Kamapörssi
Lumiset, Messut, Yleinen

Kamapörssi, SkiExpossa

Julkaistu: 05.11.2016

Lasketteluyhdistys Lumiset ry on perustettu vuonna 1977. Lumiset on ollut järjestämässä ensimmäisiä SkiExpo messuja ja luonut koko Kamapörssin näille messuille.

Itse olen istunut yhdistyksen hallituksessa useita vuosia 1990-luvulla ja toiminut matkanjohtajan 1990 – 2000 -luvuilla. Skiexpoon Lumisetin Kamapörssiin tulin ensimmäistä kertaa talkootöihin vuonna 1992. Kamapörssistä tuli moneksi kymmeneksi vuosiksi tietynlainen elämäntapa SkiExpo -messujen ajaksi. Siellä tapasi muita samanhenkisiä talkoolaisia ja toki näki muitakin ”rinne-elämän” tuttuja. Messujen talkooväestä on löytynyt hyviä laskukavereita ja ystäviä. Tänä vuonna olin pitkästä aikaan taas Kamapörssissä iloisena talkoolaisena.

Tarkempaa historiaa Lumisetin Kamapörssistä voi lukea Lumisetin sivuilta.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Kamapörssi on vuodesta toiseen ollut monen varsinkin perheellisten oiva paikka kierrättää pieneksi jääneet lasten laskettelu- ja lumilautavarusteet.  Samalla on pystynyt hankkimaan uudet tilalle. Samoin myös ns. virhehankinnat tai muutoin vanhat välineet on pystynyt myymään vaivattomasti sekä tekemään uusia löytöjä.

Miten Kamapörssi toimii?

Kamapörssiin voi kuka tahansa tuoda omia käytettyjä välineitä myyntiin, max 5 per/hlö. Myyntiin voi tuoda, niin alppi- ja telemarksuksia, lumilautoja, alppi- ja telemark monoja, lumilautakenkiä sekä kypäriä ja sauvoja sekä selkäpanssareita jne. Vaatteita tai ns. pehmeää tavaraa ei oteta vastaan. Myyntiin tuotavat välineet pitävät olla nykyaikaisia ja tottakai ehjiä eli niillä pitää pystyä laskemaan.

Kamapörssi_tavaran_vastaanottoTavaroiden vastaanotto. Kuva: Juha Mäkinen

Hinnoitteluvaihe on haastavin. Yllättävän monella ihmisellä on tunnesiteitä ja omia näkemyksiään välineitä kohtaan. Jokainen myyjä siis hinnoittelee omat tuotteensa, mutta apua saa myös ”henkilökunnalta”. Vaikeinta on ehkä ymmärtää, että osa välineistä on vaan jo vanhoja.. Varsinkin carving-, twintip- ja vapaalaskusuksien tulemisen myötä ns. vanhat pitkät ”lankut” ovat vain jo vanhanaikaisia, toki niillä voi vielä laskea nostelgisella laskutekniikalla, mutta myyntikanavat ovat aivan muut. Samoin 1980-luvulla suuressa suosiossa olleet takaaladattavat monot ovat vain jo historiaa. Hinnoittelussa huomaa kolme eri asiakasryhmää:

1. Tavarasta halutaan eroon ja laitetaan hinta sellaiseksi, että se menisi varmasti kaupan (lähinnä pieneksi jääneiden välineiden myyjät).

2. Hintatietoiset myyjät, joilla välineet ovat monesti hyvinkin uusia. Tietävät tuotteen tarkan hinnan ja sen jälleenmyyntiarvon.

3. Tunnesideihmiset, kun kolme vuotta sitten kauden alussa tuotteesta oli maksettu esim. 500€ ja eihän sillä ole laskettu kuin ”muutamia” kertoja. Niin, kyllähän siitä edelleen pitäisi saada 300€. Totuus monesti on, että tuote on vielä vanhempi ja esim. suksia tai lautaa ei ole koskaan huollettu ja pohja on aivan kuiva tai monot todella tuoksuvat ”sukkahielle” eli niitä ei ole paljoa kuivatettu laskupäivän päätteeksi..

