Pyhä, Retkeily

Hetki, jolloin talvi astui syksyn varpaille – syysloma Pyhätunturilla

Julkaistu: 24.10.2017

Huttutunturilla matkalla Kapustalle

Viileä puhuri tuivertaa jo talven tuulia. Tunturien laet ovat alkaneet pukemaan ylleen valkoista paitaansa. Lammet ovat tehneet pintaansa ohuen hentoisen jään, joiden läpi voi katsella vielä viimeisen kerran pohjaan. Pohjaa pystyy ihailemaan paremmin kuin kesällä. Viimeiset vihreät lehdet sinnittelevät puiden oksilla kuin ihmeen kaupalla, sillä jo maahan pudonneet ovat jäähuurteen peittämiä. Luonnon tuoksut ovat kaikonneet, mutta ilma on raikas.

Kaikki tämä tapahtui aivan silmänräpäyksessä. Kun saavuin Pyhätunturille, oli vielä syksy. Ruskasta ei ollut enää tietoa, mutta ei talvestakaan voinut vielä puhua. Ensimmäisellä patikkaretkellä Kapustalle napostelin puolukoita suuhuni minkä talsimiseltani viitsin. Kyllähän niitä puolukoita edelleen on, mutta vain pienen hetken, sillä pakkanen ja lumi tekevät osansa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Sumuinen päivä Pyhätunturilla

Ensilumi Ukonhatun huipulla

Lammet jäässä

Talvi tekee tuloaan

Noitatunturin huipulla

”Toivoisin näkeväni sen hetken, kun lumi ensimmäisiä kertoja sataa taivaalta ja talvi tekee tuloaan”, haaveilin ääneen Valtsulle. Tämän hetken minä juurikin näin. Lunta tuprutti taivaalta isoina hiutaleina. Eihän se tokikaan jäänyt vielä joka paikassa maahan, mutta tunturin laelle ja sen rinteille lumi jäi. Seuraavat päivät alkoi hieman pakastaa ja lunta laskeutui silloin tällöin lisää vanhan lumen päälle.

Teimme yhden pidemmän vaelluksen sijaan monta pienempää päiväretkeä Huttutunturilta Kapustalle, Noitatunturille, Luoston puolen Rykimäkerolle ja muita kävelyreissuja Pyhätunturin seutumille. Näimme syksyn saatteleman kauniin aapasuon, metsämiehen ystävän – kuukkelin norkoamassa nuotiopaikalla eväitämme ja huumaavan Isokurun putouksineen.

Lyhyemmät 10-15 km pyrähdykset mökin lämmöstä tuntureille ja takaisin saunan kuumuuteen saivat aikaan sen, mitä syyslomalta oli haettu – totaalinen rentoutuminen luonnon äärellä ja kaiken normaalin kiireen unohtuminen. Metsä ja luonto tekivät tehtävänsä!

Eväshetki Oravalammella

Metsämiehen ystävä - kuukkeli

-Janika