Alpit, Laskettelu, Vapaalasku

Schladming – Itävallan rauhallisempi hiihtokeskus

Julkaistu: 12.3.2020

Vain vaivaisen sadan kilometrin päässä Mozartin kotikaupungista Salzburgista sijaitsee yksi Itävallan lukuisista hiihtoalueista, Schladming-Dachstein. Vaikka paikka ei ehkä yltä aivan parhaiden hiihtoalueiden kärkikymmenikköön tai ole ensimmäisenä mielessä Itävallan laskumahdollisuuksista puhuttaessa, on se varteenotettava kohde Itävaltaan matkaa suunnitteleville. Erityisesti Planai ja sen lähikeskukset tuntuvat yrittävän nostaa mainettaan ja pysyä mukana jatkuvassa kilpailussa. Planain viimeisin uudistus on ollut vastikään joulukuussa käyttöön vihitty kymmenhenkinen gondolihissi. Uusi hissi on ilmeisesti lisännyt kapasiteettia huimasti, eikä ainakaan hiihtolomailjan tarvinnut ala-asemalla jonotella.

Samalla Ski Amaden hissikortilla saa kattavan annoksen laskettavaa, ja keskuksista jopa neljä (Hauser Kaibling, Planai, Hochwursen ja Reiteraml) on yhdistetty toisiinsa hissein. Muihin keskuksiin on bussikuljetus, joka kuuluu hissilipun hintaan. Rinteet soveltuvat monentasoisille, mutta toki rinteiden pituus ja toisinaan kunto voi jännittää aivan aloittelijaa tai Suomen hyväkuntoisiin rinteisiin tottunutta.

Gipfelbahn – Hauser Kaibling

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Planai

Varsinainen vapaalaskupaikka Schladmingin seutu ei ole, mutta yllättäen siellä saa kelpo laskuja myös rinteiden ulkopuolella. Mutta kuten jokaisessa keskuksessa, myös Schladmingissa rinteiden vierustat lasketaan päivän aikana ruvelle. Samanlaista kilpailua hiihtoalueella laskulinjoista ei kuitenkaan ole, kuten muutamassa muussa Itävallan kohteessa. Jyrkimmät paikat aivan rinteiden tuntumassa on vielä alkuiltapäivästäkin laskematta. Lisäksi pienellä vaivalla ja nousukarvojen käytöllä saa melko helposti lisää laskettavaa ja puhtaita laskulinjoja. Yllätykseksi Dachsteinin jäätikön alapuolelta löytyy paljon turvallista rinteiden ulkopuolista laskettavaa. Edes edellispäivän sateet ja aurinkoinen sää eivät välttämättä vedä puoleensa kymmenittäin laskijoita ja temmellettävää riittää koko päiväksi. Toki sielläkin helpoimmat linjat viedään ensimmäisenä.

Dachstein

Laskulinja

Auringonpaistetta Dachsteinilla

Dachstein Sky Walk

Kun reisiä alkaa poltella ja lasku takkuaa, voi jalkoja mennä vetreyttämään kaupungin kaduille. Pikkuisesta kaupungista löytyy kaikki perinteiselle hiihtokeskukselle olennainen lukuisista putiikeista afteriin, mutta vielä mielenkiintoisempaa kaduilla kuljeskelun lomassa on ihastella kaupungin vanhoja rakennuksia ja ihmetellä sen historiallisia juuria. Varhaisimman ja edelleen olemassa olevan 1300-luvulla rakennetun muurin jäänteet ja kaupungin vanha portti muistuttavat eletystä ajasta, jolloin alueelta kaivettiin hopeaa ja muita metalleja. Myöhemmin kaivostoiminnan loputtua rautatiet taisivat pelastaa kaupungin, sillä se toi alueelle aluksi kesäturisteja ja 1900-luvun alkuvuosina kaupunkiin perustettiin talviurheiluyhdistys. Seitsemänsataa vuotta vanhan muurin lisäksi kaupungissa voi ihastella 1884 rakennettua raatihuonetta tai kahta kirkkoa.

Schladmingin keskusta-aluetta