kamahifistely, lumilautailu

Voi voitelua

Julkaistu: 07.2.2018

Oma kulunein fraasini on autoa hiihtokeskuksen pihalle parkkeeratessa ”pitäis voidella lauta”. Käytin sitä yhdessä vaiheessa niin usein, että ristimme sen ”Talvi1”-jutuksi. Tiedättehän, kun on paljon samojen tyyppien kanssa, jutut alkavat toistaa itseään niin paljon että ne voi numeroida, ja silloin säästää koko jutun kertomisen vaivan kun voi kertoa vaan numeron. Kääntää auton Talman parkkipaikalle ja sanoo vaan Talvi1, onhan se kätevää. Huomiona sentään, että kesäisin ja talvisin on eri vakiojutut.

No niin. Joka tapauksessa syy tälle vakiolausahdukselle on se, että inhoan voitelua. Ja jos voitelun vielä sietääkin, niin siklaaminen se vasta ärsyttävää onkin. Tykkään kyllä luistavasta lopputuloksesta, ainakin enemmän kuin vastakumpuun hyppäämisestä. Toki hyppään siihen joka tapauksessa, koska oon niin nössö että pakko aina jarruttaa, joten siinä meni sekin voitelun hyöty.

 IMG_2451m

 

Mainos, sisältö jatkuu alla
Mainos, sisältö jatkuu alla

Tuossa muutama vuosi sitten kirjottelin muutamia artikkeleita Relaa.comiin, ja piti linkata tähän yksi kirjoittamani juttu voitelun ympäristövaikutuksista. Artikkelia ei harmi kyllä enää löytynyt sivuilta uudistuksen myötä.

Selvitin jutussa, että mitä voitelusta jää luontoon, sillä johonkihan se voide sieltä pohjasta aina katoaa. Isoin määrä luistovoiteesta on parafiinivahaa. Se on öljypohjainen, pitkäketjuinen lineaarinen hiilivety ja kemistin mukaan se on harmitonta sekä ihmiselle että ympäristölle, tosin hajoaa luonnossa melko hitaasti. Osa ympäristöystävällisinä markkinoiduista vahoista on öljyttömiä, eli niiden pohjana on jotain muuta kuin parafiinia, kuten soijaa. Se ei ihan selvinnyt, kuinka viherpesun puolelle se menee, ainakin sekä soija- että parafiinivoiteita valmistavan BeaverWaxin henkilö ei pitänyt soijaa ylivertaisena ympäristötekona, kun eipä se soijakaan voiteeksi muutu ilman polttoaineita vaativia koneita.

Lisäksi voiteissa yleisesti ilmeisesti käytetään silikonia, grafiittia, molybdeenia ja galliumia, joista niistäkään ei kemistillä ollut pahaa sanottavaa. Grafiitti on harmitonta hiiltä. Molybdeeni ja gallium ovat alkuainemetalleja, jotka eivät kemistin sanoman mukaan ole myrkyllisiä. Voiteiden silikonit on hajuttomia, mauttomia ja harmittomia. Selvä pahis ainesosista olisi tietenkin fluori, mutta fluorivoiteita ei peruslaskija käytä, sillä ne on kalliita ja lähtee pohjasta nopeasti.

Juttu ei harmi kyllä käynyt tekosyyksi lopettaa voitelu lopullisesti. Talvi1.

Avainsanat: