Alpeilla, keskukset, Yleinen

Eka kerta Alpeilla – osa 2

Julkaistu: 13.1.2014

Jatkoa kirjoitukseeni ”Eka kerta Alpeilla – osa 1

Lasketteluun Bad Gasteinissa on rinteitä riittävästi, ja varsinkin alueen monipuolisuus antaa hiihtomatkailijalle paljon vaihtoehtoja. Alueella on valittavissa todella helposti jopa neljä erilaista keskusta (Sortgastein, Bad Gastein, Bad Hofgastein sekä Dorfgastein), joihin kaikkiin pääsee samalla hiihtobussilla sekä hissilipulla. Alueet sijaitsevat selkeästi eri korkeuksilla, joten eri sääoloille on aina olemassa joku vaihtoehto, jossa pääsee laskemaan vähintäänkin kohtuullisissa oloissa. Nuo neljä aluetta sijaitsevat siis melkeinä välittömässä läheisyydessä, ja niihin mennäkseen ei tarvitse muuta kuin hypätä hiihtobussiin. Koko Ski-Amade -alue onkin sitten todella paljon laajempi, ja myös tuolle alueelle käy sama hissilippu. Laskemista riittääkin sitten niin että riittää. Keskityn tässä artikkelissani noihin neljään lähimpään alueeseen, koska olen ehtinyt kahdella Bad Gasteinin reissullani käymään niiden ulkopuolella vain pari kertaa.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Olemme itse majoittuneet Bad Gasteinin alueelle, ja mahdollisimman lähelle Stubnerkogelin hissiasemaa, jolla pääsee nopeasti nimensä mukaisesti Stubnerkogelin huipulle asti 2251 metrin korkeuteen. Majoitusaikan etsiminen mahdollisimman läheltä pääkatua ja tuota hissiasemaa on yleisesti ottaen hyvä vinkki kaikille, jotka Bad Gasteinissa vierailevat. Kuten edellisessä jutussani jo mainitsin, kylässä kaduilla tallatessa nuo korkeuserot laittavat nimittäin helosti puuskuttamaan ja nostavat hien pintaan.

Stubnerkogelilla on lähinnä punaisia rinteitä, joissa on mukava laskea, mutta muutama jyrkempikin kohta löytyy. Suosittelen ensisijaisesti päivän aluksi lähtemään hissiasemalta kohti Angertalin laaksoa, eli kääntymään vasemmalle hissiasemalta. Rinteet kylään päin ovat hyvää laskettavaa rinteen puoliväliin, mutta loppuosa on lähinnä kylään laskeutumista varten. Kannattaa muuten varmistaa, että loppuosa rinteestä on todella avoinna kylään laskettaessa ja uskoa, jos toisin sanotaan. Lopuosa rinteestä oli meillä kerran niin pahasti jäässä ja hoitamattomana, että kadutti sen reitin valitseminen. Kylään pääsee mukavasti rinteen puolivälistä asemalta, vaikkapa rinneravintolassa käynnin jälkeen.

Jos suuntaat kohti Angertalin laaksoa, sinulla on mahdollisuutena valita myös superpitkä, mutta loppuosaltaan kohtuullisen tylsä reitti alas laaksoon, pituutta reitille tulee muistaakseni jotain 8,5 kilometriä yhteensä. Laaksosta on mahdollisuus nousta joko edelleen pois päin Shclossalmin huippua (2025m) tai sitten kohti Stubnerkogelia. Schlossalmin huipulta voit laskea myös Bad Hofgasteinin kylään, josta en osaa sen tarkemmin sanoa mitään muuta kuin että sieltä ainakin löytyy hiihtobussin pysäkki. Emme käyneet tässä kylässä sen enempää missään vaiheessa. Molemmilla huipuilla on ihan mukavasti laskettavaa, ja oikein hyviä rinteitä kaikenlaiseen makuun. Jyrkkiä rinteitä kaipaavan kannattaa laskea Stubnerkogelin puoleinen rinne mahdollisimman suoraa reittiä Angertalin laaksoa kohti. Siinä oli minulle ainakin turhan jyrkkiä kohtia, tosin oma laskutyylini on ”leppoisan nautiskeleva”.

Yksi jos toinenkin laskupäivä menee mukavasti Stubnekogelin ja Schlossalmin huippuja koluten, mutta jos ne alkavat näyttää jo turhankin tutuilta, tai keli Stubnerkogelilla ei miellytä, voit suunnata kohti Dorfgasteinia, joka sijaitsee 830m korkeudella. Siitä voit suunnata kohti Fulseckin (2033m) ja Kreuzkogelin (2027m) huippuja. Nämä huiput tarjoavat omasta mielestäni parhaat ja monipuolisimmat rinteet koko Gasteinin alueella. Dorfgasteinin alueella löytyy todella hyviä, pitkiä ja vaihtelevia rinteitä, joissa laskettelupäivä vierähtää helposti. Suosittelen siis joka tapauksessa käymään katsastamassa Dorfgasteinin tarjonnan.

