niin kännykästä voi luoda verkon ja yhdistää tabletin kännykän verkkoon. Näin saa nettiyhteyden toimimaan ja videot pyörimään tabletissakin. Jos lapsen puhelimessa ei ole rajatonta nettiyhteyttä, niin verkon voi luoda aikuisen kännykästä. Videoiden lisäksi erilaiset pelit tabletilla/kännykällä ovat helppoa ajanviihdettä.

Koko matkaa ei kuitenkaan haluaisi viettää niin, että lapsilla on nenä kiinni näytössä. Ja juuri sen vuoksi äänikirjat ovat todellinen löytö matkustaville perheille. Monet lapset keskittyvät ja jaksavat kuunnella äänikirjaa todella hyvin. Äänikirja palveluita löytyy nykyään todella paljon. Esimerkiksi; Storytel, bookbeat, nextory, adlibris, elisa kirja ja ellibs. Kaikki nämä palvelut ovat maksullisia. Melkein kaikista kylläkin löytyy ilmainen kokeilujakso. Palvelun voi yleensä ottaa käyttöön vain määräajaksi, jos ajattelee, että ei ole pidempiaikaista käyttöä äänikirjoille. Mahdollista on myös ostaa vain yksittäisten kirjojen kuunteluja. Eli pakko ei ole sitoutua mihinkään.
Ilmaisia palveluja löytyy myös. Yle areenan äänikirjastosta löytyy ilmaista kuunneltavaa. Samoin omasta kirjastosta saa lainattua äänikirjoja. Aika monella kirjastolla on käytössä ellibs e-kirjapalvelu.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

 

Meillä äänikirjat ovat nostaneet suosiotaan. Päiväsaikaan kun matkustamme, niin lapset mielellään kuuntelevat äänikirjoja. Jos lähdemme matkaan illalla ja matkustamme pääasiassa yöllä, niin äänikirja auttaa lapsia nukahtamaan autossa.
Perinteiset matkapelit ja korttipelit toimivat ainakin meillä edelleen myös hyvin. Näiden avulla saamme vähennettyä sitä ruutuaikaa lapsilta, vaikka matka kestäisikin useamman tunnin.

Äänikirjat ja erilaiset podcastit toimivat aikuisellekin todella hyvin. Jos matkustaminen ei suju pelkästään keskustelun ja musiikin kuuntelun kanssa, niin podcastit ovat todella hyvä vaihtoehto. Aikuiseen makuun löytyy podcasteja esimeriksi Yle Areenasta, Radioplaysta, Spotifysta ja Suplasta. Podcastien tarjonta on niin valtavaa, että niistä taatusti jokainen löytää mieleisensä.

Meidän matkat alkavat usein illalla ja pyrimme ajamaan yötä vasten, kun matkustamme pidemmän matkan. Muiden kanssamatkustajien nukahdettua yleensä kuuntelen podcasteja koko loppu matkan ajan. Kuuntelen mm. aamulypsyn uusintoja sekä erilaisia urheilu ja talous asioihin keskittyneitä podcasteja. Kun kuuntelet 5 podcastia peräkkäin ja sisältö on kiinnostavaa, niin pysyt hyvin hereillä sekä huomaat, että matkaa on tehty 6-7 tuntia todella sujuvasti. Yöllä kun ajaa, niin väsymys ei myöskään kiusaa, kun ajamisen lisäksi voi keskittyä itseään kiinnostavaan äänituotantoon.

Rohkeasti vaan kokeilemaan erilaisia digitaalisia palveluita mitä nykyään on tarjolla. Kokeilemalla helposti löytää sen itselle oikeanlaisen palvelun ja sisällön. Ainakin meille nämä palvelut ovat tuoneet melkoista helpotusta pidempiin automatkoihin.