Hyppää sisältöön

Meribel-Mottaret ja muut 3 laaksoa – Maailman suurin hiihtoalue

Meribel sijaitsee Ranskan Tarentaisessa keskellä maailman suurinta yhtenäistä hiihtoaluetta. Yli 200 hissiä takaavat, että samaa rinnettä ei tarvitse laskea toista kertaa lomaviikon aikana jos ei halua.

Alue tunnetaan maailmalla Kolmena Laaksona, vaikka todellisuudessa alue koostuu neljästä laaksosta. Euroopan korkeimmalla sijaitsevan hiihtokeskuksen Val Thorensin (2300 m) kylästä kylästä nouseva kabiini vie Cime Caronin huipun kautta Orellen puolelle Mauriennen laaksoon.

Alueen offarit ovat mahtavia ja rinteet ruuhkattomia. Huonolla säällä näkyvyyden kanssa tosin voi olla ongelmia, sillä puustoa ei ole antamassa kontrastia.

Viihtyisä Meribel

Meribel sijaitsee Kolmen Laakson keskellä Mottaret’n kylän alapuolella. Molemmat kylät on rakennettu hiihtäjiä ajatellen ja hissiyhteydet toimivat loistavasti joka suuntaan. Meribel on kuin karamelli, sillä rakennukset ovat kauniita ja hienosti koristeltuja puukaiverruksineen. Lisäksi iltaelämä on eläväisempää kuin Mottaret’n kylässä.

Mottaret’n yläpuolella sijaitsee Mont Vallon, joka on lumisateen jälkeen laskijan taivas. Tosin vuoren yhden hissin avautumista saa usein odotella, sillä pistöörit haluavat varmistaa, ettei lumivyöryjä pääse tulemaan alas rinnettä.

Meribelistä pääsee eri alueille nopeasti ja nousun voi aloittaa aina Brides les Bainsista saakka, jos on liikkeellä autolla. Tällöin hissimatka Meribeliin kestää puoli tuntia. Ranskalaisten hiihtolomaviikoilla on tungosta ala-asemilla, mutta sen jälkeen hissiverkosto jakaa laskijat ympäri valtavaa aluetta. Mottaret on sijainniltaan todellisessa keskiössä ja suksille pääsee suoraan ovelta.

Lentokoneella Courcheveliin

Courchevel on jetsetin suosima näyttäytymispaikka helpohkoine rinteineen. Oma kiitorata takaa helposta matkustamisesta pitävien varakkaiden vuosittaiset lomamatkat. Laakson alueella onkin useita chalet’ita käytössä vain viikon verran vuodessa vauraan isäntäväen keskittyessä vuoroin rantalomailuun, purjehtimiseen tai lasketteluun.

Hintataso on Courchevelissa korkea ja ravintolassa kannattaa etukäteen tsekata hinnasto, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Suurimpien huoneistojen vuokrahinnat ovat tavalliselle kansalaiselle ihmetyksen aihe, mutta kokemuksena Courchevel on käymisen arvoinen, varsinkin aurinkoisella säällä.

Val Thorens on Euroopan katolla

Val Thorensin kylä on korkeutensa ansiosta lumivarmuuden huippu ja asuminen Euroopan korkeimmassa kylässä on oma kokemuksensa. Kylä sijaitsee koko alueen päätepisteessä, joten kannattaa pitää huoli, että ehtii palata päiväretkeltään omaan laaksoon. Sama pätee tietysti muihinkin kyliin.

Val Thorensissa lasketaan korkealla ja se kannattaa ensimmäisinä päivinä huomioida. Rinteet ovat vauhdikkaita ja leveitä ja hissiverkosto on hyvä ja yhteydet Meribeliin ja Courcheveliin toimivat, kunhan varaa siirtymisiin riittävästi aikaa.

Savoijin herkkuja

Rinneravintoloissa on tarjolla Savoijin herkkuja ja noutopöytien lounashinnat ovat kohtuullisia. Ranskassa kun ollaan, hintahaitari päivällisen suhteen on melkoinen, mutta ruokakin yleensä erinomaista. Ruokakaupoista voi tehdä todellisia löytöjä, mutta on selvää, että laakson markettien hinnat ovat huokeita Suomen tasoon verrattuna ja omatoimimatkaaja voi sekä säästää että saada laatua pöytään laaksovierailullaan.

Juustot ja viinit ovat erinomaisia, mutta kannattaa myös maistaa paikallista maalaismakkaraa. Jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa, sillä lomailu Kolmessa Laaksossa on iso elämys.

Plussat

  • Valtaisa hiihtoalue
  • Laaja hissiverkosto
  • Lumivarma

Miinukset

  • Hintataso
  • Suuret etäisyydet keskusten välillä
  • Ala-asemien ruuhkat helmikuussa

Toimituksen arviot

Aloittelijoille
Experteille
Harrastelijoille
Vapaalaskuun
Freestyleen / Parkkilaskemiseen
Perheille
After skihin ja yöelämään

Hiihtokeskukseen liittyvät artikkelit

Maailman paras paransi

Maailman suurimmat hiihtoalueet – TOP 5

Vuodesta 1997 asti järjestetty Hupellus Snowfestivals kerää yhteen opiskelijahenkiset laskettelijat ja lumilautailijat. Tiedossa on monipuolisesti laskemista, kisailua ja hauskaa yhdessäoloa.

Edullisesti Euroopan rinteille Hupelluksen mukana