keskukset, lappi, laskettelu, suomessa

Levillä laskettelemassa

Julkaistu: 18.10.2015

Tämä reissuhan tehtiin jo melkein vuosi sitten ja tämä kirjoitus on sen aikaa seisonut osittain tietokoneellani ja osittain kypsynyt pääkopassa. Nyt kun laskettelukauden alku alkaa olemaan taas ajankohtaista, kaikki tässä olevat asiat pätevät varmasti vieläkin. Tässä siis vihdoin 3. osa viime vuotisesta Levin reissusta. Ja niinhän sitä sanotaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Laskettelu ja Levi

Kun kerran Leville mentiin, niin tottahan toki siellä myös lasketeltiin. Olimme paikalla aivan erinomaiseen aikaan, nimittäin rinteet oli jo pitkälti avattu, mutta suurin turistimassa loisti vielä poissaolollaan. Pääsimme siis ihan mielettömän hyväkuntoisiin rinteisiin ja hisseihin kokonaan ilman jonotusta. En ole kovin aktiivisesti viime vuosina lasketellut Suomessa, mutta olen käynyt muutaman kerran Alpeilla ja toisaalta kerran Ylläksellä, joten vertailu täytyy suorittaa niiden kesken. Alppeja ja Lapin hiihtokeskuksia ei oikein voi verrata mitenkään keskenään, joten vertailukohdaksi jää lähinnä Ylläs, joka on Levin naapuritunturi, n. 50 km päässä Leviltä.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Levin 43 rinteestä 16 ja 27 hissistä 19 oli avattuna, joten vielä jäi paljon näkemistä ja laskemista seuraavallekin kerralle. Sään suhteen meillä oli tuuria, sillä pakkanen ei kohonnut yli -8 asteen missään vaiheessa. Tätä kirjoittaessani säätila näyttää -28 asteen pakkasta, joka kyllä vähentää varmasti kovimmankin harrastajan laskuhaluja kummasti. Jälkikäteen ajateltuna, huomasimme viimeisenä iltana rinteessä ollessamme selvän muutoksen kylmempään ja vaikka lämpömittari ei näyttänytkään kovempaa pakkasta, taisi tuulen suunta kuitenkin muuttua, koska sää muuttui selvästi kylmemmän tuntuiseksi.

Levillä rinnealueet on jaettu siten, että osa on nimetty ilmansuuntien mukaan ja osa taas ihan eri tavalla. Alueista Eturinteet ovat lähimpänä Levi keskusta ja Hullua Poroa, Gondoli Word Cup löytyy lyhyen ajomatkan päästä, Gondolirinteiden alueen vierestä löytyy Snow Park ja lisäksi Koillis-. Itä ja kokonaan uusi alue, Etelärinteet.

 

Eturinteet

Lähimpänä Levi keskusta, hisseinä toimivat 6-paikkainen tuolihissi ja pari kappaletta ankkurihissejä toisella reunalla. Eturinne on erittäin leveä rinnealue, jossa saa oikein hyvät vauhdit ja mukavan leveät laskulinjat halutessaan. Rinnealueen vasemmassa reunassa on Street, josta löytyy hyppyrit vaativampaankin makuun, itse en edes uskaltanut ajatella hyppääväni niistä. Alueella on lisäksi lastenmaa sekä parkkialueen vieressä mattohissi ja erittäin loiva rinne aloittelijoille ja hiihtokoulun käyttöön. Kummallisin juttu eturinteillä on Levi Express –gondoli, joka on etanan hidas ja kulkee pelkästään hieman rinteen puolivälin yläpuolella olevalle hotellille. Jonotimme kerran tuota hissiä, mutta se oli niin tuskallisen hidas, että päädyimme kuitenkin menemään ylös asti tuolihissillä. Jos haluat mennä eturinteiden kautta Gondolille, nouse äärimmäisenä vasemmalla olevalla ankkurilla ylös asti ja laske sinisiä 14.3 ja 6.3 –siirtymiä pitkin Gondolille. Eturinteiden alapuolella on North Point –suksivuokraamo, Poutiaisen nimeä kantava Tanja –ravintola sekä hyvin varustettu vaatekauppa. Rinteen päältä löytyy toinen alueen varsinaisista rinneravintoloista, oikein viihtyisä paikka nimeltään Horizont.

