Laskettelu, Suunnitelmat

Talven odottelua ja laskuleffoja

Julkaistu: 06.11.2018

Joka ikinen syksy tämä vimmattu himo valtaa mielen sopukat. Kuin huomaamatta se hiipii luokse ja iskee pahimpaan aikaan. Se ei kysele tai pyydä, vaan vaatimalla vaatii valkeisiin maisemiin huutaen pään sisällä:

”Pakko päästä lumille!”

Pystyn jo maistamaan Hanki Baarin omenaglögin tai Tsokan herkulliset vohvelit. Haistan paukkupakkasilta tutun savun hajun ja toisaalta viime vuoden Lofoottien matkalta tutuksi tulleen kuivatun Turskan. Kuulen mielessäni hiihtohissien kolahdukset, mutta myös ihanan hiljaisuuden takamaastoissa. Näen itseni laskemassa Japanin puuterilumilla ja tunnen kuinka valtavat lumihiutaleet putoilevat kasvoilleni. Olen valmis talveen!

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Viime aikoina katsotut laskuleffat eivät ole helpottaneet laskukauden alun odotusta. Enni Rukajärven ja Antti Autin tähdittämä Svalbard Unplugged nosti laskufiilikset kattoon Vapaalaskuiltamissa. Rami Hanafin huumorilla maustettu ja valokuvin, videoin sekä äänin höystetty esitys elokuvan teosta oli mielenkiintoinen pohjustus leffalle. Lyhytelokuvan upea kuvaus leikkauksineen, äänimaailma ja tunnelma yhdistävät laskemisen ja luonnon taidokkaasti.

Toinen vähintään yhtä mielenkiintoinen on Ape Majavan ja kumppaneiden Mission Mountain – paluu Patagoniaan -elokuvatrilogia. Vaikka elokuvan tehostekeinot eivät ole samaa luokkaa kuin Svalbardissa, on Etelä-Amerikan koluamattomat maisemat henkeä salpaavia ja retki itsessään kunnioitusta herättävä. Dokumenttihenkinen elokuvakokonaisuus kertoo herrojen selviytymisestä vaikeasti ennakoimattomalla reitillä Chilen ja Argentiinan rajalla oikukkaiden säiden armoilla. Elokuvassa esiintyvät paikalliset asukkaat ystävällisyys nostaa hymyn huulille.

Ilmeisesti tämän ajan laskuleffoissa tavoitellaan laskemisen lisäksi myös kokemuksia. Sekä Svalbard Unblugged:ssa että Mission Mountain:ssa luonnon armoilla oleminen ja sen kanssa sulassa sovussa eläminen nostetaan yhdeksi teemaksi.

Mitä muita laskuleffoja suosittelette?

Kuvia viime kaudelta:

Määrätietoinen katse vuorille

Andorran aurinko

Andorra - Arcalis

Tomas Mansen nauttii Pallaksen antimista.

Tauko Lofooteilla.

Näissä maisemissa kelpaa olla.

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *