Maastopyöräily, Pyöräily

Maastopyöräilyä Nurmijärvellä – Sääksjärven hurmaavat neulaspolut

Julkaistu: 15.5.2021

Toiset kaipaavat alamäkien tuomaa vauhtia bikeparkeissa ja toiset tykkäävät polkea luonnollisempia metsäreittejä. Nurmijärvellä Sääksjärven ympäristö neulaspolkuineen on mitä mainioin paikka jälkimmäisestä nauttiville, ja sopii erityisesti aloittelijoille. Haastetta reittiin saa lisäämällä sekä pituutta että vauhtia (alempana vinkki haastetta kaipaaville). Maastopyöräilyn lisäksi matkan varrella voi ihailla vanhoja rakennuksia ja upeita maisemia.

Lähdemme Sääksjärven uimarannan parkkipaikalta kiertämään järven ympäri myötäpäivään. Alkumatkasta saavumme graffitein koristellulle Kiljavan vanhalle vedenpuhdistamolle, joka innoittaa kaivamaan kameran esille ja ottamaan muutamia kuvia. Rouhean betonihökkelin lisäksi reitillä on muutama muukin käytöstä poistunut rakennus. Sääksjärven lounaispuolella pääsee ihailemaan upeaa 1900-luvun alkupuolella rakennettua ja sittemmin tyhjilleen jäänyttä jugend-tyylistä keuhkotautiparantolaa ja muita sen ympäristössä olleita rakennuksia. Parantolan sisätiloihin tekisi mieli päästä oitis kuljeksimaan.

Valtsu kurjaa reitin alkumetreillä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Nurmijärvellä upean vanhan graffitein koristellun betonirakennuksen vieressä.

Tekemämme lenkki mukailee jälki.fi -palvelusta löytyvää Sääksin kiertoa sillä erotuksella, että kokonaisuudessaan pituudeksi tulee noin 25 km. Teemme ainakin ylimääräisen kierroksen parantolan länsipuolella. Huom! Jälki.fi:n Sääksin kiertoon merkattua Koivuniemen luonnonsuojelualuetta ei saa kulkea pyörällä, joten huomiokaa se reittiä suunniteltaessa.

Sääksjärven pohjoispuolelta ajelemme kohti Vihtilammia ja jatkamme aina Matkunlammille saakka, jonka jälkeen palaamme takaisin kohti lähtöpistettä. Lisäkilometrejä kaipaavat voivat jatkaa vaikka Evoc-mtb:stä tutulla lenkillä. Seudun maastot ovat pääsääntöisesti helppoja ja nopeita neulaspolkuja ja vain muutamassa paikassa on kivisempiä osuuksia. Reitin yksi maisemallisista iloista on ajella aivan rantojen tuntumassa. 

Lenkin varrella on useampi lätäkkö, jonka vieressä pääsee polkemaan.

Kuusikujalla

Viimeisen kerran mieleni halajaa pysähtyä Matkunsuon kohdilla tallentamaan maiseman muutamalle kuvalle, mutta Valtsu haluaa jatkaa matkaa polun sivuun meitä odottamaan jääneiden koiranulkoiluttajien vuoksi. Kosteikko on hieno ilmestys, kun puut kylpevät suoraan vetisessä suossa. Matkunsuon itäpuolella Astrakanintien varressa on toinen mahdollinen parkkipaikka.

Maastopyöräilyn lisäksi alueella näyttää olevan paljon gravelille soveltuvaa polkua ja tietä. Ehkä seuraavalla kerralla pakkaamme  maastopyörien sijaan gravelit auton katolle.