Sportgasteinin alueelta (1590m) löytyy Kreuzkogelin huippu, joka on kaikista korkeimmalla tämän alueen huipuista, 2686 metrissä. Kumma kyllä, tuon huipun nimi on täsmälleen sama kuin Dorfgasteinin alueen toinen huippu. Sportissa kannattaa käydä heti kun sää näyttää aurinkoa. Täältä löytyy upeimmat carving -rinteet, ja käsittääkseni myös vapaalasku paikat (en ole sitä harrastanut, joten voin olla väärässäkin). Rinteitä ei ole kovin montaa, mutta maisemien ja mukavien, leveiden rinteiden vuoksi täällä käyminen kannattaa.

Stubnerkogelin vieressä on vielä yksi huippu, Graukogel (2492m), jossa emme ole käyneet kertaakaan jostain syystä. En siis osaa sanoa siitä mitään.

Alueella pystyy helposti tekemään omatoimisen hiihtosafarin. Lähtö Stubnerkogelin ala-asemalta, nousu huipulle – lasku Angertalin laaksoon, josta nousu Schlossalmille – lasku alas Bad Hofgasteiniin, josta hiihtobussilla alas Dorfgasteiniin – nousu hissillä Fulseckille, josta lasku Grossarlin laaksoon – sieltä taas nousu hissillä Kreutzkogelille. Paluun voi suorittaa laskemalla, tai sitten hiihtobussilla Dorfgasteinista. Grossarlista pääsee eteenpäinkin, mutta ei samalla bussilla. Olimme pakettimatkalla kun teimme pidemmän päiväretken, joten en valitettavasti osaa neuvoa tarkemmin miten pääset eteenpäin tästä, mutta esim. STS Alppimatkat järjestää tälläisiä ski safareja, ja niihin pääsee käsitykseni mukaan jollain hinnalla vaikka et olisikaan heidän matkallaan, jos vaan tilaa riittää. Käy kysymässä, heidän toimistonsa on aivan Stubnerkogelin ala-aseman vieressä.

Hissijonot – tammikuussa eivät olleet missään vaiheessa onglema. Mihinkään hissiin ei tarvinnut jonotella pitkästymiseen asti. Homma toimii todella sujuvasti, ja alueella on hissejä todella paljon. Voit siis laskea seuraavalle mieleisellesi hissille, jos jono näyttää liian pitkältä.

Rinneravintolat – sopiva määrä erittäin viihtyisiä ja kohtuuhintaisia paikkoja. Täällä ei rinteessä pääse pahasti köyhtymään. Suosittelen rinnepäivän lounaaksi Fritatensuppea, joka näyttää vähän kummalliselta (lettusiivuja lihaliemessä), mutta sämpylän kanssa erittäin hyvä eväs rinteessä ja maksaa muutaman euron. Schnitzeliä ja olutta en itse pysty lounaalla nauttimaan, koska sen jälkeen laskeminen ei enää ole oikein mukavaa täydellä vatsalla. Päivän päätteeksi suosittelen jättämään kylään laskun kokonaan, ja pysähtymään rinteen puolivälin hissiaseman viereisissä rinneravintoloissa parille oluelle ja jägerille. Sen jälkeen sukset kainaloon, ja gondolilla alas kylään. Varsinkin Dofrgasteinissa tälläinen ravintola terasseineen on tosi sopivasti hissiaseman vieressä, suosittelen.

Linkkejä:

Gasteinin alueen rinnekartta

Koko SkiAmade -alueen kartta

Tietoa alueen palveluista yleisesti

Ehkä tässä on vielä aineksia kolmanteenkin osaan. Palataan taas astialle, ja kommentoikaa kirjoitusta jos siltä tuntuu.

Kommentoi blogikirjoitusta

  • ja55e sanoo:

    Kiitoksia, kävimme STS:n yhden päivän hiihtosafarilla Flachaussa asti Bad Gasteinista. Oli hieno reissu, mutta vaatii kyllä hyvät kuljetusjärjestelyt jos aikoo niin pitkälle laskettelemalla mennä. Olen kuullut Flachauta kehuttavan, joten hyvä reissu varmasti tiedossa.

  • sarihoo sanoo:

    Hyvä artikkeli! Harmi, että meidän perhe ehti juuri valitsemaan majoituksen ja se sijoittui Ski Amaden toiselle laidalle eli Flachauhun. Olisi pitänyt lukea tämä artikkelisi ensin 🙂 Ja joo kolmas osa tekstiä vaan kehiin.

  • Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *