Asusteet, Elämää ulkona, Harrastaminen, Harrastukset, lapsiperheet, Laskettelu, Lumilautailu, Talvi, Ulkoileminen, Vaatteet, Varusteet

Sää on pukeutumiskysymys

Julkaistu: 07.11.2019

Talvi tulee! On sitä taas odotettukin. Vuodenajat ovat Suomessa ehdottomasti rikkaus. Silti syksyn pimeydessä sitä talvea odottaa enemmän ja enemmän. Talveen kuuluu lumi ja kylmyys. Sää on kuitenkin pukeutumiskysymys. Tässä muutama vinkki lämpimään pukeutumiseen rinteeseen ja ulkoiluun.

*Tämä blogikirjoitus ei sisällä kaupallista yhteistyötä. Teksti perustuu kirjoittajan omiin kokemuksiin ja näkemyksiin.*

On syksyn kosteus ja tuuli tai talven kylmyys, niin oikeanlaisella pukeutumisella ulkona pärjää aina. Vaatteen sopivuuden ja toimivuuden lisäksi pitäisi kiinnittää huomioita sen laatuun, materiaaleihin sekä valmistukseen. Tässä ensin vinkkejä pukeutumiseen. Loppuosassa kerron tiivistetysti millaisia vaatteita pitäisi/kannattaisi ostaa ja miksi.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kerrospukeutumisen A B C

Pukeutuminen lähtee aluskerrastosta. Se pitää ihosi kuivana ja sinut lämpimänä. Syksyllä toimii hyvin ohut kerrasto. Talven ja kylmien säiden myötä kannattaa aluskerrastoksi vaihtaa selvästi paksumpi kerrasto. Esimerkiksi kotimaiselta North Outdoorilta löytyy eri paksuisia kerrastoja. Paksu Merinovilla kerrasto toimii aluskerrastona tai ohuen kerraston päällä välikerrastona. Hyvä vaihtoehto on laittaa ohuempi paita ja paksummat housut koska yläosaan laitetaan yleensä vielä välikerrasto. Merinovilla on ohut, kevyt ja lämmin materiaali ja siksi erinomainen alus- ja välikerrastoihin. Lisäksi merinovillassa on antibakteerisia ominaisuuksia ja siksi se pitää myös hajut vähissä. On tärkeää, että iho pysyy liikkuessa kuivana, niin kylmä ei pääse lähelle. Esimerkiksi puuvilla ei siirrä kosteutta iholta ja siksi sitä ei kannata pukea ihoa vasten.
Merinovilla toimii rinteessä todella hyvin, mutta jos suuntaat esim. ladulle hiihtämään tai pyöräilemään niin synteettisestä materiaalista valmistettu kerrasto voi toimia paremmin koska se siirtää kosteutta tehokkaammin. Usein kuitenkin Merinovilla on hyvä ratkaisu eri liikuntamuotoihin.
On tärkeää muistaa valita oikean kokoinen kerrasto. Aluskerraston pitää mennä mahdollisimman ihonmyötäisesti. Silloin lämmöneristys ja kosteudensiirtokyky ovat parhaimmillaan.

Kun aluskerrasto on oikeanlainen, niin seuraavaksi valitaan välikerrasto. Välikerraston tarkoituksena on eristää, eli pitää sinut lämpimänä. Välikerrasto laitetaan yleensä vain yläosaan ja alushousut ovat suoraan päällimmän kerroksen alla.
Välikerrastossa toimii hyvin villa, merinovilla tai fleece. Merinovilla on tässäkin kohtaa erittäin hyvä materiaali vaihtoehto. Se ei yleensä kutita, se hengittää ja on lämmin. Pitkän päivän jälkeen riittää, kun tuulettaa, niin merinovillaiset vaatteet ovat taas raikkaat ja käyttökunnossa.

Päällimmäiseksi kerrokseksi voi hyvin valita Gore Tex kuoritakin/-housut tai kevyesti topatun takin/housut. Kuoriasun tehtävä on pitää kosteus, lumi ja viima ulkopuolella. Silti sen pitää hengittää, että alusasu pysyy kuivana. Alus- ja välikerrastolla säädetään asustuksen lämpö ja ulommainen kerros eristää ja hengittää kosteuden pois. Jos hiihdät tai pyöräilet, niin ohut kuorikerros on ehdottomasti oikea ratkaisu. Laskettelijalla usein toimii myös kevyesti topattu laskettelutakki/-housut. Kuitenkin esimerkiksi Etelä-Suomen leudoissa talvikeleissä rinteessä usein toimii myös ohut kuorikerros todella hyvin. Housuissa voi olla toppausta, mutta yläosan lämmöntarvetta on helpointa säädellä alus- ja välikerraston avulla.

Näiden lisäksi pitää olla kunnossa myös sukat, käsineet, päähineet ja kaulurit. Hyvät ja lämpimät villasukat pitävät jalat lämpiminä ja kuivina kaikissa keleissä. Laskettelussa kannattaa aina pitää korkeavartisia sukkia jolloin saadaan varmistettua, että sukka riittää varmuudella koko monon korkeudelle asti. Aluskerraston lahje kannattaa jättää monon ulkopuolelle.
Hyvät ja lämpimät rukkaset pitävät kädet lämpimänä ja rinteessä viihtyy koko päivän.
Merinovillainen tuubihuivi pitää kaulan lämpimänä ja pään yli vedettäessä sen saa myös kypärän alle, jolloin se lämmittää kaulan alueen sekä pään ja korvat.

Yksi vinkki / suositus minkä annan on Dope kasvosuoja / lisähuppu. Huppu tulee kypärän päälle. Kylmällä tai kovalla tuulella tämä on ihan ehdoton varuste rinteeseen!
https://www.ridestore.fi/dope-kasvosuoja-cozy-hood-black-341888


Pukeutuminen tiivistetysti

Ihoa vasten ja välikerrastoksi hengittävää ja lämmintä materiaalia esim. merinovillaa. Ei kannata käyttää puuvillaa. Päällimmäiseksi kerrokseksi tuulen ja kosteuden kestävää materiaalia.
Muista myös kunnolliset hanskat, tuubihuivit / pipot sekä sukat. Pukeutumisessa suosi merinovillaa.


Vaatteiden kestävyys ja eettisyys

Kuluttaja tekee ostohetkellä monenlaisia valintoja vaatteiden suhteen. Halpa kertakäyttömuoti kuormittaa ympäristöä todella paljon. Tässä muutama asia mitä vaatteita ostaessa kannattaa miettiä

– Osta ajatonta ja kestävää

– Panosta laatuun ja osta vähän kalliimpi/laadukkaampi tuote. Se kestää kauemmin

– Osta mitä tarvitset

– Suosi luonnonmateriaaleja kuten villa, merinovilla, puuvilla ja bambu

– Oikein huollettuna ja pestynä laadukas vaate kestää.

Halvasta kertakäyttömuodista ja sen aiheuttamista ongelmista löytyy hyvä dokkari yleltä.
Stacey Dooley; totuus halpamuodista
https://areena.yle.fi/1-4604650

Nyt kuitenkin talvea kohti! Kohta rinteet aukeavat ja uusi kausi alkaa.
Talven pistää hyvin käyntiin Goexpo Winter messut 15-17.11 Helsingin messukeskuksessa. Sinne siis!

https://goexpowinter.messukeskus.com/