Muu matkustelu, Yleinen

Kaupunkiloma Wienissä ja Bratislavassa

Julkaistu: 23.6.2014

Olimme vaimoni kanssa kesäkuussa 2014 Wienissä amerikkalaisen jalkapallon miesten EM-kisoissa. Matkan kesto oli euroopan kaupunkilomiin minusta aika sopiva torstaista sunnuntaihin, jolloin hotellissa yöpymisiä tulee 3 kpl, mutta parhaimmillaan käytettävissä on 5 lähes täyttä päivää kohteessa.

Wien on Itävallan pääkaupunki, jossa on Wikipedian mukaan n. 1,7 miljoonaa asukasta (koko metropoliaulueella n. 2,4 miljoonaa). Kaupungissa on ainakin kulttuurista ja museoista pitäville paljon nähtävää ja runsaasti shoppailumahdollisuuksia (pieni matkaopas Wieniin). Yllä olevista vaihtoehdoista oikein mikään ei meitä kumpaakaan sytytä, joten keskityimme lähinnä siihen, miksi menimme kaupunkiin, eli jenkkifudiksen seuraamiseen.

Wienin metrokartta

Siitä huolimatta, että kyseessä on miljoonakaupunki, ainakin minusta Wienissä on kiva liikkua ja esim. hotellin löytää aina kohtuuhinnalla kunhan on valmis majoittumaan hieman keskustan ulkopuolelle. Olemme nyt olleet kaupungissa kaksi kertaa, ja molemmilla kerroilla olemme majoittuneet ulomman kehätien, Lerchenfelder Gurtelin lähistölle. Alue näyttää olevan kartalla kaukana keskustasta, mutta Wienin erinomaisen julkisen liikenteen ansiosta mihinkään ei ole pitkä matka metrolla tai raitiovaunulla. Kuten kaupunkilomien ”vanha viidakon sananlasku” kuuluu, että varaa majoituspaikka metroaseman läheisyydestä, pitää hyvin paikkansa Wienissä. Matkalippu, jolla voi matkustaa vapaasti kaikilla kulkuvälineillä maksaa 24h n. 7€ / 48h n 12.40€ / 72h n 15.40€, joten se kannattaa ehdottomasti hankkia. Matkalippuja saa ostaa jokaiselta asemalta automaateista.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla
Fritatensuppe on hyvä välipala sekä kaupungissa, että rinteessä

Fritatensuppe, hyvä välipala sekä kaupungissa että rinteessä

Jos sitten haluat käydä katsomassa nähtävyyksiä, museoita jne. kannattaa tutustua Vienna card -kortin etuihin ja alennuksiin. Sen saa joko 48 tai 72 tunniksi ja sen hinta on 18.90€ / 21.90€ ja sen etuna paikallisliikennekorttiin on alennukset n. 200 eri paikasta Wienissä. Wienissä on varmasti monta näkemisen arvoista paikkaa ja niistä löytyy tietoa jokaiselta googlella löytyvältä matkasivustolta. Minun mielestäni yksi parhaista on Prater Park -huvipuisto, jossa on laaja valikoima huvipuistolaitteita ja jopa pari sellaista, joita en ole muualla nähnyt. Jos olet huvipuistojen ystävä, käy Praterissa kokeilemassa ainakin hurjinta laitetta, jossa itse olen koskaan ollut, nimittäin Black Mambaa (ks. video Youtubessa). Prateriin voi ostaa lipun, johon saa ladattua käteistä ja jolla saa sitten 10% alennuksen laitteista, tai sitten maksaa suoraan laitteisiin erikseen. Black Mambaan maksaa esim. 5€ ja voin luvata, että se on hintansa arvoinen. Tutustumisen arvoisia ja minulle entuudestaan tuntemattomia laitteita ovat myös Ejection seat, (jota oma kantti ei ole vielä kestänyt kokeilla) ja vauhdikkaat, mutta mukavat kyydit antava Tornado. Vuoristoradat ja muut laitteet ovat tuttuja, jos olet Suomessa kaikki huvipuistot kiertänyt konkari. Praterissa on myös ihan muuten vaan kiva kävellä ja käydä vaikka syömässä jotain pientä. Sen tunnelma on aikuisempi kuin huvipuistoissa meillä kotimaassa. Alueella on myös paikallinen Madame Tussaud´s -vahamuseo.

Prater Park illalla

Bratislava

Wienistä pääsee myös naapurimaihin (Unkari, Tsekki ja Slovakia) todella kätevästi ja edullisesti junalla. Me kävimme Slovakian Bratislavassa, jonne on n. tunnin matka ja lippu, joka sisältää myös Bratislavan paikallisliikenteen, maksaa 15 euroa / henkilö. Bratislavassa on kiva kierrellä päivän verran vanhan kaupungin antimista nauttien (esim. iso olut maksaa 100m päässä keskustorilta 1.89 eur) ja palata illalla takaisin Wieniin. Toki pidempikin oleskelu onnistuu, ostamasi lippu on nimittäin voimassa maksimissaan 4 vuorokautta, joten kiirettä ei pois ole. Ole kuitenkin tarkkana palatessasi! Juna menee nimittäin Slovakiaan päin suoraan oikeaan paikkaan, mutta pois tullessasi joudut kerran vaihtamaan junaa. Tuo vaihtopaikka ei ole kovin selkeästi mihinkään merkitty ja tuntuu siltä, että tässä oli hieman itäblokkimaista sekoiluakin pelissä. Asema ei nimittäin ollutkaan ensimmäinen stoppi kuten piti, vaan toinen. Mitään asemaa tuossa vaihtopaikalla ei myöskään ollut, joten kannattaa varmistaa asia konduktööriltä tai joltain muulta kuin turistilta (jotka on kaikki ihan yhtä pihalla) junassa. Käynti Bratislavassa on kuitenkin varmasti hintansa arvoinen.

Bratislavan kaduilta

EM-kisat

Amerikkalaisen jalkapallon EM-kisat oli jaettu alkuotteluiden osalta kahteen Itävallan kaupunkiin, Graziin ja St. Pöteniin. Suomi pelasi alkusarjan ottelussa St. Pöltenissä Saksan ja Ruotsin kanssa kun taas isäntämaa Itävalta, Tanska ja Ranska ottivat mittaa toisistaan Grazissa. Alkusarjan otteluiden jälkeen joukkueet siirtyivät pelaamaan Wieniin, ja neljä parasta pääsivät finaalipäivänä upealle, 51 000 katsojaa vetävälle Ernst Happel Stadionille (jolla on muuten ihan oma metropysäkkinsä). Suomi hävisi alkusarjassa ensin Saksalle selvästi numeroin 47-7, mutta varmisti pronssiottelupaikan tiukassa matsissa rakasta vihollista Ruotsia vastaan voittaen ottelun 16-13. Finaalista oli tulossa suorastaan upea spektaakkeli ja varmasti juuri se ottelupari, jota järjestäjät oliva toivoneetkin, nimittäin siinä kohtasivat isäntämaa Itävälta ja hallitseva euroopan mestari Saksa.

Finaalissa oli 27 000 katsojaa

Suomen kohdatessa pronssiottelussa Ranskan, pelissä oli tarjolla voittajalle myös MM-kisapaikka 2015 Ruotsissa pelattaviin kisoihin. Valitettavasti ottelun ennakkosuosikki, edellisten kisojen hopeamitalisti Ranska oli Suomea vahvempi numeroin 21-35. Suomen pronssimitali ja siis MM-kisapaikka jäi tällä kertaa haaveeksi. Suomi on muuten edelleen menestynein maa lajin EM-mitaleissa laskettuna, sillä on 5 kultaa (-85, -93, -95, -97, ja -00), 4 hopeaa (-83, -89, -91, ja -01), sekä 2 pronssia (-87 ja -05).

Fanivarusteet kunnossa

Loppuottelun tunnelma oli sitten jotain aivan uskomatonta. On niin erilaista istua suomalaisessa urheilukatsomossa verrattuna Keski-Eurooppalaiseen. Vaikka et erityisemmin välittäisi mistään joukkueurheilulajista, mutta matkailet Keski-Euroopassa, käy ihmeessä katsomassa paikan päällä vaikka jalkapalloa tai vaikkapa sitten tutustumassa amerikkalaiseen jalkapalloon yhden ottelun verran. Lupaan, että se on kokemuksena sen arvoista. Liputkaan eivät yleensä ole turhan kalliita. Näissä kisoissa finaalipäivän kahteen otteluun hyville paikoille liput maksoivat yhteensä 40 euroa /hlö. Kokemattomalle kävijälle tiedoksi, että juomat tuodaan (toki itse) myyntipisteeltä omalle paikalle, joten siellä ei tuntuisi olevan mitään aidattuja istuskelualueita kuten meillä yleensä. Vielä rahan arvoinen vinkki: kun haet ensimmäisen juomasi, maksat sisällön lisäksi mukista pantin (1 euro). Kun menet hakemaan seuraavaa, ota muki mukaan, silloin maksat vain sisällöstä. Palauta muki matsin jälkeen niin saat pantin takaisin. Katsomoissa näkee usein ihmisiä, jotka kävelevät mukitornin kanssa hakemaan olutta – älä siis jätä omaa mukiasi mihinkään lojumaan, se on rahan arvoinen ja joku kerää sen pois.

Finaalissa kannustettiin isäntämaa Itävaltaa

Finaalissa Saksa piti kuin pitkin pintansa, se voitti Itävallan 2. jatkoajalla numeroin 30-27. Koko ottelun ajan katsomossa oli aivan uskomaton tunnelma ja kotikatsomo todella kannattaa omiaan, mutta osaa myös arvostaa muita hyviä suorituksia kentällä. Jenkkifudikseen kuuluu myös vastustajan hyökkäyksen häiritseminen heidän aloittaessaan hyökkäyspeliään, joten katsomossa meteli on näissä matseissa lähes jatkuvaa. En nähnyt stadionilla tai sen ulkopuolella minkäänlaisia järjestyshäiriöitä ja jopa lähes 30 000 ihmisen poistuminen stadionilta sujui erittäin hyvässä järjestyksessä. Tunnelmaa siis riittää ja mm. Suomen pelatessa pronssiottelussa Itävallan kannattajat olivat meidän puolellamme, se ei kuitenkaan ihan riittänyt tällä kertaa.

Jos haluat lukea lisää, löydät Wieniä ja toki muitakin vierailemiani kaupunkeja koskevia hotelli- ja ravintola-arvostelujani Tripadvisorista

Jenkkifudista ja kaupunkilomaa Wienissä ja Bratislavassa.