Kanin ja Sella Nevea - hiihtokeskus
 • Kanin-Bovec_maisema
  Kanin-Bovec_laskettelija_terassi
  Kanin_sompahissi
  Kanin_rinne
  Kanin_maisema

Kanin ja Sella Nevea – Slovenian huippu

Italian Dolomiiteilta löytyy laskettelijoille maailmanluokan hiihtokeskuksia ja kansainvälisesti tunnettua laskumaastoa. Slovenian puolella Dolomiitit jatkuvat vähemmän tunnettuina Julisina Alppeina. Luonnon puolesta Julisilla Alpeilla on runsaasti lasketteluun hyvin soveltuvaa maastoa, mutta infrastruktuuri on slovenialaisissa hiihtokeskuksissa vielä valitettavan kehittymätöntä.

Eräs Julisten Alppien merkittävimmistä hiihtopaikoista on Slovenian ja Italian rajalla sijaitseva Kanin ja sen hiihtokylä Bovec. Ihmeteltävää vierailijalle riittää, sillä maisemat ovat kuin keskiaikaisesta sadusta.

Satumaisista maisemistaan huolimatta Kanin on eräs Slovenian suurimmista ja moderneimmista hiihtokeskuksista. Maa muistuttaa muutenkin puolen vuosisadan takaista vielä kehittymätöntä Itävaltaa, jossa kuljetaan keskellä satumaisten linnojen reunustamaa maaseutua.

Kanin on edelläkävijä rajat ylittävässä yhteistyössä

Kanin on Kranjska Goran, Vogelin ja Koblan ohella Slovenian merkittävimpiä hiihtoalueita. Kanin on myös maan ainoa hiihtokeskus, jossa hissit nousevat yli 2 000 metrin korkeuteen.

Vuodesta 2010 alkaen Kanin oli myös Slovenian ensimmäinen kahden maan alueella toimiva hiihtokeskus, kun hissiyhteys vuosikymmenten suunnittelun jälkeen vihdoin avattiin Italiaan ja Sella Neveaan. Nykyään yhdistetty alue on nimeltään Kanin – Sella Nevea ja kahden keskuksen koko maaston saa käyttöönsä yhdellä hissilipulla. Yli kuuden päivän lipuilla käyttöönsä saa lisäksi Italian puolelta läheisen Trbižin ja Itävallan puolelta Arnoldsteinin.

Kaninin merkityt rinteet ovat etupäässä lyhyitä ja helppoja sinisiä tai hieman pidempiä ja vauhdikkaampia punaisia laskuja. Alueella lasketaan siis selkeästi harrastajatasoisessa maastossa. Kokonaisuudessaan rinteistä pääsee nauttimaan helposti hyvillä perustaidoilla. Italian puoleinen Sella Nevea sopii rinteiltään vielä Kaniniakin paremmin aloittelijoille.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Hienoa ja haastavaa offarimaastoa tarjoaa Krnica

Harrastajatasoisissa rinteissä on laskettavaa päiväksi tai pariksi, mutta off-pisteillä alue laajenee kätevästi. Kaninin vuoret ovat rosoista kalkkikiveä, josta eroosio on aikojen saatossa muovannut yllättävän ja monipuolisen laskumaaston. Alemmilla rinteillä on runsaasti metsää, joten puiden keskelläkin pääsee laskemaan, kunhan lämpö ei ole sohjouttanut lumia kovin pahasti.

Kaninissa rinteille noustaan gondolihissillä, joka ei kuitenkaan vie huipulle saakka. Nousua voi halutessaan jatkaa väliasemien lukuisilla hisseillä aina 2 300 metriin ja yläasemalta on helppoa muodostaa oma offarireittinsä gondolihissin ensimmäiselle väliasemalle.

Huipulta voi suunnata myös Krnican hiihtoaluetta myöten takaisin alas kylään. Krnicassa sijaitsevat koko Kaninin ja Sella Nevean vaikeimmat offarimaastot ja alueelle on helppoa eksyä, joten oppaan värvääminen kannattaa ehdottomasti. Kaninin ylimmältä hissiasemalta on Prevalaa myöten myös hissiyhteys ja hiihtoreitti vuoren toisella puolella sijaitsevaan Sella Nevean hiihtokeskukseen.

Keskellä satumaista maaseutua

Bovecin hiihtokylä on viattoman ja sympaattisen tuntuinen paikka, jonka historiassa on myös synkempiä sävyjä. Alue on nimittäin toiminut kahden maailmansodan näyttämönä ja maaperään on aikanaan kaivettu useampiakin joukkohautoja. Myös luonto on koetellut kylän väkeä useilla vahvoilla maanjäristyksillä, joista voimakkain tapahtui vuonna 1976.

Bovecin asukkaisiin nämä vanhat surut ja onnettomuudet eivät kuitenkaan heijastu. Maaseudun slovenialaiset ovat iloisia, ystävällisiä ja kiinnostuneita vieraistaan. Ruoka ja juoma ovat edullisia ja annoskoko kylän ravintoloissa suorastaan massiivinen.

Vain yöelämä jättää toivomisen varaa. Bovec on todella hiljainen paikka, eikä after skitä ole nimeksikään. Oluella voi kuulumisia vaihtaa paikallisten asukkaiden tai muiden kansainvälisten laskijoiden kanssa ja onpa kylässä yökerhokin. Kylä vilkastuu viikonloppuisin hieman, mutta etenkin viikolla illat kannattaa käyttää suosiolla seuraavaan päivään palautumiseen. Italian puolella hiihtokylä on komeiden vanhojen kirkkojen koristama Tarvisio.

Yhteenveto alueesta

Kanin – Sella Nevea –kokonaisuus on Slovenian merkittävimpiä hiihtoalueita ja offarilaskemiseen etenkin hyvällä säällä hyvin soveltuva paikka. Muutkin voivat toki nauttia harrastajatasoisista rinteistä ja slovenialaisesta vieraanvaraisuudesta, mutta pidempää laskureissua varten kannattaa harkita jotakin suurempaa ja monipuolisempaa kohdetta. Kätevimmin Kaniniin pääsee lentämällä Ljubljanassa sijaitsevalle Jože Pucnikin kansainväliselle lentoasemalle, josta matkaa hiihtokeskukseen on vuokra-autolla enää noin tunnin verran.

Plussat

 • Slovenian parhaita ja merkittävimpiä keskuksia
 • Hyvä ja monipuolinen kohde taitaville offarilaskijoille
 • Ruuhkaton

Miinukset

 • Rinteissä tekeminen loppuu nopeasti
 • Ei kunnollista after skitä
 • Ei parkkia