Lumiset ottaa 15% välityspalkkion tai alle 10€ tuotteista vähintään 2€. Tuotteita voi tuoda myyntiin ainoastaan messuilla perjantaina ja lauantaina. Ostaa voi kaikkina messupäivinä.

Myytäviä tuotteitaVälineitä löytyy laidasta laitaa vapaalaskusuksista kisasuksiin jne. Kuva: Juha Mäkinen

Ostaminen. Asiakas toki ostaa tuotteita omien tarpeittensa ja mielihalujensa mukaan. Tinkimisvaraa ei ole. Henkilökunnalta saa apuja tuotteiden ostamiseen. Viime vuosina nouseva trendinä on näkynyt vapaalaskun suuri kiinnostus eli leveitä suksia randositeillä on ollut useita pareja myynnissä. Varsinkin monojen koot tuottavat haastetta ja tästä syystä aina kannattaa kokeilla monoja ja pitää niitä jalassa useita minuutteja. Monojen varsinainen käyttäjä kannattaa ihmeessä ottaa mukaan sovittamaan tulevaa laskujalkinetta. Useimmiten monojen koot ilmoitetaan sisäkengän senttimittoina, joka on taas aivan eri kuin normaalit eurooppalaiset kengänkoot. Lopulta kun sopiva tuote on löytynyt, ei muuta kuin kassalle!

Kassalla käy ainoastaan maksuvälineenä eurot eli käteinen raha. Miksi? Lumiset tekee ainoastaan kerran vuodessa talkooväen kanssa Kamapörssi -toimintaa, tietokoneohjelman ja maksujärjestelmän kehittämisen kustannukset  ovat olleet liian suuret, joten helpointa on ollut toimia mappien ja käteisen rahan kanssa.

Kamapörssi kassaKamapörssin kassalla käy vain käteinen raha. Kuva: Pauliina Laulajainen

Toinenkin varsin olennainen syy tähän on, että myyjät haluavat myymistä tuotteistaan rahat itsellensä heti. Helpointa on maksaa myyjälle myydyistä tuotteista käteisellä kuin kierrättää pankin kautta. Myyjät voivat tarkistaa isosta taulusta oman tuotteensa numeron, jos numero on ruksattu tuote on myyty ja rahat saa heti kassalta. Sunnuntaina myyjät pääsevät vastalipukkeella ilmaiseksi messuille noutamaan joko rahansa tai myymättä jääneet tuotteet. Jos tuotetta ei ole myyty, siitä ei peritä mitään kuluja.

Myydyt tuotteet KamapörssissäMyydyt taulusta näkee onko oma tuote mennyt kaupaksi.

Lumisetin Kamapörssi tarjoaa vielä varustenarikan, jonne voi uudet hankinnat jättää säilytykseen messujen ajaksi. Näin ei tarvitse kierrellä osastoilla suksien tai lumilaudan kanssa. Tämä lisäpalvelu helpottaa suunnattomasti messuista nauttimista.

KamanarikkaKamanarikka palvelee välineiden ostajia. Kuva: Juha Mäkinen

Mitä tulevaisuudessa? SkiExpo on viimeistä kertaa SkiExpo nimellä olevat messut. Ensi vuonna 2017 samaan aikaan onkin sitten GoExpoWinter, minne tulee sitten kaikki talvilajit mukaan. Saa nähdä mitä kaikkea ensi vuonna voikaan myydä ja kierrättää Lumisetin Kamapörssissä?

GoExpoWinter

Avainsanat:
, ,

Kommentoi blogikirjoitusta

Päivitysilmoitus: Viimeinen Skiexpo – tervetuloa Go Expo Winter! – Rinnepesue

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *