Muuta mukavaa

Tuolista tukea laskemiseen

Julkaistu: 12.3.2015

Levin palvelutarjonta on muutamien viime vuosien aikana suorastaan räjähtänyt. Ennen tätä kautta jotain kuitenkin puuttui – nimittäin jooga-studio. Tämän huomasivat myös Mikko ja Susanna ja eipä aikaakaan, kun toimintansa Levillä aloitti maailman pohjoisin hot jooga-studio KuruYoga.

Studio iltavalaistuksessa.

Viime viikolla vietin KuruYogan tarjoamana kaverini Niklaksen kanssa pienin hiihtoloman Levillä lasketellen ja hot joogaan tutustuen. Pähkinän kuoressa hot joogassa on kyse jooga-asanoiden tekemisestä lämmitetyssä, tunnista riippuen noin 35-40 asteisessa harjoitussalissa ja se onkin hyvää vastapainoa kylmässä ulkoilmassa harrastettavalle talviurheilulle.

Muun muassa tällaisilla härveleillä saadaan aikaan hot jooga-saliin sille ominainen lämpötila.

Hot jog tukee siis erinomaisesti laskettelua. Oikeastaan se tukee mitä tahansa lajia ja varsinkin aktiivisemmat tunnit ovat kyllä ihan täyttä urheilua itsessäänkin. Hien virtaamista on hot jooga-tunnilla lähes mahdotonta välttää. Lisäksi tunneilla käydään pitkin venytyksin ja liikkuvuusharjottein läpi lihakset, jänteet ja nivelet aina varpaista alkaen. Itse en ainakaan omatoimisessa treenissäni ikinä tule pääsemään samaan huolellisuuden tasoon.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Joogakin voi olla välineurheilua. Kuvassa asanan apuna ja nojana joogatiili.

Joogata voi missä vain. Vaikkapa tekemällä puun Luvatun maan tunnelmallisessa lumilinnassa.

Ja jottei joogaaminen kävisi liian helpoksi, on KuruYogalla ensi kaudeksi jo uusia suunnitelmia viattomien joogaharrastajien päänmenoksi. Tulossa ovat nimittäin hot jooga-tunnit surffilaudan mallisen tasapainolaudan päällä, josta saimme Niklaksen kanssa hieman esimakua. Surffilaudalla keinuessa koetukselle joutuvat erityisesti sekä tasapaino että sitä ylläpitävät syvät lihakset. Ei lainkaan huono harjoitusmuoto laskijalle, joka tasapainoilee suksilla/laudalla päivät pitkät. Monot tai lautakengät vielä vaan jalkaan, niin olo surffilaudalla voisi olla varsin kotoisa.

Ensin Mikko näytti meille soturin surffilaudalla…

…sitten kokeilin minä, mutta asentoni kaipasi hieman hienosäätöä vähän sieltä sun täältä…

…kun taas Niklas löysi heti lähestulkoon täydellisen soturin.

Hot jooga on siis ehdottomasti kokeilemisen arvoinen laji eikä tunnille osallistuminen tarkoita, että pitäisi luopua maallisesta mammonasta, muuttaa Intiaan sekä pysyä loppuelämänsä hengissä vain joogalla ja universumin energialla. Jo yksikin joogakerta tuo omaan harjoitteluun runsaasti uusia liikkeitä, joista voi sitten valita ne itselleen mieluisimmat. Niin teimme mekin, joten saanko esitellä … Sannin ja Niklaksen suosikkiasanat! ( Emme vastaa asanoiden pätevästä suorittamisesta. Treenaus on yhä kesken. )

Tuoli

Jos reitesi eivät ole vielä riittävän väsyneet päivän laskuista tai hiihtolenkistä, kokeile tuolia. Staattinen pito imee viimeisetkin mehut jaloista ja liikettä voi vielä tehostaa nousemalla välillä rauhallisesti varpaille. Samalla mukaan tulee selän kierto.

Kotkan kynsi

Aluksi jalat ja kädet ristitään kuvassa näkyvään solmuun. Sitten tuodaan ensin kyynerpäät ja polvet yhteen, jonka jälkeen ojennetaan jalkoja sekä viedään käsiä pään taakse. Kaikki tämä kyseinen solmu ja paketti säilyttäen rauhalliseen tahtiin. Syvät vatsalihakset kiittävät ja kumartavat.

 
Lehmän naama

Nimi tulee siitä, että asana näyttää kuulemma edestäpäin katsottuna lehmän naamalta. Naaman hahmottaminen on ainakin minulle yhtä vaikeaa kuin itse liike. Toinen jalkaterä siis nostetaan toisen jalan päälle ( tuntuu mukavalta lonkassa ), kädet pyritään samaan selän takana yhteen ( tuskin onnistuu ikinä ) ja sitten taivutetaan eteenpäin ( anteeksi mitä? ).

Se, joka jääköön nimemättä

Asanan nimi tosiaan unohtui reissun varrella, mutta kyseessä on nivusvenytys selällään. Uudenlainen ja hyödyllinen tapa venyttää nivusia.

Kolmio

Paras asana alaselän jumituksiin. Toisella jalalla astutaan askel eteen, minkä jälkeen lantio työnnetään taakse ja kumarrutaan eteen siten, että toinen käsi sekä katse on kohti taivasta ja toinen käsi on nilkalla.

Skorpioni

Viimeisenä, muutei suinkaan vähäisimpävä on ehdottomasti yksi haastavimmista, erikoisimmista ja kenties tuskallisimmista asanoista. Ideana on taitaa kädet kokonaan vartalon alle kämmenet lattiaa vasten. Tämän jälkeen pyritään nostamaan jalkoja irti lattiasta aina reisistä alkaen. Lopullisessa versiossa jalat ja selkä olisivat niin kaarella, että asento muistuttaisi skorpionin piikkihäntää. Asana vaatii lievää hulluutta, hieman masokismia ja paljon treenausta.

Avainsanat:
, ,