Gondoli / World Cup

Alueelle pääsee helposti autolla tai ski-bussilla ja se on varmasti yksi ruuhkaisimmista paikoista sesonkiaikaan. Gondoli vie huipulle asti ja täältä voi tehdä pidemmänkin laskun alas takaisin Gondoliasemalle, tai sitten siirtymärinteitä pitkin vaikkapa rinneravintola Tuikun kautta Eturinteille. Gondolin yläasemalta pääsee myös Etelä-, Itä ja Koillisrinteille pienellä kävelyllä tai hiihtämisellä. Kun lähdet laskemaan rinnettä no 13, voit valita useampia reittejä, joista yleisempi vie mustaan World Cup –rinteeseen. Musta jyrkkä tulee rinteen loppuosassa ja on jyrkkyydestään huolimatta hyväkuntoisena oikein kiva laskettava, koska jyrkän kohdan jälkeen päädytään loivalle, joten jyrkällä osalla voi ottaa hyvät vauhdit. Suosikkilaskumme koko alueella oli kuitenkin hieman erilainen reitti. Lähde laskemaan gondolin yläasemalta ja katso tarkkaan oikealle sivustalle ensimmäisen kummun jälkeen, sieltä pääsee kääntymään Snow Parkin ja Levi keskuksen suuntaan ja laskemaan toiselle mustalle rinteelle, joka on kartassa merkittynä numerolla 13.2. Kun tulet tämän rinteen alaosaan, voit joko jatkaa takaisin ala-asemalle siirtymää 6.3 pitkin, tai jäädä laskemaan muutaman laskun todella kivoihin 14.2, 14.1 ja 13.3 –rinteisiin, joihin pääsee 13.2 –rinteen alapuolelta ankkurihisseillä.

Etelärinteet

Etelärinteiden puolelle oli avattu hieno uusi lämmitetty tuolihissi, jossa sai kyllä luksuskyydit. Itse rinteet soveltuvat ehkä enemmän perheille ja loivemman rinteen ystäville. Rinteillä on kuitenkin pituutta ihan mukavasti ja ei siellä sentään sauvoilla lisää vauhtia tarvitse ottaa. Kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa jo uuden hissinkin takia. Muissa rinteissä emme päässeet käymään, sillä joulun alla osa rinteistä oli vielä suljettuna.

Rinneravintolat

Tuikku, ehdottomasti oma suosikkini. Todella hienosti sisustettu ja upeassa paikassa sijaitseva rinneravintola. Hienolla säällä ja sesongin aikana tämä paikka on varmasti täynnä ja siellä voi kuvitella olevan hieno tunnelma. Ruokaa, tunturihumppaa, terassia, live-esityksiä ja terassi samassa paketissa. Käy ihmeessä ihmettelemässä!

Ravintola Horizont löytyy eturinteen päältä ja on hyvinkin tunnelmallinen ja hyvin paljon Alpeilta löytyvien rinneravintoloiden tyyppinen paikka. Valikoimissa on ainakin leipiä, pizzoja ja toki myös drinkkejä. Oikein mukava ja lämminhenkinen taukopaikka.

Café Tanja, eli Tanja Poutiaisen mukaan nimetty ravintola löytyy eturinteeltä Zero Point –rakennuksesta. Samassa rakennuksessa on suksivuokraamo ja tarvikekauppa. Kyllä siellä pikaisella kaakaolla pistäytyy, mutta muuten emme erityisemmin viihtyneet.

V´inkkari:a ei voi jättää mainitsematta, vaikka se ei avoinna ollutkaan meidän vierailumme aikana. Ehdoton ja ”pakollinen” after-ski –paikka eturinteen alla.

Yleisesti, minulla on kokemusta Lapista Ylläkseltä ja Leviltä. Pidin Levistä enemmän sekä rinteiden, että palveluiden puolesta. Suosittelen siis käymään ja toteamaan itse.

Osallistu Skiexpo -messulippujen (2 lipun paketti) arvontaan to 29.10. klo 12 mennessä. 

 

Avainsanat:
, ,

Kommentoi blogikirjoitusta

Jätä omat kommenttisi: Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään.
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *