Uncategorized

Hissien aatelia

Julkaistu: 16.12.2013

Rinnepäivän päätteeksi päällimmäisenä mielessä ovat tietysti päivän laskut, vaikka suhteellisesti suurin osa ajasta tuleekin vietettyä usein erilaisissa hisseissä. Mutta joskus hissimatkakin voi olla laskupäivää värittävä elämys tai kokemus. Siksipä kokosin neljän kärjen eli hissikuninkaaliset kotimaisista hisseistä ja taisi listalle pullahtaa yksi ulkomainenkin valioyksilö.

4. Ylläs, Ylläs 1 gondoli

Gondolit ovat vielä harvinaista herkkua Suomessa, joten toinen niistä eli Ylläksen 1 gondoli ansaitsee prinsessan arvonimikkeen. Tämä siksi, että Ylläksen gondolista voi Levin yksilöä paremmin ihastella hulppeaa tunturimaisemaa ja lisäksi Ylläkseltä löytyy saunamahdollisuuskin.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

3. Ruka, Kulmahissi

Prinssin titteli menee, ehkä hieman yllättäen, ankkurihissille. Rukan kulmahissi on todellinen outolintu hissimaailmassa – missään en ole vielä törmännyt vastaavanlaiseen viritelmään. Kyseinen erikoisuus on siis nimessäkin esiintyvä ”kulma”, joka muodostuu erikoisista ylimääräisistä väkipyöristä, joilla on aikaansaatu hissilinjaan taite. Olisiko aikoinaan ollut helpompi vain tehdä suora hissilinja ja kaataa puita hieman toisesta kohtaa? En tiedä, mutta ainakin tämä hissikyhäelmä on näkemisen arvoinen.

Kulmahissi, mutta itse kulma sijaitsee jonkun verran ylempänä

2. Sveitsin Verbier, Jumbo

Verbierissä neljän laakson alueella sijaitsee hissien rehevä kuningatar, Jumbo. Peräti 150 innokasta laskijaa vetävä kabiini kulkee kokoonsa nähden uskomattoman nopeasti ja sujuvasti keskellä huikeaa alppimaisemaa. Eikä tässä vielä kaikki, vaan yläasemaa lähestyttäessä Jumbo tarjoilee aina mukavasti mahanpohjaa kouraisevan sekä kiljahduksia tai jopa kaatuilujakin aiheuttavan keinahduksen, varsinkin kabiinin ollessa täydempi. Ehdotonta hissiaatelia.

Sisäänkäynti Jumbon uumeniin

1. Pyhä, Kultakeron hissi

Itseoikeutettu kuningas, hissien iätön valtias, on Pyhän vanha tuolihissi Kultakeron rinteiden vieressä. Kiikkuessan 60-luvun 2-paikkaisella puutuolilla läpi upean tunturimaiseman, laskija ei voi olla tuntematta nostalgian henkäystä ja yhtenevyyttä luonnon kanssa. ( Ellei sitten pelkää hissin tipahtavan ja niskan taittuvan siinä rytäkässä. ) Tällä isänmaallisen sinivalkoisella ja suksituettomalla tuolihissilla matkustaminen on elämys, jota ei koe yhdessäkään nykypäivän supernopeassa kuomuihmeessä. Kauan eläköön Kultakeron hissi!

( Apua! Minulta ei löydy jakamisen arvoista kuvaa Kultakeron hissistä. Taitaa olla pakko reissata Pyhälle ( mikä harmi.. ), että tulee tämäkin karmaiseva puute korjatuksi. )