Jämin laskettelurinne – Hiihtoa kauniissa Satakunnassa
Jämijärven kunta luontokeskuksineen sijaitsee Länsi-Suomen Satakunnassa. Kauniilta alueelta löytyy hyvät harrastusmahdollisuudet maastohiihtoon ja muihin talvilajeihin. Luontokeskuksessa on useana vuonna toiminut yksi laskettelurinne, joka ei ole avoinna talvella 2016/2017.
Jämi tarjoaa talvisin monipuolisesti tekemistä ja on suosittu kohde etenkin työmatkoille ja palaverien pitämiseen. Kesäisin alueella harrastetaan maastopyöräilyä ja patikointia. Paikallinen erikoisuus on 625 metriä pitkä hiihtotunneli, jossa maastohiihtoa voi harrastaa mihin vuodenaikaan tahansa ja säätilasta riippumatta.
Purjelento saapuu Suomeen
Jämin juuret ovat kuitenkin hiihdon ja laskettelun sijaan ilmailussa, ja etenkin purjelennossa. Saksalainen Deutscher Luftsportverein esitteli purjelennon 1930-luvun alkupuolella suomalaisille, minkä seurauksena Suomen Kuvalehti alkoi etsimään lajiin parhaiten soveltuvaa harrastuspaikkaa. Purjelennosta oli nimittäin tarkoitus leipoa olympialaji, ja etsinnän päätteeksi Jämi suurine harjuineen valittiin maan parhaaksi paikaksi purjelennon opetukselle.
Toinen maailmansota syttyi kuitenkin pian Euroopassa ja vuoden 1940 kesäolympialaiset jouduttiin perumaan. Maailman taas rauhoituttua ei purjelento kuulunut enää virallisiin olympialaislajeihin.
Jämi pysyi kuitenkin suomalaisen purjelennon kotipaikkana ja 2010-luvulle tultaessa keskuksessa järjestettävä ilmailutoiminta on laajentunut kattamaan monia muitakin lajeja. Etenkin kesäaikaan laskuvarjohyppääjät, riippu- ja varjoliitäjät sekä lennokkiharrastajat ovat Jämin maisemissa yleinen näky.
Jämin hiihtotunneli ja hyvät ladut
Hiihtäjät ja laskettelijat saapuivat Jämiin huomattavasti ilmailuharrastajia myöhemmin, vasta 1950-luvulla, jolloin keskus alkoi muutenkin kasvamaan. Kauniit harjumaisemat ja luonnonrauha houkuttelivat paikalle suuria määriä harrastajia ja nautiskelijoita, eikä kiinnostus ole niiltä ajoilta sittemmin laantunut.
Nykyään Jämiltä löytyy talvisin hiihtäjille vähän kaikkea. Alue on suosittu etenkin maastohiihtäjien keskuudessa, joita hyvä latuverkosto palveleekin. Jos sää ei suosi hiihtämistä luonnossa, voi suksia liikutella vuoden ympäri auki olevassa Jämin hiihtotunnelissa. Tunneli on 625 metriä pitkä, 8 metriä leveä, ja tarjoaa vaihtelevan latuprofiilin sekä 11 metrin korkeuseron. Tarjolla on sisätiloissa sekä perinteisen hiihtotyylin ladut, että vapaan hiihtotyylin kaista.
Yhden laskettelurinteen hiihtokeskus
Laskuharrastukseen Jämi tarjoaa yhden ainoan rinteen, joka on lumetettu ja valaistu. Profiililtaan helpohko rinne on 230 metriä pitkä ja sisältää 43 metrin suuruisen laskettavan korkeuseron. Laskettavaa ei siis ole kovin monipuolisesti, mutta se mitä Jämistä löytyy, on toteutettu ja hoidettu hyvin.
Rinteen läheisyydessä sijaitsee kota, jossa on mahdollisuus omien eväiden valmistamiseen ja nautiskeluun. Läheisestä Lumikahvilasta puolestaan voi ostaa kahvia, karkkeja virvokkeita ja lihapiirakkaa.
Kapula- ja sompahissin palvelemaan rinteeseen pääsee nousemaan alhaalta kätevästi, eivätkä yhden rinteen hiihtokeskuksen hinnatkaan päätä huimaa. Päivälippu Jämin laskettelukeskukseen maksaa 19 euroa, ja kausilipun saa 180 eurolla. Hiihdon ja laskettelun palveluita pyörittää paikallinen urheiluseura Jämin Jänne.
Monipuolisesti tekemistä
Hiihtokeskuksessa on myös runsaasti muita harrastusmahdollisuuksia. Kauniista luonnosta löytyy esimerkiksi moottorikelkkareittejä, lumisählyä, hiihtosuunnistusta, curlingia ja lumikenkäilyä. Myös snowgolfaukseen on mahdollisuudet, ja Jämi tarjoaakin tähän koko Suomen ainoan täysmittaisen harjumaastossa sijaitsevan 18-reikäisen radan. Kesäisin vierailija voi hyödyntää myös Jämin maauimalaa, ja tutustuminen paikallisiin poroihin ilahduttaa etenkin perheen pienimpiä.
Hyvät kokoustilat tekevät Jämistä suositun kohteen paikallisten yritysten kokous- ja virkistysmatkoille. Majoitusta on tarjolla sekä hotelleissa että vuokramökeissä tarpeen mukaan.
Jämi – Maastohiihtoon ja rentoutumiseen
Yhden laskettelurinteen Jämi ei ehkä ole kovin houkutteleva kohde kauempana asuville laskettelijoille. Maastohiihtoon sen tarjoamat harrastusmahdollisuudet ovat kuitenkin todella hyvät, mitä voimakas seuratoiminta sekä hiihtotunneli tukevatkin entisestään. Mikäli laskeminen ei ole lomalla välttämättä pääasia, löytyy Jämistä myös varsin kiinnostava kattaus muuta tekemistä.
Jämijärven keskustaan on luontokeskuksesta vain kymmenen minuutin ajomatka. Ikaalisista ja Kankaanpäältä ajomatkaa kertyy noin puoli tuntia, Tampereelta ja Porista runsas tunti ja pääkaupunkiseudulta reilut kolme tuntia.
Kaudella 2016/2017 laskettelurinne on suljettuna.
Kuva: flickr / Alexander Savin
Plussat
- Rinne lumetettu ja valaistu
- Maastohiihtoon hyvät mahdollisuudet
- Monipuolisesti "vähän kaikkea”
Miinukset
- Vain yksi laskettelurinne
- Ei snowparkia
- Ei jyrkkää laskumaastoa