Road Trip

8 vinkkiä road tripin toteuttamiseen

Julkaistu: 11.10.2017

Toteutimme heinä-elokuussa road trip:n Eurooppaan. Mukaan pakkasimme avoimen mielen sekä muutaman maastopyörän, ja ajamaan lähdimme kohti tuntematonta. Tuntematonta siinä mielessä, ettemme olleet suunnitelleet reissua juuri lainkaan. Kokosin ajatuksiani automatkastamme Eurooppaan ja sen innoittamana kirjoitin muutaman vinkin road trip:a suunnitteleville.

Jos haluat pois suurkaupunkien sykkeestä, on road trip siihen oiva mahdollisuus. Tutustu pikkukyliin ja yövy niissä. Pienemmissä paikoissa tunnelma on aidompi ja rauhallisempi eivätkä kaikki vastaantulijat ole turisteja. Lentäen kuljettavilla reissuilla tulee helposti kierreltyä suuremmissa kaupungeissa, jolloin moni upea pikkukaupunki jää kokematta ja näkemys maasta jää suppeammaksi.

Vihanneskoju pienen maalaistien varrella

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Auringonlaskun hetki Etelä-Puolassa

Jos haluat nähdä enemmän, matkusta maltillisia kilometrimääriä. Road tripillä saattaa tulla herkästi ahmittua liikaa kilometrejä monen maan näkemisen toivossa. On ehkä kuitenkin järkevää paneutua kunnolla muutamaan maahan.

Jos olet herkkäuninen ja haluat pitää itsesi hereillä pidemmillä ajomatkoilla, bongaa vaikka hauskoja liikennemerkkejä. Eurooppa on pullollaan hassuja tai uskomattomia liikennemerkkejä. Tästä voi keksiä myös mukavan pikku puuhan perheen pienimmille, mikäli sellaisia sattuu takapenkillä matkaseurana olemaan.

Jos et jaksa kuunnella jatkuvasti puhetta radiosta, lataa mukaan hyvää musiikkia. Euroopan radiokanavia kuunnellessa on tullut huomattua heidän a) rakastavan keskustelemista, sillä puheosuuksia tuntuu olevan suurempi osuus radiohjelmasta kuin itse musiikkia b) rakastavan ”ikivihreitä hittejä”, niinä hetkinä kun radiosta sattuu kuulumaan musiikkia.

Pyörät ja iloinen mieli matkassa

Jos haluat pysyä hengissä, muista olla erityisen varovainen liikenteessä, etenkin kävelijän roolissa. Useimmat muistaa varmasti tämän 90-luvun lastenlaulurallatuksen, joka sopii kuin nenä päähän etenkin muutamasta Euroopan maasta ja sen liikennekulttuurista puhuttaessa. ”Valppain mielin muista sä aina vaaroja liikenteen… Muista aina liikenteessä monta vaaraa ompi eessä. Siksi valpas aina mieli. Se on turva verraton…”. Etenkin Baltianmaat ja Puola eivät välttämättä ole niitä liikenteen kannalta turvallisimpia maita koluta. Suurimmat liikenteen kauhut koimme jalankulkijana, vaikka autossakin sai jännittää.

En ehkä koskaan unohda sitä järjetöntä ajotyyliä kaupunkien kaduilla, ja jonka ansioista jouduimme todistamaan todella ikävän tapahtuman. Viaton skeittaripoika jäi kaahaavan puolalaiskuskin alle ikävin seurauksin. Tai siis emme tiedä todellisuudessa kuinka ikävin, mutta maassa poikarukka makasi auton ollessa tuhannen nuusana vieressä. Toivon kovasti, että tuo poika jäi henkiin ja saa rullailla vielä jatkossakin pitkin Varsovan katuja, mutta pahoin pelkään.

Toisaalta yöllä ajaessa sai huomata, kuinka kaikki kynnelle kykenevät hurjapäät nousivat oman kiiturinsa ohjaksiin. Silti peltipurkin sisäpuolella oleminen tuntui turvallisemmalta kuin kapeilla kaduilla käveleminen, kun vieressä kiisi autoja hurjaa ylinopeutta ajaen. Stay safe!

Jos haluat nähdä muutakin kuin turistikohteita, kysy neuvoa tai vinkkejä paikallisilta. Useissa matkaoppaissa ja vinkkilistoilla ei näy suinkaan kaikki hienot matkailumahdollisuudet. Sen perinteisen turistikohteen lisäksi voi löytää jonkin yhtä upean paikan ilman väkijoukkoa kyselemällä pienempien kaupunkien tai kylien asukeilta neuvoja.  Me saimme muutaman mukavan maastopyöräreitin tietoomme paikallisten avulla. He neuvoivat huomattavasti enemmän maastopyöräreittejä kuin paikallisista oppaista tai muista lähteistä löytyi.

Maalaismaisemaa Unkarissa

Pienessä kylässä Sloveniassa

Jos tahdot olla vastarannan kiiski tai erilainen, jätä mahdollisimman paljon suunnittelematta. Useimmat huutelevat suunnitelun tärkeydestä, mutta itse nautin äärettömästi vapaudesta ja fiiliksen mukaan menemisestä.

Emme suunnittelleet yöpymispaikkoja, koska emme halunneet suunnitella, missä tulisimme milloinkin olemaan. Kuljimme minne nokka osoitti ja mieli hamusi. Jos innostuimme jostakin paikasta, jäimme sinne pidemmäksi aikaa. Reissumme sijoittui heinäkuun puolenvälin ja elokuun alun tienoille. Emme siitä huolimatta kokeneet ongelmaksi majoitusten löytämistä. Mielestäni rahaa yöpymisiin kului sopiva summa. Kolmen viikon matkalla kahdelta hengeltä kului hieman yli 500€ majoituksiin, joten yöpymiset eivät nousseet ongelmaksi vaikka nukuimme lähes joka yö eri paikoissa. Monet Keski- ja Itä-Euroopan maista ovat suhteellisen edullisia.

Emme suunnitelleet myöskään reittiä. Kävimme keskusteluja kylläkin, missä maissa olisi mukava käydä, mutta tarkan reitin päätimme aina edellisenä iltana tai autoon astuessamme. Tämä takasi mahdollisuuden nähdä pieniä paikkoja paremmin ja käydä katsastamassa kivoja kohteita.

Kirkon tornin hieno valo piti tietysti ikuistaa!

Paikallisia herkkuja Brnossa

Jos haluat stressata vähemmän, varaa aikaa riittävästi. Etenkin liikenteessä kuluva aika on suomalaiselle oikeisiin ruuhkiin tottumattomalla utopiaa. Suurimpia kaupunkeja ohittaessa kannattaa tarkoin pohtia, mihin aikaan siirtonsa tekee, sillä liikenne on ruuhkaista ja yhtä kaupunkia saattaa joutua ohittamaan tuntitolkulla.

Tiet ovat usein ainoastaan pieneltä pätkältä moottoritietä. Usein ne ovat noin 70km/h kuljettavaa toisinaan parempaa ja toisinaan huonompaa asfalttitietä. Käytimme matkustaessamme jossakin päin Puolaa 300 kilometrin matkaan 6 tuntia. Laskeskelimme, että Suomessa ajaessamme olisimme olleet samassa ajassa Espoosta melkein Oulussa asti.

Ja ne tietyöt, joita tehdään joka ainoassa paikassa… Niistä ei varmaankaan tarvitse kertoa enempää.

-Janika

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *