Haikkausta ja offaria, Oukku, Rinteessä

Ensilunta hiihtäjille, muttei laskijoille

Julkaistu: 04.11.2015

Nyt on pakko avata sanainen arkkuni ja kertoa mielipiteeni eräästä hyvinkin ajankohtaisesta asiasta ja asiasta, joka on kismittänyt jo useamman syksyn. Nimittäin säilölumen käytöstä Ounasvaaralla. Aihe on puhuttanut niin lounaskeskusteluissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Ja ymmärrän hyvin miksi.

Santasport on siis käsitykseni mukaan ostanut Ounasvaaran hiihtokeskukselta lunta, joka on kesän yli säilötty rinteessä suuren purukerroksen alla. Nyt kelien viilennyttyä on lumet kaivettu esiin ja Santasport tekee niistä Rovaniemelle 9km ensilumenlatu. Kaivurit ja lukuisat kuorma-autot kuskaavat lunta pitkin Ounasvaaraa, ja nyt jo saamme ihastella kauniin valkoista kaupunkilaisille ilmaista ensilumenlatua. Mikä ei siis mielestäni ole ollenkaan huono, päinvastoin, kaikki liikuntapaikat ovat enemmänkuin tervetulleita.

Mutta tässäpä se ristiriita mielestäni sitten herääkin. Eikö kuitenkin olisi tärkeää ja asiallista tarjota harrastusmahdollisuuksia muillekkin lumella liikkujille, kuin vain hiihtäjille. Ja nyt siis puhun nuorista ja meistä vähän vanhemmistakin, jotka jo kovin haluaisivat päästä haikkaamaan edes muutamaa reiliä, siihen saakka kunnes pakkaset paukkuu ja lumitykit tekevät lisää harrastuspaikkoja rinteeseen. Vaikkakin olihan meillä viime lauantaina Ounasvaaran ski pörssin yhteydessä reilisessarit oikealla lumella, aivan kuten oli luvattu ihan lehtimainoksissa saakka. Lunta vaan oli raaskittu laittaa lähtöön ja ländiin niin minimaalisen vähän, että heinät paistoi ja kura-asulle oli käyttöä. Ja toisen putken sivulle ei ollut lunta riittänyt ollenkaan, toivoa vain sopi, ettei sinne kukaan tipahtanut kesken reilitempun.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
reilisessarit 31.10.

reilisessarit 31.10.

Ja nyt lauantaista on kulunut muutamia päiviä, ei reileille ole enää mitään asiaa. Kuva puhukoon tässä kohtaa puolestani.

Oukun reilit 3.11.

Oukun reilit 3.11.

Ja mitä siihen säilölumeen tulee, niin sitä näyttää vielä olevan hyvän näköinen kasa jäljellä, mutta kovaa vauhtia sekin on siirtymässä kasvattamaan hiihtoladun paksuutta, jottei yksikään heinänkorsi pääsisi turmelemaan hiihtäjien suksienpohjia. Mutta eikö tästä lumikasasta voisi edes rekkakuormallista lahjoittaa meille alamäkeen hiihtäville? Siitä saisi jo useat kymmenet nuoret ja ´ei niin nuoret´ iloa ja liikkumispaikan siihen talventuloon saakka. Eikä varmasti tarvisi kuin kipata lumet rinteeseen, laskijat raksaa suorituspaikkansa mieleisikseen itse aivan varmasti. Ja jos oikein hurjaksi joku päättäjistä heittäytyisi, niin hommaisivat vielä samanlaisen pressun sinne lumen alle, mikä osassa hiihtoladunkin alla on, joka takaisi lumen säilymisen vieläkin varmemmin

Minä olen puhunut, ja toivon että joku tästä ottaisi onkeensa ja tekisi asialle jotain, vielä kun säilölunta siellä tarjolla olisi. Tai sitten vain odotetaan niitä pakkasia ja toivotaan, että hiihtäjät edes nauttivat omasta harrastuspaikastaan.

Suorituspaikkansa kullakin. Huomaa myös valaistus.

Suorituspaikkansa kullakin. Huomaa myös valaistus.

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *