Palandöken – Turkin laskettelukeskus mantereiden rajalla
Suomalaiset tuntevat Turkin lämmöstä ja rantalomista, mutta maan kylmemmillä alueilla on myös aivan toisenlaiset kasvot. Laskijaa kiinnostaa etenkin pohjoisen Erzurumin maakunnan vuoristoinen maasto sekä sieltä löytyvä maan suurin laskettelukeskus Palandöken.
Aasian mantereen puolella sijaitseva Erzurumin maakunta ja samanniminen kaupunki ovat yllättävän kylmiä paikkoja verrattuna odotuksiin, joita turistilla Turkkia kohtaan yleensä on. Koko vuoden keskilämpötila on vain kuusi astetta positiivisen puolella ja kylmimpinä kuukausina joulu-tammikuussa elohopea liikkuu Suomen talven lukemissa. Erzurum onkin koko Turkin kylmimpiä paikkoja.
Ankarat sääolosuhteet
Kun 25 pakkasasteeseen yhdistetään kovat ja hyytävät tuulet, alkaa tunnelma vuorilla olemaan todella epämukava. Onneksi säätila muuttuu tyypillisesti helmikuun aikana suopeammaksi ja Palandökenin hienoille rinteille sataneesta lumesta pystyy nauttimaan täysillä. Todella kuivan ilmaston ansiosta lumi pysyy tuoreena pidempään kuin monissa alppikohteissa.
Palandökenissä lasketellaan Ejder-vuorella (suom. Lohikäärme) ja parhaimmillaan huimassa 3 100 metrin korkeudessa. Korkeuseroakin kertyy merkityissä rinteissä lähes kilometrin verran ja niiden ulkopuolella vielä reilusti enemmän.
Lisäksi Ejder-vuoren maasto on huipulta hissien ala-asemille saakka täysin puutonta, joten omien jälkien piirtämiselle löytyy takuulla sopiva väli. Laskijoiden käytettävissä on myös Turkin kehittynein hiihtokeskusinfrastruktuuri, johon kuuluu monia nopeita tuolihissejä, sekä maan ainoa gondolihissi.
Palandöken on Turkin kehittynein laskettelukeskus
Aloittelijoille löytyy helppoa laskettavaa Polat –tuolihissin yläasemalta 2 175 metrin korkeudesta ja täysin erillään päähiihtoalueesta. Leveät siniset rinteet ovat hiihtokeskuksen valikoimassa kaikkein yleisimpiä, minkä vuoksi Erzurumin Palandöken soveltuukin hyvin harrastustaan aloitteleville rinnelaskijoille.
Ejder-huipun alla päähiihtoalueella on lisää helppoa sinistä laskettavaa, mutta myös jyrkemmät rinteet kuuluvat valikoimaan. Rinnekartassa punainen on yleisin väri, mutta suuri osa näistäkin osuuksista kallistuu helpomman nautiskelulaskettelun puolelle.
Palandöken tunnetaan Turkin parhaana lumilautailu- ja parkkilaskukohteena. Snow parkin obstaakkelivalikoimaan kuuluu hyppyreitä, reilejä ja half pipe, joiden lisäksi temppumaasto jatkuu offareilla loputtomana. Hiihtokeskuksen hisseistä valtaosa on joko tuoleja tai gondoleita, joten laudalla liikkuminen paikasta toiseen on alueella helppoa.
Lohikäärmevuoren upeat takamaastot
Palandökenin rinteillä on muutama mustalla värillä merkitty ”ihan toimiva” lasku, mutta sen todellinen vetonaula taitaville laskijoille ovat kuitenkin hienon puuterilumen täyttämät täysin puuttomat takamaastot. Huipulle kuljettavalta hissiltä voi haikata omin voimin vielä vähän korkeammalle, jolloin off-laskut alkavat lähes 3 200 metristä.
Ylhäältä liikkeelle lähtiessä vain mielikuvitus on rajana laskulinjaa valitessa – puuton maasto on avoin jokaiseen ilmansuuntaan ja paluumatkat keskukseen hoituvat hiihtäen, hisseillä tai takseilla. Palandökenin avoimet ja seikkailuun kutsuvat takamaastot saavat taitavien new school- ja offarilaskijoiden mielikuvituksen liikkeelle.
Avoin maasto tarkoittaa toisaalta myös kovia tuulia ja kovalla pakkaselle karaistuneinkin hiihtopummi pysyttelee mieluummin sisätiloissa hotellien puolella. Jotta matkaansa saisi mahdutettua mahdollisimman monta hyvää hiihtopäivää, kannattaa ajoittaa lomansa helmi- ja huhtikuun välille, jolloin sää kylmät tuulet rauhoittuvat eivätkä kahdenkymmenen asteen pakkaset kiusaa aivan jatkuvasti.
Vauhdikasta after skitä ja historiallinen kaupunki
Aivan hiihtokeskuksen tuntumassa on hyvätasoisia ja yllättävän vauhdikasta after skitä tarjoavia hotelleita, kuten Dedeman. Laskettelukeskuksen hotelleista löytyy meneviä alppityylisiä baareja, joissa saattaa törmätä monot jalassa pöydällä tanssiviin laskettelijoihin. Lieneekö asiaan vaikutusta sillä, että Palandöken on jo jonkin aikaa nauttinut suomalaisten, brittien ja venäläisten laskijoiden suurta suosiota. Hotelleista löytyy myös muutama disco.
Hiihtokeskuksen alueella riittää tekemistä vielä rinteiden sulkeuduttua, mutta myös seitsemän kilometrin päässä sijaitseva Erzurum on tutustumisen arvoinen paikka. Euroopan ja Aasian rajalla sijaitseva historiallinen kaupunki tarjoaa upeiden vanhojen rakennusten ohella lisää bilepaikkoja, shoppailua ja selkeästi alppikohteita matalamman hintatason. Hiihtokeskuksen ja kaupungin välillä on talviaikaan säännöllinen bussiyhteys.
Ei mikään rantaloma
Turkin Palandöken soveltuu erittäin hyvin aloittelijoiden rinnelaskuun ja upeiden offareiden tutkimiseen suksilla tai laudalla. Maa ei ole laskettelukohteen maineessa, mutta etenkin Ejder-vuoren huippukorkeutta ja laskettavaa korkeuseroa tarkasteltaessa on kyseessä maailmanluokan laskupaikka. Ainoastaan kauden alkupuolen ankarat sääolosuhteet voivat aiheuttaa vaikeuttaa nautiskelua.
Erzurumissa on oma lentokenttä, johon on päivittäin suoria lentoyhteyksiä Ankarasta ja Istanbulista. Perillä Erzurumin lentokentältä ajomatkaa Palandökenin hiihtokeskukseen jää enää kahdenkymmenen kilometrin verran ja kaupungista matka taittuu helposti bussilla. Suuremmat Suomesta liikennöidyt lentokentät, Ankara ja Istanbul, sijaitsevat molemmat yli kymmenen tunnin ajomatkan päässä hiihtokeskuksesta.
Artikkelin pääkuva: flickr / Clément Girardot (clemgirardot)
Plussat
- Upeat ja täysin avoimet takamaastot
- Vuori on maailmanluokan mitoissa
- Hyvät hissit miellyttävät lautailijoita ja aloittelijoita
Miinukset
- Turkki on loppuvuodesta kylmä!
- Merkityissä rinteissä vähän haastavia
- Perille päästäkseen on yhdisteltävä lentoja