Yleinen

Lapin parhaat talviaktiviteetit

Julkaistu: 21.1.2019

Viimeksi kirjoittelin mitä tehdä Lapissa kesällä ja nyt kun on talvi, niin on varmaan ihan paikallaan jos kirjoittelisin sen vuodenajan aktiviteeteista, joista Lappi varmasti parhaiten tunnetaan. Näihin aikoihin härmäläisten lisäksi lukuisat ulkomaalaiset turistit valuvat tuntureille kokemaan Lapin talven, mikä luonnollisesti on seudun taloudelle hyvästä ja saa 180 000 asukkaan lapin tuntumaan paljon väkilukuisemmalta. Joten pitemmittä puheitta mennään asiaan.

Laskettelu, hiihto ja lumilautailu

Voimme varmaan kaikki olla yhtä mieltä, että kaikki mitä voi tehdä sukset jalassa on synonyymi Lapin talvelle. Palla-Oloksen, Ylläksen ja Levin keskuksien kattavan yhteislipun avulla saat käyttöösi yli 60 hissiä ja 120 rinnettä, joka varmasti riittää yhdelle talvelle. Kausi kestää Lapissa lokakuun lopusta vappuun, joten tekemistä riittää  melkein puoleksi vuodeksi, jos pitempää reissua halajaa. Enemmän säästäneet extreme-erkit ottavat vaikka helikopterikyydin koskemattomalle alueelle. Latu-urheilu on lähellä lapinmiehen sydäntä ja lajeista kiinnostuneille voin suositella parhaat urheiluvaatemerkit.

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Moottorikelkkailu

Kelkkareiteistä ei Lapissa ole pulaa. Reitit kattavat niin tuntureita, kuin metsiäkin ja pitkä lumikausi takaa alan harrastajille antoisan kauden. Kokeneempi kelkkailija aja tuhansia kilometrejä kattavassa verkostossa vaikkapa Rovaniemeltä käsivarren perukoille. Uusille harrastajille löytyy opastettuja safareita, joilla voi viettää useita päiviä erämaahan tutustuen.

Poroajelut

Lapin perinteinen kokemus. Poron vetämä ahkio oli ennen moottorikelkkojen yleistymistä suorannainen edellytys ihmisten ja tavaroiden liikkumiselle. Vaikka porovaljakolla ajelu ei olekaan matkojen taittamiseen yhtä tarpeellinen kuin ennen vanhaan, on se silti edelleen tärkeä osa Lapin historiaa. Eikä sovi myöskään unohtaa, että porot ovat edelleen tärkeä ravinnon ja käsityömateriaalien lähde. Onhan poroja Lapissa enemmän kuin ihmisiä.

Koiravaljakot

Alunperin Grönlannin alkuperäiskansojen matkustuskeino, joka löysi tiensä myös Lapin ympäristöön. Koiravaljakoilla ohjastaen voi kiertää tuntureita useiden päivien ajan kulkien erämaakämpältä toiselle. Erittäin hauskaa ajanvietettä ja matala kynnys oppia jopa ensikertalaiselle!

Pilkkiminen

Talvikalassa mieli lepää ja voi olla parhaimmillaan mahtava sosiaalinen kokemus. Siihen ei myöskään vaadita lupia, eli se on jokamiehen oikeus. Jäiden alta löytyy lohta ja ahventa, jotka on ilo valmistaa reissun päätteeksi. Kaveriporukan kalaretkeen voi antaa oman lisänsä kilpailuhengellä, oli sitten voittajan palkinto tai häviäjän rangaistus mikä tahansa. Sauna kruunaa päivän jäillä.

Revontulet

Näiden korkeuspiirien tunnetuin luonnonilmiö, johon ei ikinä kyllästy. Lapissa revontulien kauneudesta saa nauttia lähes joka toinen päivä. Kannattaa varata vähintään viikko kuitenkin aikaa, jos todella haluaa nähdä tämän valoesityksen kaikessa loistossaan. Tänä talvena revontulet ovat parhaimmillaan helmi-maaliskuun paikkeilla.

Suosittelen ehdottomasti käymään reissussa Lapissa vielä tänä talvena jos on mahdollisuus, erityisesti jos nämä ajanvietemuodot puuttuvat vielä reissaajan kokemuslistasta!