Åre, Hiihtokeskukset, Rinneravintolat

Poikkeuksellisia ruokakokemuksia rinneravintoloissa (ravintolavinkkejä Åreen)

Julkaistu: 14.2.2015

Ennen kuin kerron miltä se itse laskeminen Åren rinteillä tuntui, teen huiman poikkeuksen yleisiin juttuaiheisiini puhumalla ruoasta. En nimittäin mitenkään voisi jättää mainitsematta Åren ruokatarjontaa, joka oli hyvin poikkeuksellista Suomen rinnekeskuksiin verrattuna sekä poikkeuksetta niin hyvää, että minunkin kaltaiseni ”antigastronomi” otti jokaisella ruokailulla (puuroaamiaista lukuunottamatta) kameran käteen ja räpsi muutaman semisuttuisen kuvan eteeni kiikutetuista annoksista. Pakko tosin myöntää, että asiaan vaikutti seurassani olleet kolme muuta bloggaria, joille ruokakuvaus näytti käyvän niin luonnostaan, että välillä tunsin itseni täysin outsideriksi istuessani lautaseni kanssa odottamassa että muutkin pääsisivät siihen itse asiaan eli syömiseen.

åregastronomyweek_3

Ruokapainoitteisen reissumme aikana Åressa oli meneillään Åre Gastronomy Week, joka järjestettiin nyt toista kertaa. Saimme hieman myös jutella tapahtuman järjestäjien kanssa ja olin todella innoissani siitä miten hyvällä yhteishengellä ja tekemisen ilolla nuo paikalliset tyypit olivat liikkeellä. Mainittakoon myös se seikka, että Åren 1500 päisestä asukasluvusta huolimatta paikalla pyöritetään lähes 70 ravintolaa! Ei siis mikään ihme, että ruokailulla on iso merkitys niin paikallisille kuin turisteille, joita yöpyy rinnekeskuksen läheisyydessä parhaimmillaan noin 50 000.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

åregastronomyweek_6

Ruokailuidemme teemana tuntui olevan kokeileminen ja omilta ruokamukavuusalueilta poistuminen. Tuo oli varsin hyvä idea, sillä noiden neljän päivän aikana minunkin tuli maistettua yhtä jos toista juttua, joita en ikimaailmassa muuten eteeni tilaisi. Näistä muutamia mainitakseni, aloitimme vierailumme Wersén:s Brasserie & Barin ostereilla, jonka jälkeen jatkoimme pöytään, jossa tilasin alkuruoaksi tartarpihvin! Siis minä, joka en pidä mistään merenelävistä kalaa lukuunottamatta ja tilaan pihvini poikkeuksetta hyvin kypsennettynä, en ikinä edes mediumina. Siitä huolimatta söin myös mustekalaa, joka oikeasti oli todella hyvää, eikä sellaista sitkeää pyyhekumia, jolta se on mielestäni aina ennen maistunut.

åregastronomyweek_1

åregastronomyweek_5

åregastronomyweek_8

åregastronomyweek_10

åregastronomyweek_9

åregastronomyweek_11

Kaikista parhain ruokakokemus koko reissun aikana olikin juuri tuo mustekalaa sisältänyt illallinen, joka tosin sisälsi niin paljon kaikkea muutakin, että syömisessä kesti yhteensä viisi tuntia! Kyseessä oli 15 ruokalajin fine dining-menu fun dining-tunnelmissa Ölbaren-nimisessä ravintolassa, jonka kokkeina toimivat kaksi paikallista naiskokkia. Teimme ruokailustamme vielä jännittävämpää pitämällä sinetöidyt menumme suljettuina koko ruokailun ajan. Arvuuttelimme ennen maistamista sekä maistamisen jälkeen mitä annos piti sisällään, antaen hostimme sen jälkeen kertoa totuuden. Aika monta juttua meni väärin, mutta kyllä makuhermomme sentään joitain juttuja osasi oikein arvata.

Pitemmittä puheitta, tässä ”hieman” kuvatunnelmia itse paikan päältä Ölbarenista:

ölbaren_åregastronomyweek_13

ölbaren_åregastronomyweek_12

ölbaren_åregastronomyweek_15

ölbaren_menu15_åregastronomyweek

ölbaren_åregastronomyweek_14

ölbaren_åregastronomyweek_16

ölbaren_åregastronomyweek_17

 Muina ruokailupaikkoinamme toimivat seuraavat paikat:

Vinbaren, samojen omistajien paikka kuin Ölbaren (josta tuo kaljanhimoisia turreja harhaanjohtava Ölbaren-nimikin juontuu), joka toimii hotelli Åregårdenin yhteydessä. Mahtavat pihvit omassa supermukavassa nurkkauksessa, jossa tuli myöskin vietettyä tunti jos toinen! Sunnuntain menulla olikin vain tämä yksi vaihtoehto, joka ei olisi voinut parempi olla, medium-pihveineen päivineen!

åregastronomyweek_23

åregastronomyweek_26

åregastronomyweek_25

åregastronomyweek_24

Buustamons Fjällgård, jonne suuntasimme lumilaudat alla lumimyrskyn läpi moottorikelkkojen perässä roikkuen! Paikalle pääseekin vain kyseisellä kyydillä tai muutoin ylämäkeen itsensä kikkailemalla. Buustamons vastaanotti meidät aivan mahtavalla saunantuoksuisella tunnelmalla, oman tislaamonsa (!) esittelyllä ja maistiaisilla (jotka tosin jäivät itseltäni alkoholittomana väliin) sekä maukkailla ja superkookkailla annoksilla. Itse söin burgeria, mutta koska kaatuilevana lautailijana en uskaltanut kantaa kameraa mukanani rinteessä, jäi tuon ruokapaikan kuvaaminen minulta väliin. Tästä ulkokuvasta onkin kiittäminen Inkaa, jonka blogista voikin käydä katsomassa kuvia ja lukaisemassa samasta paikasta vähän enemmän. Lopuksi saimme myös kahvimaistiaiset itse Johan & Nyströmiltä, joka aiheuttikin itsessäni hieman nolon helmiä sioille-fiiliksen, joka kulki mukanamme läpi reissun, sillä alkoholin lisäksi myös kahvi oli niin minun kuin reissukaverini ei kiitos-listalla.

åregastronomyweek_2

Toisena rinnepäivänä lounastimme hieman alempana VM-6-hissin juuressa sijaitsevassa Timmerstuganissa, joka pitää tällä hetkellä ykkössijaa parhaana after ski-mestana. Valkoessuiset tyypit tarjoilivat kunnon ruotsalaista ruokaa  tyypillisessä ski bar-ympäristössä, joka hissien suljettua kuuleman mukaan muuntautuu älyttömäksi bilepaikaksi, kansan tanssiessa pöydillä supermanien ja sumun keskellä. Ainoa huono puoli paikassa oli se, että väkeä oli liikkeellä niin paljon, että meidät melkeinpä tuupattiin pöydästä pois ruokailun päätteeksi toisten tullessa tilalle.

åregastronomyweek_18

åregastronomyweek_4

åregastronomyweek_19

åregastronomyweek_20

åregastronomyweek_22

åregastronomyweek_21

Ja jottei juttu venyisi ja paukkuisi äärettömyyksiin kulinääristen Åre-seikkailujen muodossa, viimeisenä nostan mukaan vieraillessamme vain neljä päivää vanhan, tyylikkään kreppiravintolan Crêperie & Login, jonka muikea kana-chevre-annos (ei kuvassa!) jätti vatsan kylläiseksi sopivasti kotimatkaa varten koko loppupäiväksi !

åregastronomyweek_29

åregastronomyweek_28

åregastronomyweek_30

åregastronomyweek_27

(Ruokaretket toteutettu yhteistyössä Visit Swedenin kanssa)

Avainsanat:
,

Kommentoi blogikirjoitusta

Päivitysilmoitus: Vinkkejä Åreen: kylpylöitä, herkuttelua ja after ski:tä – Friolandia SnowEdition

 • Annika sanoo:

  Oliko se siis laskumatka vai ruokamatka? 🙂 Tulee nälkä!

  Vastaa

  • eve sanoo:

   Heheh, no tais olla molempia yhtä paljon, mutta myrskyisen sään vuoksi ruokailut taisivat nousta vielä korkeampaan asemaan reissun aikana! 🙂 Mutta ehkäpä mä nyt voisin sanoa käyneeni ruokamatkalla, sillä olihan se sitäkin kun oltiin paikalla tosiaan sen Gastro-viikon aikaan…

   Vastaa

   eve
 • Niko76 sanoo:

  Näyttää ihan siltä, että Visit Swedenin reissulla ruoka-asiat olivat jälleen kohdillaan. 😉

  Vastaa

  Niko76
 • Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *