Muuta mukavaa

Oikeus ja kohtuus sen olla pitää – myös suksilla

Julkaistu: 17.4.2015

Kausi alkaa hiljalleen olla hiipumaan päin ja vähenevää rinteessä hyörimistä on helppo paikata pyörimällä netin lasketteluaiheisilla sivustoilla. Oikeustieteen opiskelijana päädyin tietenkin tutkimaan lasketteluun/hiihtoon liittyviä oikeustapauksia ja lakipykäliä. Oikeus ulottaa tahmaiset lonkeronsa jokaiselle ihmisen elämänalueelle – myös rinteeseen ja ladulle – tahdoimme sitä tai emme. Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan joutunut päättämään kauttaan oikeussaliin tänä vuonna.

Seuraavassa siis hieman tutkimukseni tuloksia. Ja mikäli oheiset korkeimman oikeuden ( KKO )  ja korkeimman hallinto-oikeuden ( KHO ) ratkaisut tai pykälät herättävät enemmän kiinnostusta, ne löytyvät kätevästi Finlexistä.

KKO:1992:141

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Laskettelija oli kaatunut ja vahingoittunut poistuessaan maksua vastaan yleisön käytössä olleesta hiihtohissistä. Hissin pitäjä velvoitettiin maksamaan vahingonkorvausta, kun se ei ollut näyttänyt, että poistumispaikan kunnosta olisi kaikkien hissin käyttäjien turvallisuus huomioon ottaen riittävästi huolehdittu.

KHO:1979-A-II-19

Poliisimies oli osallistunut läänin poliisikunnan hiihtomestaruuskilpailuihin. Ilmoitettuaan halukkuutensa kilpailuihin osallistumiseen hänet oli komennettu sinne. Kilpailujen aikana häneltä oli katkennut sauva. Tästä aiheutuneesta vahingosta poliisimiehellä ei ollut oikeutta saada korvausta valtiolta virkatointa suoritettaessa aiheutuneiden vahinkojen korvaamisesta eräissä tapauksissa annetun lain nojalla.

KKO:1975-II-30

Ns. Tahkon hiihtoon osallistunut oli lyönyt päänsä ladun poikki noin 165 sm korkeudella maasta olleeseen rautatiekiskoon. Tuon kiskon sijaintia ladulla ei ollut pidettävä ennalta huomioon otettavana vaarana hiihdossa eikä hiihtoreitin suunnittelijan vastuuta vähentänyt hiihtoon osallistuneille jaetussa tiedotuslehdessä ollut maininta, että osallistuminen hiihtoon tapahtui omalla vastuulla.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 126a §

Toimenpidelupa tarvitaan sellaisen rakennelman tai laitoksen, jota ei ole pidettävä rakennuksena, pystyttämiseen tai sijoittamiseen taikka rakennuksen ulkoasun tai tilajärjestelyn muuttamiseen seuraavasti: 4) maston, piipun, varastointisäiliön, hiihtohissin, muistomerkin, suurehkon antennin, tuulivoimalan ja suurehkon valaisinpylvään tai vastaavan rakentaminen (erillislaite).

Valtioneuvoston asetus televisio- ja radiotoiminnasta 6§

Tietoyhteiskuntakaaren 212 §:n 3 momentissa tarkoitettuja Suomessa yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia ovat: 5) Kansainvälisen hiihtoliiton järjestämät pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut.