Laskureissut

Free´kend – vapaalaskussa tapahtuu

Julkaistu: 29.3.2014

Täällä sitä nyt ollaan – jo kauan hehkuttamassani Free´kendissä Pyhällä. Kaksi päivää jo takana ja vielä kaksi edessä täyttä vapaalaskun juhlaa, joten tässä puolivälissä on aika nopeasti katsella vähän mitä on tullutkaan tehtyä ja mitä onkaan vielä edessä. Kaiken kaikkiaan fiilis paikan päällä on erinomainen, kaikki runsaslukuiset osanottajat rennoin mielin ja laskemisen iloa ilmassa.

 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Torstain ensimmäinen tehtävä oli tietenkin noutaa hissiliput ja suorittaa tapahtumaan ilmoittautuminen, jotka kuuluivat Pyhän kanssa tehtyyn pieneen yhteistyösopimukseen. Sittten ei muuta kun sivakat alle iskän kanssa ja rinteeseen ennen kuin ensimmäinen virallinen yhteinen osuus eli parin tunnin yhteislaskusessari alkaisi. Keli ja luisto aamulla oli suorastaan pelottavan hyvä, joskin tuuli yltyi varsin navakaksi tunturin laella. Mutta niin kauan, kun alas pääsee ilman lisäpainoja, me kyllä lasketaan. Äiti taisi jo ollut karannut hiihtoladulle ja lopulta myös iskä lähti samoille teille, joten sain yksinä edustaa perhettämme yhteislaskusessarissa. Session aikana värikkäästi pukeutunut noin 15 laskijan joukkomme kävi tarkistelemassa seuraavien päivien kisa-areenoita GoPro Joker Ridea ja Aittakurun Haglöfs Freeridea varten. Pakko myöntää, että hieman, tai oikeastaan aika paljonkin, hirvitti katsoa Joker Ridea varten värkättyjä kumpuja ja hyppyreitä sekä itse Aittakurua. Onneksi muut lohduttivat toverillisesti kaltaistani vapaalaskunoviisia: kumpuihin saa tutustua etukäteen ja Aittakuru on itse asiassa loivempi kuin Pyhän Huttu-ukkon rinne. Tosin tietääkseni Huttu-ukko kuuluu Suomen jyrkimpiin rinteisiin, joten eihän tässä siis mitään paniikkia. Torstai-iltana oli vielä Carlsberg-talossa Free´kend etkot, jotka tosiaan jäivät etkoiksi meidän perheen osalta. Yksi täysi autossa istumisyö ja heti perään yksi täysi rinnepäivä olivat imeneet mehut totaalisesti, joten oli parempi siirtyä nukkumaan Calrsber-talosta muualle. Kuuleman mukaan alkuyön meno oli kuitenkin jatkunut mukavasti mm. jäähakuistaroikkumiskisan ja laskuvideofiilistelyiden parissa.

 

Perjantaina olikin sitten päivä uus ja täysi päivä olikin. Aamupäivästä ohjelmassa oli Arto Majavan vetämä vapaalaskuklinikka, joka oli erinomaisen opettavainen kokemus minun ja iskän kaltaisille vapaalaskukeltanokille. Klinikan aikana laskimme aluksi hieman rinnettä hyvin tyylikkäästi, sitten hieman rinteen vierustoja kohtuullisen tyylikkäästi ja lopuksi vielä haastavampia offareita kauempana rinteistä ei enää niin tyylikkästi. Olosuhteet ja lumen pinta, jota muuten myös opimme hieman lukemaan klinikalla, eivät ehkä mairitellet, mutta kahden tunnin rennolla meiningillä vedetty vapaalaskuoppitunti oli kyllä tosi opettavainen kokemus, kun katselimme muiden kokeneempien laskuja ja saimme hyviä vinkkejä omien laskujemme kehittämiseen. Ei tätäkään opi kuin tekemällä.

Heti klinikan jälkeen perjantai jatkui minun osaltani GoPro Joker Ride-kisalla, joka käytiin pareittan offarilaskua ja ski crossia yhdistelevällä radalla. Se olikin sitten sellainen kisa, että oksat pois. Lopun ski cross-kummut olivat vähintäänkiin haastavat ja minäpä sainkin lopulta keräillä niissä kamojani pannutettuani oikein kunnolla. Hävisin siis yllättäen oman parini, mutta onneksi pääsin myös laskemaan toiseen kertaan ns. lucky loser-kierrokselle ja selättämään kumpareet. Hävisin tosin senkin kierroksen, vaikka itse olin lähinnä ylpeä hengissä selviytymisestäni. Mielenkiinnolla odotan kisalaskuista saatua kuvamateriaalia, jota kuvailin GoPron edustajan lainakameralla. Laitan sen myös tänne näkyviin, jos kehtaan.

Joker Riden jälkeen viiletinkin jo sitten seuravaan paikkaan, sillä alkamassa oli  Salomon Poker Rando, jossa kierreltiin Pyhän lähioffareita keräillen pelikortteja ja lopuksi voittaja ratkaistiin pokeripöydässä. Jo lähdössä huomasimme iskän kanssa olevamme hieman altavastaaja-asemassa – muut virittelivät suksiinsa skinejä ja me lähinnä esitimme tekevämme niin. Niinpä matkallemma mahtui kaikenlaista pientä kommellusta, mutta niistäkin tuonnempana. Pidetään jännitystä ilmassa.

Huomenna on ns. vapaa aamu eli en ole ilmoittautunut mihinkään erityiseen aktiviteettiin, mutta suunnitteilla olisi käydä testaamassa SpeedRidingia, joka on leijan/varjon/miksi sitä nyt kutsutaan kanssa laskemista. Iltapäivän ohjelmistoon taas kuulukin sitten The Kisa eli Haglöfs Freeride. Päivän päättää ansaitusti palkintojen jako ( minulle tulossa korkeintaan joku hyvä yritys-palkinto ) sekä alppi-illallinen koko porukalla. Ai niin, ja tietysti vielä viimeiset iltabileet hotelli Pyhätunturissa. Ja sunnuntain yhteislaskusessarit. Kiirettä ja ohjelmaa riittää lomallakin, mutta mikäs siinä, kun ohjelma on mieluista ja seura hyvää.

Avainsanat:
,